Το πολύ μεγάλο τηλεχειριστήριο

Ένα Παρατηρητήριο Ραδιοτηλεόρασης παγκόσμιας κλάσης

Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς κατά την επίσκεψη στο Νέο Μεξικό είναι το Πολύ Μεγάλο Αρχείο Ραδιοτηλεσκόπιο, πιο συχνά αναφέρεται ως VLA. Το ραδιοτηλεσκόπιο αποτελείται από μια σειρά από 27 μεγάλες ραδιοφωνικές κεραίες ή πιάτα που μετακινούνται γύρω από σιδηροδρομικές διαδρομές για να σχηματίσουν διαμορφώσεις που επιτρέπουν στους αστρονόμους να δείχνουν σε μακρινά αντικείμενα. Επειδή τα ραδιοκύματα είναι τόσο μεγάλα, τα πιάτα της κεραίας είναι πολύ μεγάλα, το καθένα με διάμετρο 25 μέτρα (82 πόδια).

Τα πιάτα είναι τόσο μεγάλα, μπορούν εύκολα να περιηγηθούν με τα πόδια - με την προϋπόθεση ότι δεν είναι ενεργοποιημένα και είναι σχετικά επίπεδη.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τις κεραίες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια εικόνα υψηλής ανάλυσης για το τι είναι εκεί έξω στο διάστημα. Όταν συνδυάζονται οι 27 κεραίες, κάνουν ουσιαστικά ένα τηλεσκόπιο που θα έχει διάμετρο 36 χλμ. (22 μίλια). Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο όπως αυτό θα δημιουργούσε φυσικά ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Το VLA προσεγγίζει την ευαισθησία ενός πιάτου που είναι 130 μέτρα (422 πόδια).

Το VLA βρίσκεται περίπου 50 μίλια δυτικά του Socorro, Νέο Μεξικό στις πεδιάδες του San Agustin. Το Bosque del Apache και το ετήσιο Φεστιβάλ Γερανών βρίσκονται ανατολικά του Socorro. Τα δορυφορικά πιάτα είναι διατεταγμένα σε τρία κομμάτια που μοιάζουν με ένα ανάποδο σχήμα Y. Ο τρόπος με τον οποίο είναι τοποθετημένοι οι δορυφόροι παράγει εικόνες του ουρανού του ραδιοφώνου. Ανάλογα με το τι βλέπουν οι αστρονόμοι και πού παρατηρούν, τα πιάτα μπορούν να είναι κοντά ή να εξαπλωθούν.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τέσσερις συνήθεις διαμορφώσεις, Α, Β, Γ και Δ, και υποβάλλουν προτάσεις για να έχουν χρόνο στο τηλεσκόπιο για τις σπουδές τους. Το VLA ολοκληρώνει έναν κύκλο των τεσσάρων διαμορφώσεων κάθε 16 μήνες.

Τα έργα μπορούν να διαρκέσουν από 1/2 έως και αρκετές εβδομάδες. Το VLA είναι κατάλληλο για λήψη στιγμιαίων στιγμιότυπων των πηγών στόχων του, τόσο πολλοί αστρονόμοι μελετούν ισχυρά, μεμονωμένα αντικείμενα.

Το VLA έγινε γνωστό μετά την ταινία Contact. Η ιστορία πρωταγωνίστησε τον Jodie Foster ως ραδιοαστρονόμος που έρχεται σε επαφή με μια ξένη μορφή ζωής. Παρόλο που η ταινία απεικονίζει λανθασμένα το Foster ακούγοντας ραδιοκύματα με ακουστικά, οι μεγάλες κεραίες έγιναν μια εικονική εικόνα που συνδέεται με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Επισκεφτείτε το VLA

Το Κέντρο Επισκεπτών VLA και ο ιστότοπος είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 8:30 π.μ. μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Το κατάστημα δώρων είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο του μήνα, στις 11.00, 13.00 και 15.00. Οι κρατήσεις δεν απαιτούνται. Προβολή στο κέντρο επισκεπτών VLA 15 λεπτά πριν από την ώρα του γύρου. Η είσοδος είναι $ 6 για ενήλικες, $ 5 για ηλικιωμένους 65+, και ηλικίες 17 και κάτω είναι δωρεάν. Οι περιηγήσεις είναι 45 λεπτά και πηγαίνουν πίσω από τις σκηνές θέσεις στο VLA. Το προσωπικό και οι εθελοντές της VLA παρέχουν τις περιηγήσεις και απαντούν σε ερωτήσεις.

Οι επισκέπτες των πρώτων Σάββατων μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε μια ελεύθερη βραδιά νυκτερινής προβολής στο Παρατηρητήριο Etscorn στην πανεπιστημιούπολη New Mexico Tech. Το New Mexico Tech βρίσκεται στο Socorro.

Τα πρώτα Σάββατα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο είναι ειδικές εκδηλώσεις του Open House. Αυτές οι περιηγήσεις διαρκούν περίπου μία ώρα και λαμβάνουν επισκέπτες μέσω των επιχειρήσεων VLA.

Η περιοδεία οδηγείται από το προσωπικό που είναι διαθέσιμο για ερωτήσεις και υπάρχουν πρακτικές αστρονομικές δραστηριότητες.

Η πρόσβαση στο VLA είναι περίπου δύο ώρες οδήγησης νότια του Albuquerque. Πάρτε I-25 νότια προς Socorro, και στη συνέχεια να ακολουθήσετε Route 60 δυτικά στο Karl G. Jansky Πολύ μεγάλο κέντρο Επισκεπτών. Θα υπάρχουν καλά σήματα που θα ακολουθήσουν.

Το Κέντρο Επισκεπτών διαθέτει εκθέματα σχετικά με τη ραδιοαστρονομία και το τηλεσκόπιο VLA. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας με την ταινία Jodie Foster και στη συνέχεια εξερευνήστε τα εκθέματα. Ένα σιωπηλό βίντεο δείχνει πώς μεταφέρονται τα μεγάλα δορυφορικά πιάτα στις διαμορφώσεις τους. Υπάρχει επίσης μια ταινία που διηγείται ο Jodie Foster στο κέντρο. Έξω, ένα μονοπάτι παίρνει τους επισκέπτες σε μια αυτο-καθοδηγούμενη περιήγηση που καταλήγει στη βάση μιας από τις γιγάντιες κεραίες πιάτων. Η περιήγηση περπατά τους επισκέπτες μέσω ραδιοφωνικού ηλιακού ρολογιού, μιας γκαλερί ψιθυριστών και μιας γκαλερί ραδιοαστρονομίας.

Οι επισκέπτες θα καταλήξουν στη βάση μιας κεραίας εργασίας και στη συνέχεια θα μεταβούν στο κατάστρωμα παρατήρησης για να δουν τη συστοιχία.

Το VLA μπορεί μερικές φορές να κλείσει λόγω καιρικών συνθηκών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλέσει για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτά, (505) 835-7410.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επίσκεψη στο VLA.