Η ιστορία της ελληνικής θεάς Nike

Η Θεά και ο Αγγελιοφόρος της Νίκης

Αν είστε ελκυσμένοι από την ελληνική θεά Νίκη, είστε στο νικητή: η Νίκη είναι η θεά της νίκης. Μέσα από την ιστορία της, έχει συμμαχήσει με τους ισχυρότερους θεούς του ελληνικού Πάνθεον. Και, μέσα από τη ρωμαϊκή ενσάρκωσή της, εισήλθε στη γλώσσα μας ως κάτι περισσότερο από το όνομα ενός ανταγωνιστικού παπουτσιού και ενός αντιπυροβόλου. Οι Ρωμαίοι καλούν τη Βικτώρια.

Μάθετε περισσότερα για τη θεά, την ιστορία της και τη μυθολογία που την περιβάλλει προτού επισκεφθείτε την Ακρόπολη της Αθήνας , όπου και παίρνει τη θέση της εκτός από την Αθηνά.

Η προέλευση της Nike

Το ελληνικό πάνθεο θεών και θεών χαρακτηρίζει τρία κύματα κορυφαίων θεοτήτων. Οι πρωταρχικοί θεοί ήταν οι πρώτοι που αναδύθηκαν από το Χάος - τη Γαία, τη Γη Μητέρα. Κρόνος, το πνεύμα του Χρόνου. Ο ουρανός, ο ουρανός και η Θαλασσά, το πνεύμα της θάλασσας, μεταξύ τους. Τα παιδιά τους, οι Τιτάνες (ο Προμηθέας που έδωσε φωτιά στον άνθρωπο είναι ίσως ο πιο διάσημος) τους αντικατέστησαν. Με τη σειρά τους, οι Ολύμπιοι - ο Δίας , η Ήρα , η Αθηνά, ο Απόλλων και η Αφροδίτη - τους νίκησαν και έγιναν οι κορυφαίοι θεοί.

Μέχρι τώρα αναρωτιέστε τι έχει να κάνει αυτό με τη Nike. Εξακολουθεί να εξηγεί την περίπλοκη καταγωγή της. Σύμφωνα με μια ιστορία, είναι η κόρη του Παλλάς, ο θεός του τιτανικού πολεμικού σκάφους που πολέμησε από την πλευρά των Ολυμπιονικών και ο Styx, μια νύμφη, κόρη των Τιτάνων και προεδρεύοντας του πνεύματος του μεγάλου ποταμού του Κάτω Κόσμου. Σε μια εναλλακτική ιστορία, που καταγράφεται από τον Όμηρο, είναι η κόρη του Άρη, του γιου του Δία και του θεού του πολέμου του Ολύμπου - αλλά οι ιστορίες της Νίκης προηγήθηκαν μάλλον ιστορίες του Άρη για χιλιετίες.

Κατά την κλασική περίοδο, πολλοί από αυτούς τους πρώτους θεούς και τις θεές είχαν περιοριστεί στο ρόλο των χαρακτηριστικών ή των πτυχών των κορυφαίων θεών, όπως το πάνθεον των ινδουιστών θεών είναι συμβολικές πτυχές των βασικών θεών. Έτσι, η Παλλάς Αθηνά είναι η παράσταση της θεάς ως πολεμιστή και η Αθηνά Νίκη είναι η νίκη της θεάς.

Η Οικογενειακή Ζωή της Nike

Η Nike δεν είχε συντρόφους ή παιδιά. Έχει τρία αδέλφια - τον Ζέλο (αντίπαλο), τον Κράτο (strenth) και τη Μπί (δύναμη). Αυτή και τα αδέλφια της ήταν στενοί σύντροφοι του Δία. Σύμφωνα με το μύθο, η μητέρα του Styx της Nike έφερε τα παιδιά της στο Δία όταν ο θεός συγκέντρωνε συμμάχους για τη μάχη ενάντια στους Τιτάνες.

Ο ρόλος της Nike στη μυθολογία

Στην κλασική εικονογραφία, η Nike απεικονίζεται ως κατάλληλη νεαρή, φτερωτή γυναίκα με μέτωπο ή λεπίδα φοίνικα. Συχνά μεταφέρει το προσωπικό του Ερμή, συμβολικό του ρόλου της ως αγγελιοφόρος της Νίκης. Αλλά, μακράν, τα μεγάλα φτερά της είναι το μεγαλύτερο της χαρακτηριστικό. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις απεικονίσεις προηγούμενων φτερωτών θεών, που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή των πουλιών σε ιστορίες, από την κλασσική περίοδο, η Nike είναι μοναδική στη διατήρηση της δικής της. Πιθανόν τους χρειαζόταν γιατί συχνά απεικονίζεται πετώντας γύρω από τα πεδία μάχης, επιβραβεύοντας τη νίκη, τη δόξα και τη φήμη διανέμοντας στεφάνια δάφνης. Εκτός από τα φτερά της, τα δυνατά της είναι η ικανότητά της για ταχείς ρυθμούς και η επιδεξιότητά της ως θεοφόρος άρμα.

Δεδομένης της εντυπωσιακής εμφάνισης και των μοναδικών δεξιοτήτων της, η Nike δεν εμφανίζεται στην πραγματικότητα σε πολλές μυθολογικές ιστορίες. Ο ρόλος της είναι σχεδόν πάντα σαν σύντροφος και βοηθός του Δία ή της Αθηνάς.

Ο Ναός της Νίκης

Ο μικρός τέλειος ναός της Αθηνάς Νίκης, στα δεξιά των Προπύλαιων - η είσοδος στην Ακρόπολη των Αθηνών - είναι ο πρώτος ιωνικός ναός στην Ακρόπολη.

Σχεδιάστηκε από τον Καλλικράτη, έναν από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Περικλή, περίπου το 420 π.Χ. Το άγαλμα της Αθηνάς που κάποτε ήταν μέσα του δεν ήταν φτερωτό. Ο Έλληνας ταξιδιώτης και γεωγράφος Παυσανίας, που γράφει περίπου 600 χρόνια αργότερα, αποκαλούσε την θεά που απεικονίζεται στην Αθηνά Απτέρα ή χωρίς φτερά. Η εξήγησή του ήταν ότι οι Αθηναίοι απομάκρυναν τα φτερά της θεάς για να την αποτρέψουν από το να φύγει ποτέ από την Αθήνα.

Αυτό μπορεί να είναι, αλλά λίγο μετά την ολοκλήρωση του ναού, προστέθηκε ένας τοίχος γεώτρησης με μια ζωφόρο πολλών φτερωτών Νίκων. Διάφορα πάνελ αυτής της ζωφόρου μπορούν να προβληθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, κάτω από την Ακρόπολη. Ένας από αυτούς, η Nike προσαρμόζοντας το σανδάλι της, γνωστή ως "The Sandal Binder", απεικονίζει τη θεά που είναι τυλιγμένη σε υφασμάτινο υγρό ύφασμα. Θεωρείται ένα από τα πιο ερωτικά γλυπτά στην Ακρόπολη.

Η πιο γνωστή απεικόνιση της Nike δεν είναι καθόλου στην Ελλάδα, αλλά κυριαρχεί σε μια γκαλερί του Λούβρου στο Παρίσι. Γνωστή ως φτερωτή νίκη, ή η φτερωτή νίκη της Σαμοθράκης, παρουσιάζει τη θεά που στέκεται στην πλώρη μιας βάρκας. Δημιουργήθηκε περίπου το 200 π.Χ., είναι μάλλον ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά του κόσμου.