Το μνημείο του Wilfred Owen στη Βόρεια Γαλλία

Ένα μνημείο για τον Wilfred Owen κοντά στον τάφο του

Το μνημείο του Wilfred Owen

Πλησιάζοντας μέσω του γύρω δάσους από το μικρό χωριό Ors στο Nord-Pas-de-Calais, συναντάτε ξαφνικά μια καταπληκτική λευκή δομή, που μοιάζει σαν ένα γλυπτό σαν σπίτι. Αυτό είναι το La Maison Forestière στο Ors, κάποτε το Σπίτι του Δασκάλου και μέρος ενός στρατοπέδου στρατού, τώρα το μνημείο του ποιητή Wilfred Owen.

Ο Βίλφρεντ Όουεν, πολεμιστής ποιητής

Ο στρατιώτης Wilfred Owen ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολεμιστές της Βρετανίας, ένας συγγραφέας που προκάλεσε τη φρίκη του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο περιέγραψε ως «βάρβαρο παράλογο».

Αγωνίστηκε με το σύνταγμα του Μάντσεστερ και βγήκε μαζί τους τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 1918 στο κελάρι του Σπιτιού του Δασκάλου. Το επόμενο πρωί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στρατιώτες έκαναν το δρόμο τους στο κανάλι Sambre στο χωριό. Προσπαθώντας να διασχίσουν το κανάλι, ήρθαν κάτω από τη δολοφονία πυρκαγιάς και ο Όουεν σκοτώθηκε, επτά ημέρες πριν από την Ημέρα της Ενοριακής και το τέλος του «πολέμου για τον τερματισμό όλων των πολέμων».

Η Ιστορία του Μνημείου

Owen θάφτηκε στην τοπική εκκλησία μαζί με άλλα μέλη του συντάγματος, προσελκύοντας με την πάροδο των χρόνων μερικούς περίεργους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας περιηγήσεις των μνημείων του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δήμαρχος Ors, Jacky Duminy, παρατήρησε τους Βρετανούς στο Ors και έκανε κάποια έρευνα για τον ποιητή και την ποίησή του. Μια πλάκα στον ποιητή και στο σύνταγμα είχε τοποθετηθεί στο χωριό, αλλά αποφάσισε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό και άρχισε να σχεδιάζει ένα μνημείο.

Ήταν ένα τεράστιο έργο για να πεισθούν οι χωρικοί και οι διάφοροι φορείς χρηματοδότησης για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Είχε βοήθεια από την κοινωνία Wilfred Owen στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλη της οικογένειας, αλλά εκτός από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και τον Kenneth Branagh, έτυχε εκπληκτικής άλλης υποστήριξης από τους Βρετανούς. Ένας Άγγλος καλλιτέχνης, Simon Patterson, ανατέθηκε να κάνει το αρχικό σχέδιο, και ο γάλλος αρχιτέκτονας, Jean-Christophe Denise, ανατέθηκε στην κατασκευή.

Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό και θεαματικά απλό. Το ολόλευκο σπίτι εμφανίζεται σαν ένα «λευκασμένο οστό» όπως το περιέγραψε ο Simon Patterson. Περπατάτε μια ράμπα σε ένα μεγάλο χώρο, φωτισμένο από πάνω. Το ποίημα του Owen Dulce et Decorum Est είναι χαραγμένο σε ένα ημιδιαφανές δέρμα από γυαλί που καλύπτει τους τέσσερις τοίχους. Είναι στο χειρόγραφο του Owen, που προέρχεται από το χειρόγραφο του που βρίσκεται τώρα στη βρετανική βιβλιοθήκη. Καθώς στέκεστε εκεί, τα φώτα σβήνουν και ακούτε τη φωνή του Kenneth Branagh που διαβάζει 12 ποιήματα του Owen, τα οποία κατέγραψε για το Radio 4 το 1993 για να τιμήσει τη γέννηση του Owen το 1893. Τα ποιήματα εμφανίζονται στους τοίχους και ακούτε μερικά από αυτά στα γαλλικά. Στο μεταξύ υπάρχει σιωπή. Διαρκεί μία ώρα. μπορείτε να αφήσετε ανά πάσα στιγμή ή να ακούσετε όλα τα ποιήματα που περιλαμβάνουν Strange Meeting και Dulce et Decorum Est .

Είναι ένα ισχυρό μέρος. Σε αντίθεση με άλλα μουσεία γύρω από τον πόλεμο, δεν υπάρχουν αντικείμενα, δεξαμενές, βόμβες, όπλα. Μόνο ένα δωμάτιο και μια ανάγνωση ποίησης.

Το κελάρι όπου ο Owen πέρασε την τελευταία του νύχτα

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα περισσότερα για να δείτε. Αφήνετε το δωμάτιο και περπατάτε κάτω από μια ράμπα στο υγρό, σκοτεινό, μικροσκοπικό κελάρι όπου ο Owen και 29 άλλοι πέρασαν τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου. Owen έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του περιγράφοντας τις συνθήκες, οι οποίες ήταν καπνιστές και γεμάτες με «τσίμπημα αστείων» που προέρχονταν από τους άντρες.

Την επόμενη μέρα σκοτώθηκε. η μητέρα του έλαβε την επιστολή του στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα της ειρήνης. Πολύ λίγα έχουν γίνει στο κελάρι, αλλά όταν περπατάτε μέσα, ακούτε τη φωνή του Kenneth Branagh διαβάζοντας την επιστολή του Owen.

Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, που έγινε ακόμα πιο αποτελεσματικό από το γεγονός ότι ήταν τόσο απλό. Οι δημιουργοί ελπίζουν ότι θα θεωρηθεί ως «ένα ήσυχο μέρος κατάλληλο για τον προβληματισμό και την περισυλλογή της ποίησης». Είναι ακριβώς αυτό, επικαλούμενος τις σκέψεις για τη ματαιότητα του πολέμου και τη σπατάλη της ζωής. Αλλά αυτό το γλυπτό μνημείο δοξάζει επίσης την τέχνη που μπορεί να βγει από το χάος και την τραγωδία.

Μετά από την επίσκεψη, περπατήστε απέναντι από το Estaminet de l'Ermitage , στη διεύθυνση: 00 33 (03 27 77 99 48). Θα πάρετε ένα καλό και φθηνό γεύμα τοπικών σπεσιαλιτέ όπως φλαμίνδα από ανθρακονάδα ή πίτα από το τοπικό τυρί Maroilles (μεσημβρινά μενού γύρω στα 12 ευρώ, μεσημέρι της Κυριακής γύρω στα 24 ευρώ).

Πρακτικές πληροφορίες

Μνημείο του Wilfred Owen
Ors, Nord

Πληροφορίες ιστοτόπου

Μέσα Απρίλιο και Τετάρτη, Τετ-Παρ 1-6μμ. Σάβ 10 π.μ.μ.μ. & 2-6μμ. Πρώτη Κυριακή σε κάθε μήνα από τις 16:00. Κλειστό κατά τους χειμερινούς μήνες από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Απριλίου.

Ελεύθερη είσοδος.

Περισσότερες πληροφορίες

Τουρισμός του γραφείου Cambresis
24, Place du General de Gaulle
59360 Le Cateau-Cambresis
Τηλ .: 00 (0) 3 27 84 10 94
Ιστοσελίδα http://www.amazing-cambrai.com/

Κατευθύνσεις:

Με αυτοκίνητο από το Cambrai. Καθώς ανεβαίνετε στο λόφο από το Le Cateau, στο D643, πάρτε τον πρώτο δρόμο στα αριστερά, το D959. Το μνημείο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, από το Camp Militaire.

Τάφος του Wilfred Owen

Ο μεγάλος πολεμικός ποιητής θάφτηκε στο μικρό νεκροταφείο του Ors . Δεν είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό νεκροταφείο, αλλά ένα μικρό τοπικό, με ένα τμήμα αφιερωμένο στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην αψιμαχία.
Τώρα υπάρχει ένας καλός περίπατος γύρω από τα μνημεία και τις αναμνήσεις του Wilfred Owen