Ο άνθρωπος του Clonycavan

Ο Clonycavan Man είναι ο πατέρας κάτω από τον οποίο είναι γνωστό ένα σωστά διατηρημένο σώμα από βλάστηση που βρίσκεται στο Clonycavan ( County Meath ), ο μερικός κορμός, τα όπλα και (το πιο σημαντικό) πλήρες κεφάλι εκτίθενται τώρα στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας . Αυτό που έχει απομείνει από αυτόν είναι σε ένα καλό γενικό επίπεδο διατήρησης, αν και πεπλατυσμένο. Βρέθηκε σε μια σύγχρονη μηχανή συγκομιδής τύρφης, που σημαίνει ότι το κάτω μέρος του σώματος του ήταν πιθανότατα τεμαχισμένο και χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο.

Ο άνθρωπος του Clonycavan

Όταν το εύρημα έγινε γνωστό το 2003, η αστυνομική δύναμη της Ιρλανδίας, η Garda Siochana, μπήκε αμέσως μέσα. Ίσως να αναρωτηθήκατε γιατί, όπως τα σωμάτια από πριν από καιρό δεν είναι ακριβώς άγνωστα. Από την άλλη πλευρά, η διάθεση των θυμάτων βίαιων εγκλημάτων στα ιχθυοτροφεία της Ιρλανδίας δεν είναι εξίσου άγνωστη. Ακόμη και ένας ρηχός τάφος θα αρκεί, καθώς στη μέση του πουθενά κανείς δεν μπορεί να σας μυρίσει την αποσύνθεση.

Και τότε υπάρχει το πρόβλημα της «εξαφανισμένης» Ιρλανδίας. Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις (όπως ο ΙΡΑ) ανέπτυξαν την τρομοκρατική τακτική να κάνουν τα άτομα απλά να εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Σχεδόν είκοσι άνδρες και γυναίκες έπεσαν θύματα υποτιθέμενης απαγωγής και δολοφονίας. Μερικοί εξακολουθούν να λείπουν σήμερα, με αρκετά πρόσφατα ευρήματα σε ορεινές περιοχές, κάνοντας μια αστυνομική έρευνα σχετικά με οποιεσδήποτε απομεινάρια που εκσκαφίστηκαν στους βάλτους με υψηλή προτεραιότητα.

Ο Γκάρντα, που διερεύνησε το σώμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δολοφονήθηκε ο άνθρωπος του Clonycavan. Το κρανίο του χωρίστηκε από ένα αιχμηρό εργαλείο, οδηγώντας σε μια βαθιά πληγή στην κορυφή του κεφαλιού του και καταστροφική εγκεφαλική βλάβη.

Μέσω της λήψης ραδιοανθράκων, ο θάνατός του βρισκόταν, ωστόσο, κατά προσέγγιση μεταξύ του 392 π.Χ. και του 201 π.Χ. - επομένως δεν ζητήθηκαν μάρτυρες και ύποπτοι.

Ο μισός άνθρωπος που έμενε

Τα απομεινάρια που βρέθηκαν στο Clonycavan δεν είναι καθόλου το πιο θεαματικό σώμα που θα φανταστείτε. Υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα και με το μισό σώμα που λείπει, το θύμα της δολοφονίας δεν ήταν ακριβώς ένα πρωταρχικό παράδειγμα.

Όμως, ο Clonycavan Man έγινε γρήγορα εικονικός με μια δήλωση μόδας - ένα χτένισμα που μοιάζει με Mohawk, που έθεσε με τη βοήθεια του φυτικού ελαίου και της ρητίνης πεύκου, μια γέλη styling που πιθανότατα εισήχθη από τη νοτιοδυτική Γαλλία ή την Ισπανία. Αυτή η πρώιμη, πρωτόγονη και αποτελεσματική γέλη για τα μαλλιά (το styling κράτησε 2.300 χρόνια, τελικά) δείχνει προς τον Clonycavan Man να είναι πλούσιος. Διαφορετικά, ποιος θα μπορούσε να αντέξει τέτοια πολυτέλεια;

Ήταν το hairstyle φυσιολογικό; Ίσως, ίσως όχι, απλά δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας για να πάρουμε μια απόφαση εδώ. Έχει ειπωθεί, ωστόσο, ότι η μπουφτάζ κόμμωση ίσως ήταν μια προσπάθεια αποζημίωσης. Μετά από όλα, ο Clonycavan Man θα ήταν μόνο περίπου πέντε πόδια δύο ίντσες σε ύψος (δεν είναι ακριβώς το ψηλότερο δέντρο στο δάσος).

Γιατί σκοτώθηκε ο άνθρωπος του Clonycavan;

Ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων, πρέπει να υποθέσουμε λίγο και να αντλήσουμε έμπνευση από αυτό που γνωρίζουμε για τον ιρλανδικό και κελτικό κόσμο εκείνη τη στιγμή. Και αυτό μας δείχνει προς μια θεωρία του θανάτου του που δεν είναι ψυχρόαιμη δολοφονία, αλλά μια (πιθανώς) θρησκευτική τελετή.

Ο κύριος δείκτης αυτού του γεγονότος είναι ο πραγματικός τρόπος του Clonycavan Man's demise - αυτό δεν ήταν το αυτοκίνητο-από το χασμουρητό με ένα έφηβος ψηλά σε μύγα agaric λαμβάνοντας ένα τυχαίο θύμα από το άρμα του.

Μακριά από αυτό: το θύμα χτυπήθηκε τουλάχιστον φορές πάνω στο κεφάλι, επίσης μια φορά στο στήθος, και έλαβε ένα άλλο χτύπημα στη μύτη. Όλοι οι τραυματισμοί μπορεί να έχουν προκληθεί από το ίδιο όπλο. Αφού πέθανε (τουλάχιστον ελπίζει), ο Clonycavan Man ήταν επίσης αποκομμένος και οι σαρκοφάγοι του αφαιρέθηκαν. Στη συνέχεια, το σώμα ήταν θαμμένο στο βάλτο, το οποίο ήταν συχνά ένα σημάδι για μια τελετή.

Από αυτές τις αποδείξεις, έχει προταθεί ευρέως ότι ο Clonycavan Man ήταν ο τοπικός ευγενής, θυσιαζόμενος (και προφανώς περισσότερο ή λιγότερο πρόθυμα) θυσία για να εξασφαλίσει την ευημερία για τη φυλή του. Όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '20, θα ήταν πρωταρχική θυσία.

Και πάλι, θα μπορούσε να έχει κτυπηθεί από κάποιον με ένα μάτι στο τζελ για τα μαλλιά του - καλά, όχι στην πραγματικότητα (καθώς ο θάνατος είναι πολύ περίπλοκος για ένα κτύπημα), αλλά άλλες θεωρίες σίγουρα δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Ο Clonycavan Ο άνθρωπος θα σιωπά για όλα αυτά, αλλά θα μπορούσε επίσης να ήταν αντίπαλος οπλαρχηγός που θανατώθηκε από μια εξαιρετικά ενοχλημένη φυλή. Ή ένας ευγενής που απλά έσπασε το νόμο κάποτε πολλούς και εκτελέστηκε γι 'αυτό.