Μάθετε για την ελληνική θεά Άρτεμις

Ελληνική θεά των άγριων πραγμάτων

Ο ιερός χώρος της ελληνικής θεάς Άρτεμις είναι ένα από τα πιο σεβαστά ιερά της Αττικής. Το ιερό στο Brauron βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αττικής κοντά στο νερό.

Το ιερό της Άρτεμης ονομάστηκε Βραυρονέων. Περιλάμβανε ένα μικρό ναό, μια στοά, ένα άγαλμα της Άρτεμης, μια πηγή, μια πέτρινη γέφυρα και ιερά σπηλιά. Δεν είχε επίσημο ναό.

Σε αυτό το ιερό μέρος, οι αρχαίοι Έλληνες γυναίκες επισκέπτονταν για να πληρώσουν τον Άρτεμι, τον προστάτη της εγκυμοσύνης και του τοκετού, κρεμώντας ρούχα πάνω στο άγαλμα.

Υπήρξε επίσης μια επαναλαμβανόμενη πομπή και φεστιβάλ που περιστρέφονται γύρω από το Brauroneion.

Ποιος ήταν η Άρτεμις;

Γνωρίστε τα βασικά στοιχεία της ελληνικής θεάς των άγριων πραγμάτων, της Αρτέμιδος.

Η εμφάνιση της Άρτεμης: Συνήθως, μια αιώνια νεαρή γυναίκα, όμορφη και έντονη, φορώντας ένα μικρό κοστούμι που αφήνει τα πόδια της ελεύθερα. Στην Έφεσο, η Άρτεμις φέρει μια αμφιλεγόμενη φορεσιά που μπορεί να αντιπροσωπεύει πολλά στήθη, φρούτα, κηρήθρες ή τμήματα θυσιασμένων ζώων. Οι μελετητές είναι αναποφάσιστοι για το πώς να ερμηνεύσουν το ντύσιμο της.

Το σύμβολο ή χαρακτηριστικό της Άρτεμης: Το τόξο της, το οποίο χρησιμοποιεί για να κυνηγάει, και τα κυνηγόσκυλα της. Φορά συχνά το ημισέληνο στο φρύδι της.

Δυνατά / ταλέντα: Φυσικά ισχυρή, ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τον υπερασπιστή και τον κηδεμόνα των γυναικών στον τοκετό και της άγριας πανίδας γενικά.

Αδυναμίες / ατέλειες / ιδιορρυθμίες: Δεν συμπαθούν τους άνδρες, τους οποίους κάποιες φορές παραγγέλλουν σχισμένοι αν βλέπουν το μπάνιο τους. Αντιτίθεται στην οργάνωση του γάμου και στην επακόλουθη απώλεια της ελευθερίας που συνεπάγεται για τις γυναίκες.

Γονείς της Άρτεμις: Ο Δίας και ο Λέτο.

Ο τόπος γέννησης της Άρτεμης: Το νησί της Δήλου, όπου γεννήθηκε κάτω από έναν φοίνικα, μαζί με τον δίδυμο αδερφό της Απόλλωνα. Άλλα νησιά κάνουν παρόμοιο αίτημα. Ωστόσο, η Δήλος έχει στην πραγματικότητα έναν φοίνικα που ανεβαίνει από το κέντρο μιας βαλτώδους περιοχής που επισημαίνεται ως το ιερό σημείο.

Δεδομένου ότι οι παλάμες δεν ζουν τόσο πολύ, δεν είναι σίγουρα η αρχική.

Σύζυγος: Κανένας. Τρέχει με τις κορίτσες της στα δάση.

Παιδιά: Κανένα. Είναι μια παρθένα θεά και δεν ζευγαρώνει με κανέναν.

Μερικοί μεγάλοι ναοί: ο Brauron (ονομάζεται επίσης Vravrona), έξω από την Αθήνα. Είναι επίσης σεβαστή στην Έφεσο (τώρα στην Τουρκία), όπου είχε ένα διάσημο ναό, από το οποίο παραμένει μια μονή στήλη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας, έχει μερικά αξιοσημείωτα χάλκινα αγάλματα της Αρτέμιδος. Το νησί της Λέρου στο νησί των Δωδεκανήσων θεωρείται ένα από τα αγαπημένα της. Τα αγάλματα της είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα και μπορούν να εμφανιστούν στους ναούς και σε άλλους θεούς και θεές.

Βασική ιστορία: Η Άρτεμις είναι μια νεαρή γυναίκα που αγαπάει την ελευθερία και της αρέσει να περιφέρεται στα δάση με τις γυναίκες συντρόφους της. Δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή στην πόλη και διατηρεί το φυσικό, άγριο περιβάλλον. Εκείνοι που κοιτάζουν τα κορίτσια της όταν κολυμπούν μπορεί να χωρίζονται από τα κυνηγόσκυλα της. Έχει μια ειδική σύνδεση με βαλτώδεις και ελώδεις περιοχές, καθώς και με δάση.

Παρά την πανταχού παρούσα ιδιότητά της, θεωρήθηκε θεά του τοκετού. Οι γυναίκες θα την προσεύχονταν για έναν γρήγορο, ασφαλή και εύκολο τοκετό.

Ενδιαφέροντα γεγονότα: Αν και η Άρτεμις δεν ενδιαφέρθηκε πολύ για τους άνδρες, τα νεαρά αγόρια ήταν ευπρόσδεκτα να μελετήσουν στο ιερό της στο Brauron. Τα αγάλματα τόσο των νεαρών αγοριών όσο και των κοριτσιών που προσφέρουν έπαθλα έχουν επιβιώσει και μπορούν να φανούν στο Μουσείο Brauron.

Μερικοί μελετητές βεβαιώνουν ότι η Άρτεμις της Εφέσου ήταν στην πραγματικότητα μια εντελώς διαφορετική θεά από την Ελληνική Άρτεμις. Η Βρυτόμαρτης, μια πρώιμη Μινωική θεά που το όνομα της λέγεται "Sweet Maiden" ή "Sparkling Rocks", μπορεί να είναι πρόδρομος της Άρτεμης. Τα τελευταία έξι γράμματα του ονόματος του Βρετομάρτη σχηματίζουν ένα είδος αναγραμματισμού της Άρτεμης.

Μια άλλη ισχυρή νωρίς Μινωική θεά, η Δίκτυνα, "των διχτυών", προστέθηκε στο μύθο της Άρτεμης ως το όνομα μιας από τις νύμφες της ή ως επιπλέον τίτλος της ίδιας της Αρτέμιδος. Στον ρόλο της ως θεού του τοκετού, η Άρτεμις δούλεψε, απορροφήθηκε ή θεωρήθηκε ως μορφή της μινωικής θεάς Ειλεθίας, η οποία προήδρευε στην ίδια πτυχή της ζωής.

Η Άρτεμις θεωρείται επίσης ως μορφή της μεταγενέστερης Ρωμαϊκής θεάς, της Diana.

Συχνές ορθογραφίες: Άρτεμις, Άρταμης, Άρτεμις, Άρτιας, Άρτημης. Η ορθή ή τουλάχιστον ευρύτερα αποδεκτή ορθογραφία είναι η Άρτεμις. Η Άρτεμις σπάνια χρησιμοποιείται ως όνομα αγόρι.

Πιο γρήγορα γεγονότα για τους Έλληνες Θεούς και Θεές

Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι στην Ελλάδα