Η Θεά της Σύγχρονης Σπα

Ιδρυτής της Golden Door και του Rancho La Puerta

Η Deborah Szekeley είναι η δύναμη πίσω από το σύγχρονο κτίριο του spa. Συνιδρυτούσε τον Rancho La Puerta και ξεκίνησε την Golden Door, και τα δύο εικονικά ιαματικά λουτρά που καθόριζαν τις προσδοκίες μας για ιαματικά λουτρά.

Το 1940 μαζί με τον σύζυγό της, ο φιλόσοφος Edmund Szekely (που ονομάστηκε SAY-Kay) ίδρυσαν τον Rancho La Puerta στο Tecate, Baja California, Μεξικό, το αρχικό spa προορισμού . Το 1958, ξεκινώντας από μόνη της, ο Szekely άνοιξε τη Golden Door , μια μικρότερη πολυτελής ιδιοκτησία στο Escondido της Καλιφόρνιας, που τροφοδοτείται σε ένα αποκλειστικό πλήθος του Χόλιγουντ και εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα καλύτερα ιαματικά λουτρά του κόσμου.

Επιπλέον, το Szekely είναι γνωστό για το έργο της στην κυβέρνηση, την κοινωνική υπηρεσία και τη φιλανθρωπία.

Το 2014, η Szekely ίδρυσε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Wellness Warrior, αφιερωμένο στη διασφάλιση ευτυχέστερων και υγιεινότερων ζωών για τους Αμερικανούς μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της διασφάλισης ότι τα τρόφιμα, το νερό και τα αγροτικά εδάφη του έθνους μας είναι απαλλαγμένα από χημικά και ΓΤΟ. Το Wellness Warrior στοχεύει να συγκεντρώσει και να ενώσει ολόκληρη την κοινότητα ευημερίας, από τους καθημερινούς πολίτες έως τους ηγέτες της βιομηχανίας, να επηρεάσει τους νομοθέτες μέσω δημόσιων πιέσεων, πίεσης, δωρεών καμπάνιας και άλλων προσπαθειών.

Η Fruitarian Ανατροφή της Deborah στη δεκαετία του 1920

Η Ντέμπορα γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 3 Μαΐου 1922 σε μη συμβατικούς γονείς. Η οικογένεια δεν είναι μόνο χορτοφαγική, αλλά "φρουσάρη", που σημαίνει ότι δεν έτρωγαν τίποτα παρά ωμά φρούτα, λαχανικά και καρύδια. Η μητέρα της ήταν αντιπρόεδρος της χορτοφαγικής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. «Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο πετάξαμε σε ένα διαφορετικό στρατόπεδο υγείας», έγραψε στα μυστικά της χρυσής πόρτας.

"Μέσα το βράδυ, κοιμήθηκα ακούγοντας διαλέξεις υγείας σε όλο το Μανχάταν".

Όταν η Μεγάλη Ύφεση έπληξε το 1929, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά έγιναν απαγορευτικά δαπανηρά ή δεν ήταν διαθέσιμα. Αντί να εγκαταλείψουν τις αρχές τους, οι γονείς του Szekely αγόρασαν εισιτήρια για ατμόπλοια στην Ταϊτή.

Εκεί συναντήθηκαν με τον καθηγητή Edmond Bordeaux Szekely, έναν ουγγρικό μελετητή που μελέτησε τους πρώτους πολιτισμούς, "αναζητώντας τρόπους να εφαρμόσει τη φυσική ζωή σε μια ολοένα και πιο αφύσικη κουλτούρα". Έγινε σημαντική επιρροή στην οικογένεια και όταν επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασαν πολλά καλοκαίρια στα στρατόπεδα υγείας του καθηγητή Szekely στην Καλιφόρνια και το Μεξικό.

Ξεκινώντας Rancho La Puerta Με τον καθηγητή Szekely

Έγινε γραμματέας του Szekeley στην ηλικία των 16 ετών («ο καθηγητής ήταν εντελώς αβοήθητος για τις καθημερινές πρακτικές λεπτομέρειες»), τον παντρεύτηκε στην ηλικία των 17 ετών και μετακόμισε μαζί του στο Tecate για να ξεκινήσει τον Rancho La Puerta στη δεκαετία του 1940, ζευγάρι έζησε σε ένα μικρό σπίτι με σπίτια. Οι επισκέπτες έβαλαν τις σκηνές τους, κολύμπησαν στον ποταμό και άκουσαν τις διαλέξεις του Καθηγητή. "Διαβάζουμε και συζητάμε και δοκιμάζουμε κάθε θεωρία της υγείας και της διατροφής ... βλαστοί φασολιών και γάλα ακοόφιλου, ολική νηστεία και νηστεία, η θεραπεία με σταφύλια, η δίαιτα χωρίς βλέμματα, οι πρωινές βόλτες και τα λουτρά λάσπης".

Στις πρώτες μέρες, το Ranch δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Η ανάγνωση τη νύχτα έγινε με φανάρι κηροζίνης. Η Ντέμπορα τείνει στους κήπους, τα κατσίκια και τους καλεσμένους. Μέχρι το 1958, αυτή και ο Edmond είχαν από καιρό σε διαφορετικά μονοπάτια. Δίδαξε και έγραψε για τις θρησκείες του κόσμου. Ήταν η δύναμη πίσω από την ανάπτυξη, την αριστεία και την καινοτομία του Rancho La Puerta. Καθώς ο γάμος τους πλησιάζει στο τέλος της, η Deborah ξεκίνησε από μόνη της τη Χρυσή Πόρτα, το πρώτο κομψό γυμναστήριο.

Η πολυτελή περίοδος Spa ξεκινάει με τη χρυσή πόρτα

Η πρώτη χρυσή πόρτα, ένα μοντέρνο ράντσο με την εικονική πόρτα, φιλοξένησε μόλις 12 επισκέπτες την εβδομάδα (όλες τις γυναίκες ή όλοι οι άνδρες, ακόμη και τότε).

Προσέλκυσε μια πετυχημένη διασημότητα που περιλάμβανε τους Kim Novak, Zsa-Zsa Gabor, Burt Lancaster και Bob Cummings και ήταν τόσο επιτυχημένη που η Deborah σύντομα μπορούσε να την ανοικοδομήσει, ένα αριστούργημα που σχεδιάστηκε σε ιαπωνικό πανδοχείο. Ήταν

Μεταξύ των καινοτομιών της ήταν η πρόσληψη εκπαιδευτών άσκησης με φόντο στο σύγχρονο χορό. Έχει πρωτοπορήσει στην "ημέρα γυμναστικής", όπου εναλλάσσει μια ενεργή τάξη με μια παθητική τάξη. Και εισήγαγε τάξεις όπως η γιόγκα που οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν για πρώτη φορά.

Η Deborah πούλησε την Golden Door το 1998 και το 2011 παρέδωσε τον έλεγχο της Rancho La Puerta στην κόρη της Sarah Livia Brightwood. Ο Szekely εξακολουθεί να επισκέπτεται τακτικά και τα δύο ιαματικά λουτρά για να πραγματοποιήσει διαλέξεις.

Ιστορία της δημόσιας υπηρεσίας της Deborah Szekely

Η Deborah ήταν η πρώτη γυναίκα στην Καλιφόρνια και η πέμπτη γυναίκα στο Έθνος που έλαβε το Βραβείο Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων (SBA).

Ήταν στο Προεδρικό Συμβούλιο Φυσικής Κατάστασης για τους Προέδρους Νίξον, Φόρντ και Ρέιγκαν για μια περίοδο 25 ετών και έδωσε την κεντρική διεύθυνση για τη γυμναστική στο Λευκό Οίκο Νίξον.

Ο Szekely έχει εμπλακεί βαθιά στην κοινωνική υπηρεσία. Εργάστηκε με την Ομοσπονδία Save the Children ως Εθνικός Χορηγός για το Μεξικό. Έχει υπηρετήσει στα συμβούλια του Πανεπιστημίου Claremont Graduate, του Teatro Ford, του Ιδρύματος Menninger και του Εθνικού Συμβουλίου De la Raza. Στο Σαν Ντιέγκο ήταν ιδρυτικό μέλος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών οργανισμών.

Αυτή τη στιγμή υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Διαχείρισης του Κογκρέσου και στο Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, τόσο στην Ουάσιγκτον, DC. Το Szekely θεωρείται εικονίδιο του Σαν Ντιέγκο και έχει λάβει σχεδόν κάθε τιμή από την κοινότητα του Σαν Ντιέγκο. Το 2002 το Σαν Ντιέγκο Ρόταρυ ονομάστηκε Szekely "κα. Σαν Ντιέγκο "μόνο την τέταρτη γυναίκα στην ιστορία τους, τόσο τίμησε. Σήμερα, ο Szekely συνεχίζει το βαρύ πρόγραμμά του ως Δημιουργικός Διευθυντής του Rancho La Puerta και της Golden Door καθώς επίσης και ως κίνητρο ομιλητής.