Καρναβάλι Oruro στη Βολιβία

Ο διάβολος χορός του Oruro είναι αξέχαστος!

Στη Βολιβία, το Oruro, η Santa Cruz, η Tarija και η La Paz κρατούν καρναβάλια, αλλά το καρναβάλι Oruro είναι το πιο διάσημο. Διεξάγεται για τις οκτώ ημέρες που προηγούνται της Τετάρτης της Τετάρτης. Σε αντίθεση με το καρναβάλι στο Ρίο όπου οι escolas de samba επιλέγουν ένα νέο θέμα κάθε χρόνο, ο καρναβάλι στο Oruro αρχίζει πάντα με το diablada ή το διάβολο χορό. Το diablada είναι ένα τελετουργικό αιώνων που επιβιώνει αμετάβλητο από τις αποικιακές μέρες.

Στη συνέχεια υπάρχουν εκατοντάδες διάβολοι σε τερατώδη κοστούμια.

Οι βαρειές μάσκες έχουν κέρατα που διογκώνουν τα μάτια με τα μακριά μαλλιά και σε αντίθεση με τις τρομακτικές μάσκες οι διάβολοι φορούν αφρώδεις κάλτσες, μεταξωτά σάλια και χρυσαφένια κορδόνια. Μεταξύ των διαβόλων ομίλων χορευτών ντυμένοι ως πιθήκους pumas και έντομα καραβάνι στη μουσική από ορειχάλκινα συγκροτήματα, ή pipers ή drummers. Ο θόρυβος είναι δυνατός και φρενίτιδος.

Από τους χορευτές διάβολο έρχεται η Κίνα Supay , η σύζυγος του διαβόλου, που χορεύει έναν σαγηνευτικό χορό για να δελεάσει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Γύρω από το χορό της, τα μέλη των τοπικών εργατικών συνδικάτων, καθένα από τα οποία φέρει ένα μικρό σύμβολο της ένωσης τους, όπως πικκαξάδες ή φτυάρια. Οι χορεύτριες ντυμένοι ως Incas με κοντομάνικα κοντόρ, και οι ήλιοι και τα φεγγάρια στο στήθος τους χορεύουν μαζί με τους χορευτές ντυμένους ως μαύροι σκλάβοι που εισάγουν οι Ισπανοί για να δουλεύουν στα αργυρικά ορυχεία.

Τα μέλη των οικογενειών με επικεφαλής τους με τα κίτρινα φορέματα εμφανίζονται στην τάξη: πρώτα οι σύζυγοι ντυμένοι με κόκκινο, έρχονται έπειτα οι κόρες με πράσινο, ακολουθούμενοι από τους γιους με μπλε χρώμα.

Οι οικογένειες χορεύουν το δρόμο τους στο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου λαμβάνει χώρα το επόμενο μέρος των εορτασμών.

Ξεκίνησαν δύο θεατρικά παιχνίδια, όπως τα μεσαιωνικά μυστήρια. Ο πρώτος απεικονίζει την Κατάκτηση από τους Ισπανούς κατακτητές . Ο δεύτερος είναι ο θρίαμβος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ καθώς νικώνει τους διάβολους και τις Επτά θανατηφόρες αμαρτίες με το φλογερό σπαθί του.

Τα αποτελέσματα της μάχης ανακοινώνονται στον Άγιο Πατρόν των Ορυχείων του Virgen del Socavon και οι χορευτές τραγουδούν έναν ύμνο Quecha.

Το καρναβάλι Oruro είναι ηλικίας άνω των 200 ετών και θεωρείται σημαντικό θρησκευτικό φεστιβάλ - τόσο σημαντικό που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα από τα αριστουργήματα της στοματικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ενώ ήταν κάποτε ένα τοπικό φεστιβάλ που γιορτάζει τους θεούς των Άνδεων όταν έφθασαν οι Ισπανοί, το έκανε και ο καθολικισμός και έτσι εξελίχθηκε με χριστιανικές εικόνες.

Σήμερα είναι ένα μείγμα παγανιστικών / ιθαγενών παραδόσεων μαζί με καθολικό συμβολισμό που περιλαμβάνει τελετουργία γύρω από την Παναγία της Candelaria (Virgin of Socavón), η οποία γιορτάζεται στις 2 Μαρτίου. Ενώ η Νότια Αμερική έχει ισχυρό καθολικό πληθυσμό, πολλές από τις μεγαλύτερες γιορτές ήταν κάποτε αρχαίες, αυτόχθονες τελετές που εξελίχθηκαν για να ενσωματώσουν την καθολική πίστη. Αυτό ισχύει και για την Ημέρα των Νεκρών, η οποία εξελίχθηκε στην Χριστιανική Ημέρα των Αγίων.

Παρόλο που οι αναφορές στην ισπανική κατάκτηση και στην καταπιεσμένη κατάσταση των βολιβιανών αγροτών είναι πολύ σαφείς, το φεστιβάλ αυτό βασίζεται στην τελετή εκδήλωσης ευγνωμοσύνης της προ-αποικιοκρατίας της μητέρας Pachamama . Εορτάζει τους αγώνες του καλού και του κακού και οι πρώτοι καθολικοί ιερείς επέτρεψαν να συνεχίσει με μια χριστιανική επικάλυψη σε μια προσπάθεια να ειρηνεύσει τους ντόπιους.

Ο εορτασμός του καρναβάλι συνεχίζεται για μέρες καθώς οι χορευτές της diablada σπάνε σε μικρότερες ομάδες και συνεχίζουν να χορεύουν γύρω από τεράστιες φωτιές. Οι θεατές ενώνουν την πομπή σε οποιοδήποτε σημείο και με την κατανάλωση ισχυρής μπύρας της Βολιβίας και την πολύ ισχυρή chicha που παράγεται από ζυμωμένα δημητριακά και καλαμπόκι παίρνουν αχαλίνωτα. Πολλοί κοιμούνται στις πόρτες ή εκεί που πέφτουν μέχρι να ξυπνήσουν και να συνεχίσουν να γιορτάζουν. Εάν σκοπεύετε να βρίσκεστε στο Oruro ή σε κάποια από τις πόλεις που γιορτάζουν το carnaval, ακολουθήστε τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας: