Ποιος ήταν ο Πανδώρας και γιατί κατηγορείται για τα πάντα;

Η κακή Πανδώρα δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε μια μικρή ματιά στο κουτί που της είχε ανατεθεί. Και μετά κοιτάξτε τι συνέβη.

Είναι εκπληκτικό το πόσο καιρό οι άνδρες κατηγορούν τις γυναίκες για τη δική τους αδυναμία - και φυσικά όλα τα δεινά του κόσμου. Πάρτε Pandora για παράδειγμα. Η πρώτη θνητή γυναίκα, που δημιουργήθηκε από τους θεούς, έκανε μόνο ό, τι είχε κάνει να κάνει. Όμως η ιστορία της (που καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα συγγραφέα Ησίοδο τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ.) έγινε η δικαιολογία για την καταστροφή της ανθρωπότητας και κατ 'επέκταση το πρότυπο της Ιουδαϊκής-χριστιανικής παράδοσης της Εύας ανοίγοντας το δρόμο για την αρχική αμαρτία και απομάκρυνση από τον Κήπο της Εδέμ.

Η ιστορία ξεκινά εδώ

Οι εκδόσεις της ιστορίας της Πανδώρας είναι από τους παλαιότερους ελληνικούς μύθους των Τιτάνων, οι γονείς των θεών και οι ίδιοι οι θεοί. Ο Προμηθέας και ο αδερφός του, ο Επιμεθέας ήταν Τιτάνες. Η δουλειά τους ήταν να γεφυρώσουν τη γη με άντρες και ζώα και σε μερικές ιστορίες πιστώνεται με τη δημιουργία ανθρώπου από πηλό.

Αλλά σύντομα ήρθαν σε σύγκρουση με τον Δία, τον ισχυρότερο από τους θεούς. Σε μερικές εκδόσεις ο Δίας ήταν εξοργισμένος γιατί ο Προμηθέας έδειξε στους άνδρες πώς ξεγελάσουν τους θεούς για να δεχθούν κατώτερες καμένες προσφορές - «Αν τυλίξετε τα οστά του βοείου κρέατος με ωραίο λιπαρό λίπος, θα καούν αρκετά καλά και μπορείτε να κρατήσετε τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για τον εαυτό σας ".

Ένας θυμωμένος - και πιθανώς πεινασμένος - Δίας, τιμωρούσε την ανθρωπότητα, αφαιρώντας φωτιά. Στη συνέχεια, στο πιο οικείο μέρος του μύθου, ο Προμηθέας έδωσε φωτιά πίσω στην ανθρωπότητα, επιτρέποντας έτσι την ανθρώπινη πρόοδο και τεχνολογία. Ο Δίας τιμωρεί τον Προμηθέα συνδέοντάς τον με έναν βράχο και στέλνοντας αετούς για να φάει το ήπαρ του (για πάντα).

Αλλά σαφώς, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Δία. Ο ίδιος διέταξε τη δημιουργία της Πανδώρας ως περαιτέρω τιμωρία - όχι μόνο για τον Προμηθέα - αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Η Γέννηση της Πανδώρας

Ο Δίας έδωσε το καθήκον να δημιουργήσει την Πανδώρα, την πρώτη θνητή γυναίκα, στον Ήφαιστο, τον γιο του και τον σύζυγο της Αφροδίτης. Ο Ήφαιστος, που συνήθως απεικονίζεται ως ο σιδεράς των θεών, ήταν επίσης γλύπτης.

Δημιούργησε ένα όμορφο νεαρό κορίτσι, ικανό να προκαλέσει έντονη επιθυμία σε όλους που την είδαν. Αρκετοί άλλοι θεοί είχαν ένα χέρι στη δημιουργία της Πανδώρας. Η Αθηνά δίδαξε τις γυναικείες δεξιότητές της και την ύφανση. Η Αφροδίτη τη ντύθηκε και την κοσμούσε. Ο Ερμής , ο οποίος την παρέδωσε στη γη, ονόμασε την Πανδώρα - δηλαδή όλα τα δώρα ή όλα τα δώρα - και της έδωσε τη δύναμη της ντροπής και της εξαπάτησης (αργότερα, οι ευγενέστερες εκδοχές της ιστορίας άλλαξαν σε περιέργεια).

Παρουσιάστηκε ως δώρο στον αδερφό του Επιμήτσου-Προμηθέα, να τον θυμάται; Δεν παίρνει πολλές στήλες ίντσες στην πλειοψηφία της ελληνικής μυθολογίας αλλά παίζει έναν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Ο Προμηθέας τον προειδοποίησε να μην δεχτεί δώρα από τον Δία, αλλά, καλοσύνη μου, ήταν απαίσια χαριτωμένος, οπότε ο Επιμέθεος αγνόησε τις καλές συμβουλές του αδελφού του και την πήρε για τη σύζυγό του. Είναι ενδιαφέρον ότι το όνομα του Επιμεθέου σημαίνει αναδρομική και θεωρείται συχνά ο θεός της σκέψης και της δικαιολογίας.

Η Πανδώρα έλαβε ένα κουτί γεμάτο προβλήματα. Στην πραγματικότητα ήταν ένα βάζο ή ένας αμφορέας. η ιδέα ενός κουτιού προέρχεται από μεταγενέστερες ερμηνείες στην τέχνη της Αναγέννησης. Σε αυτό, οι θεοί έβαλαν όλα τα προβλήματα και τα δεινά του κόσμου, ασθένειες, θάνατο, πόνο στον τοκετό και χειρότερα. Η Pandora είχε πει να μην κοιτάζει μέσα, αλλά όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια.

Δεν μπορούσε να αντισταθεί σε μια ματιά και, από τη στιγμή που συνειδητοποίησε τι είχε κάνει και έσφιξε το καπάκι κλειστό, όλα στο βάζο είχαν διαφύγει, εκτός από την ελπίδα.

Διαφορετικές εκδόσεις της ιστορίας

Μέχρι τη στιγμή που καταγράφηκαν οι ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, ήταν ήδη μέρος της προφορικής παράδοσης του πολιτισμού για αιώνες, ίσως χιλιετίες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Πανδώρας, το οποίο μερικές φορές δίνεται ως Anesidora , ο αποστολέας των δώρων. Το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες εκδοχές αυτού του μύθου από άλλες παραδοσιακές ιστορίες υποδηλώνει ότι είναι ένα από τα παλαιότερα. Σε μια ιστορία, ο Δίας την στέλνει πραγματικά με μεγάλα δώρα για την ανθρωπότητα και όχι για κακό. Στις περισσότερες εκδόσεις θεωρείται η πρώτη θνητή γυναίκα, που φέρνεται σε έναν κόσμο που κατοικείται μόνο από θεούς, θεές και θνητούς άνδρες - αυτή είναι πιθανώς η έκδοση που έχει περιέλθει σε μας μέσω της βιβλικής ιστορίας της Εύας.

Πού να βρείτε Pandora σήμερα

Επειδή δεν ήταν θεά ούτε ηρωίδα και επειδή συσχετίστηκε με «προβλήματα και διαμάχες», δεν υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στην Πανδώρα ούτε στα ηρωικά χάλκινα για να δουν. Συνδέεται με τον Όλυμπο , γιατί θεωρήθηκε η οικία των θεών και εκεί δημιουργήθηκε.

Οι περισσότερες απεικονίσεις της Πανδώρας - με ένα κουτί - είναι σε αναγεννησιακούς πίνακες και όχι σε κλασικά ελληνικά έργα τέχνης. Η δημιουργία της λέγεται ότι απεικονίστηκε με βάση το γιγάντιο, χρυσό και ελεφαντόδοντο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, που δημιουργήθηκε από τον Φειδία για τον Παρθενώνα το 447 π.Χ. Το άγαλμα αυτό εξαφανίστηκε γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. αλλά περιγράφηκε λεπτομερώς από Έλληνες συγγραφείς και η εικόνα του συνέχισε σε νομίσματα, μικροσκοπικά γλυπτά και κοσμήματα.

Ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί μια εικόνα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Πανδώρα είναι να κοιτάξει κανείς τα κλασσικά ελληνικά αγγεία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Συχνά απεικονίζεται ως γυναίκα που ανεβαίνει από το έδαφος - από τότε που ο Ηφαίσος την δημιούργησε από τη γη - και μερικές φορές φέρει ένα βάζο ή μικρό αμφορέα.