Όλοι για τον ΦΠΑ στην Ελλάδα

Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα ενδέχεται να βλέπουν φόρους "ΦΠΑ" που προστίθενται σε πολλές αποδείξεις. Μπορεί να είναι βαριές - έως και το 25% του συνόλου, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι από τους φόρους ΦΠΑ μπορούν να επιστραφούν στο αεροδρόμιο αν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμαστείτε.

Τι σημαίνει ο ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ είναι το ακρωνύμιο για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, προσαύξηση για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ελληνική γλώσσα, ονομάζεται FPA και μπορείτε να το δείτε ως ΦΠΑ σε απόδειξη, συνήθως με ένα ποσοστό κοντά.

Ενώ οι πολίτες της ΕΕ καλούνται να πληρώσουν τον φόρο, οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επιστρέψουν μερικές από τις χρεώσεις όταν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Υπάρχουν ατομικά ποσά συνολικού ελάχιστου ποσού που πρέπει να πληρούνται, από αυτό το γράψιμο περίπου 175 δολάρια ΗΠΑ, και ορισμένοι έμποροι και καλεσμένοι ξενοδοχείων δεν θα θέλουν να δώσουν το έντυπο ΦΠΑ επειδή παρέχουν τεκμηρίωση της αγοράς σας στην κυβέρνηση - κάτι που δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. (Μια πρόσφατη σάρωση κρατουμένων στο νησί της Ρόδου από τις αρχές που αποστέλλονται από την Αθήνα διαπίστωσε ότι ουσιαστικά όλα τα ξενοδοχεία δεν τεκμηριώνουν επαρκώς το εισόδημά τους.)

Οι διαφορετικοί τύποι αγορών θα επιφέρουν διαφορετικά επίπεδα ΦΠΑ. Το καλοκαίρι του 2011, η Ελλάδα αύξησε το φόρο ΦΠΑ για πολλές αγορές τροφίμων στο 23%. Η τουριστική βιομηχανία διαμαρτύρεται για την αλλαγή, καθώς οι διατάξεις της είναι συγκεχυμένες, αλλά δεδομένης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ.

Εάν έχετε αγοράσει μια περιήγηση σε πακέτο, υπάρχει τώρα μια διαφορά στον φόρο ΦΠΑ για το τμήμα καταβολής και τον φόρο ΦΠΑ για το τμήμα των τροφίμων, οπότε περιμένετε μερικούς αριθμούς που δεν φαίνεται να προστίθενται αρκετά. Γενικά, το ένα τρίτο του κόστους του οργανωμένου ταξιδιού θα τοποθετηθεί στην κατηγορία "τρόφιμα" που χρεώνεται με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Πώς να πάρετε μια επιστροφή ΦΠΑ στην Ελλάδα

1. Αναζητήστε το "Επιστροφή ΦΠΑ" ή "Δίκτυο Αγορών ΦΠΑ" ή παρόμοιο σύμβολο σε ένα παράθυρο καταστήματος. Αυτό δείχνει ότι το κατάστημα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ή τουλάχιστον ισχυρίζεται. Δεδομένου ότι απαιτείται ελάχιστο όριο αγοράς, συνήθως θα βρείτε αυτές τις πινακίδες σε πιο πολυτελή καταστήματα όπου η μέση αγορά είναι πιθανό να ξεπεράσει τις ελάχιστες - γκαλερί τέχνης, καλύτερα καταστήματα ειδών ένδυσης, καταστήματα κοσμημάτων και παρόμοιες θέσεις επιχειρήσεων. Αλλά η επιστροφή ΦΠΑ ισχύει επίσης για λογαριασμούς ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και άλλους παρόχους υπηρεσιών προς τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έμπορος θα ζητήσει να δει το διαβατήριό σας, γι 'αυτό έχετε μαζί σας για μεγάλες αγορές. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα έγχρωμο αντίγραφο της σελίδας φωτογραφιών και πληροφοριών στο διαβατήριό σας, αλλά ενδέχεται να μην γίνει αποδεκτό. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα για το πρόγραμμα ΦΠΑ - να διακινδυνεύσετε να μεταφέρετε το διαβατήριό σας μαζί σας ενώ ψωνίζετε, αλλά για σημαντικές αγορές με πιστωτική κάρτα, ορισμένοι έμποροι ίσως χρειαστούν ταυτότητα φωτογραφίας ούτως ή άλλως.

2. Κάντε την αγορά σας, ζητήστε την απόδειξή σας και ζητήστε τη φόρμα επιστροφής του ΦΠΑ. Υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο για τον έμπορο να "ξεχάσει" τη φόρμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το λάβετε.

3. Στο Αεροδρόμιο, φέρτε το στοιχείο που αγοράσατε (όχι πάντα ελέγχεται αλλά μπορείτε να το ζητήσετε), την απόδειξη και το έντυπο στο γραφείο επιστροφής φόρου που βρίσκεται στα γραφεία συναλλάγματος Eurochange στο επίπεδο αναχώρησης.

Μπορεί να δείτε ένα σύμβολο για "Παύση επιστροφής χρημάτων" ή "Φόρος χωρίς προμήθεια".

Προφανώς, αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε το στοιχείο που αγοράσατε στις ελεγμένες αποσκευές σας για να μεταφέρετε στο σπίτι σας, θα πρέπει να επεξεργαστείτε την επιστροφή χρημάτων πριν ελέγξετε τις αποσκευές σας. Διαφορετικά, κρατήστε το στη σακούλα μεταφοράς.

Το blog της πύλης προς την Ελλάδα προειδοποιεί τους ταξιδιώτες που επιδιώκουν επιστροφές ΦΠΑ που ορισμένοι έμποροι θα ισχυριστούν ότι οι τουρίστες πρέπει να λάβουν τη φόρμα στο αεροδρόμιο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει . Ο έμπορος πρέπει να εκδώσει το έντυπο μαζί με την απόδειξη.

Μπορεί επίσης να μπορείτε να επωφεληθείτε από μια υπηρεσία για να ζητήσετε την επιστροφή του ΦΠΑ σας, αν και το τέλος θα φάνε μέρος της επιστροφής χρημάτων: Γρήγορο γεγονός για τον ΦΠΑ στην Ελλάδα

Ένα πιθανό αποτέλεσμα της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης; Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - κάτι που κάποιοι εμπειρογνώμονες θεωρούν απαραίτητο - ο φόρος ΦΠΑ δεν θα ισχύει πλέον.

Αλλά στην περίπτωση αυτή, αναμένετε να αντικατασταθούν γρήγορα από τους εθνικούς φόρους της Ελλάδας.