Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στη Βολιβία

Εάν θα ξοδεύετε τα Χριστούγεννα στη Βολιβία , θα παρατηρήσετε ότι οι παραδόσεις που συνδέονται με αυτές τις διακοπές είναι διαφορετικές από ό, τι σε πολλά μέρη του κόσμου. Με τον υψηλό πληθυσμό των χριστιανών (76% είναι Ρωμαιοκαθολικοί και 17% προτεσταντικοί), τα Χριστούγεννα είναι μια από τις σημαντικότερες διακοπές της Βολιβίας. Εκτός από την εκκλησία, η εγχώρια κληρονομιά της χώρας παραμένει επιρροή στις παραδόσεις των Χριστουγέννων, πολλές από τις οποίες είναι μοναδικές στη Νότια Αμερική.

Χριστουγεννιάτικες γιορτές στη Βολιβία

Όπως και στη Βενεζουέλα , η πιο σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι η παραμονή των Χριστουγέννων. Σε αυτό το βράδυ, οι οικογένειες παρακολουθούν τη Misa del Gallo ή τη "Μάζα του Κόκορα", που ονομάζεται με αγάπη αυτό επειδή επιστρέφουν στο σπίτι νωρίς το πρωί ταυτόχρονα με την αφύπνιση του κόκορα.

Μια από τις μοναδικές παραδόσεις των Χριστουγέννων στη Βολιβία είναι να φέρει δύο προσφορές στη μάζα. Μια προσφορά είναι ένα μικρό μωρό ειδώλιο του Ιησού. Η άλλη προσφορά αντανακλά το επάγγελμα κάποιου. Για παράδειγμα, ένα τετράγωνο μπορεί να φέρει μικρά παπούτσια ή ένας αρτοποιός μπορεί να φέρει μια μικρή φραντζόλα ψωμιού.

Οι διακοπές συνεχίζονται μέχρι τα Θεοφανία στις 6 Ιανουαρίου όταν τα παιδιά λαμβάνουν δώρα. Τη νύχτα πριν από τα Θεοφανία, τα παιδιά βάζουν τα παπούτσια έξω από την πόρτα τους και οι Τρεις βασιλιάδες αφήνουν δώρα στα παπούτσια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα Χριστούγεννα είναι επίσης χρόνος συγκομιδής στη Βολιβία. Με ένα ισχυρό αυτόχθον πληθυσμό, οι Βολιβιανοί γιορτάζουν τη γενναιοδωρία της Μητέρας Γης και της ευχαριστούν για τη γενναιοδωρία του παρελθόντος και την ελπίδα για το μέλλον.

Χριστουγεννιάτικο φαγητό στη Βολιβία

Οι χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις αρχίζουν όταν οι οικογένειες επιστρέφουν στο σπίτι από τη μάζα των μεσάνυχτων και απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό βοϊβικό δείπνο και γιορτές Σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, τα Χριστούγεννα στη Βολιβία συμβαίνουν το καλοκαίρι, όταν είναι ζεστά, επομένως είναι κοινό για τις οικογένειες να κάνουν τοστ με κρύα ποτά. Το δείπνο αποτελείται από picana , η οποία είναι μια σούπα από κρέας, πατάτες, καλαμπόκι και άλλα λαχανικά.

Συνοδεύεται από σαλάτα, φρούτα και ψητό βοδινό ή χοιρινό. Το επόμενο πρωί, είναι παράδοση να πιείτε ζεστή σοκολάτα και να τρώτε τα μπισκότα.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια στη Βολιβία

Αν και οι παραδόσεις των Δυτικών Χριστουγέννων ενσωματώνονται στα βολιβιανά σπίτια, δεν είναι συνηθισμένο να διακοσμούμε το εξωτερικό των σπιτιών ή να έχουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αντ 'αυτού, η πιο σημαντική διακόσμηση σε ένα βολιβιανό σπίτι είναι το pesebre (επίσης μερικές φορές αποκαλείται nacimiento) , που είναι σκηνή γέννησης. Είναι το επίκεντρο στο σπίτι και επίσης εξέχοντα στην εκκλησία. Είναι επίσης κοινό να βλέπουμε κολοκύθες σκαλισμένες και διακοσμημένες για να δημιουργήσουμε μικρές σκηνές για τη γέννηση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να βλέπουμε τα ευρωπαϊκά ή βορειοαμερικανικά διακοσμητικά στυλ να συνοδεύουν τα παραδοσιακά αντικείμενα και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να γίνονται μια δημοφιλής διακόσμηση διακοπών.

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στη Βολιβία

Παρόλο που οι οικογένειες προσαρμόζονται σιγά-σιγά εκτός Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων γεύσεων γαλοπούλας, χριστουγεννιάτικων δέντρων και ανταλλαγών δώρων, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες παραδόσεις μοναδικές στη Βολιβία. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι Βολιβιανοί δεν ανταλλάσσουν δώρα στα Χριστούγεννα, ωστόσο, στα Θεοφανία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω μια μέρα στην άλλη και οι Τρεις βασιλείς τους γεμίζουν με δώρα.

Μια άλλη παράδοση που παραμένει ισχυρή είναι η παράδοση ενός καναστά , το οποίο είναι ένα καλάθι αγαθών που δίνεται από έναν εργοδότη στους υπαλλήλους του. Η οικογένεια κάθε εργαζόμενου λαμβάνει ένα καλάθι δώρων με βασικά τρόφιμα μαζί με τα Χριστουγεννιάτικα αντικείμενα όπως τα μπισκότα και τις καραμέλες.

Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, τα Χριστούγεννα στη Βολιβία γεμίζουν με τον ήχο των κροτίδων. Ο θόρυβος των εορτασμών μπορεί να διαρκέσει όλη τη νύχτα, καθώς οι οικογένειες απολαμβάνουν οθόνες πυροτεχνημάτων που ανταγωνίζονται συχνά εκείνες του τέταρτου Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.