Είστε ασφαλείς από πειρατικές επιθέσεις στην κρουαζιέρα σας;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το δρομολόγιο σας.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να ανησυχείτε για τις πειρατικές επιθέσεις είναι να παρακάμψετε τις κρουαζιέρες που θα σας οδηγήσουν στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, τον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό, τα Στενά της Μαλάκκας ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πολλά από αυτά τα ταξίδια είναι οι αποκαλούμενες " επαναστατικές κρουαζιέρες " που χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση κρουαζιερόπλοιων από το ένα σώμα του ύδατος στο άλλο. Δυστυχώς, οι πειρατές της Σομαλίας δεν απήγαγαν μόνο φορτηγά πλοία, αλλά επίσης επιδίωξαν τη μεταφορά επιβατών, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι στόχοι των πειρατών είναι να κλέψουν τα τιμαλφή των επιβατών και να ζητήσουν λύτρα για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων. Τα τελευταία χρόνια, οι πειρατές έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε εμπορικά πλοία και αλιευτικά σκάφη, χάρη στις προσπάθειες κατά της πειρατείας της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά η απειλή για τα κρουαζιερόπλοια έχει μειωθεί και δεν έχει εξαφανιστεί.

Η διεθνής ναυτική πειρατεία και η ένοπλη ληστεία στο θαλάσσιο ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει την ακόλουθη προειδοποίηση:

Δύο αξιοσημείωτα υποσύνολα θαλάσσιου εγκλήματος είναι η ένοπλη ληστεία στη θάλασσα που συμβαίνει στα χωρικά ύδατα ενός έθνους και η πειρατεία που διεξάγεται στα διεθνή ύδατα. Και οι δύο έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο με αξιοσημείωτες πρόσφατες συγκεντρώσεις στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας, του Κέρατος της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και του Κόλπου της Γουινέας. Οι Αμερικανοί πολίτες που σκέπτονται να ταξιδέψουν δια θαλάσσης θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί, ιδίως όταν πλησιάζουν και εντός των περιοχών με πρόσφατα περιστατικά ναυτικού εγκλήματος.

Η προειδοποίηση αναφέρει επίσης πιθανές αεροπειρατείες εμπορικών πλοίων και λέει στους ταξιδιώτες των ΗΠΑ να σχεδιάζουν να κάνουν μια κρουαζιέρα που ταξιδεύει μέσω των περιοχών που αναφέρονται παραπάνω για να έρθουν σε επαφή με τις γραμμές κρουαζιέρας τους για να μάθουν ποια μέτρα κατά της πειρατείας έχουν τεθεί σε ισχύ για την προστασία των επιβατών.

Παρόλο που μια διεθνής ναυτική δύναμη περιπολεί αυτά τα νερά, η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη και είναι εύκολο για τις ναυτικές περιπολίες να χάσουν μικρά πειρατικά σκάφη.

Το Διεθνές Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου αναφέρει ότι η πειρατεία έχει μειωθεί συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Κέρας της Αφρικής, του Κόλπου της Γουινέας και των Στενών της Malacca, αλλά αναφέρει ότι οι πειρατικές επιθέσεις στα ύδατα των Φιλιππίνων έχουν αυξηθεί. Τον Φεβρουάριο του 2018, η NYA ανέφερε ότι οι πειρατές εξακολουθούν να στοχεύουν εμπορικά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον Κόλπο της Γουινέας. Τα επιβατηγά πλοία δεν επιτέθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας μεταξύ Αυγούστου 2017 και Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με τη NYA. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φορτηγά πλοία έχουν λιγότερα μέλη πληρώματος από τα επιβατηγά πλοία.

Εκτός από την πειρατεία και την ληστεία στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω, η διεθνής ναυτική πειρατεία του αμερικανικού υπουργείου και η ένοπλη ληστεία στη θαλάσσια κατάσταση περιγράφουν πειρατικές επιθέσεις και ληστείες στη θάλασσα από την ακτή της Βενεζουέλας, αλλά, από τη στιγμή αυτή, να απευθύνονται σε πλοία γενικού φορτίου και μικρά σκάφη.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πειρατικών επιθέσεων

Με τόσα πολλά δρομολόγια κρουαζιέρας για να διαλέξετε, αποφεύγοντας τα μολυσμένα από πειρατικά νερά είναι μια απλή διαδικασία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα δρομολόγιο μακριά από περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί πράξεις πειρατείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πειρατές κινούνται μακρύτερα σε διεθνή ύδατα, οπότε η προσοχή στις ειδήσεις των πειρατικών επιθέσεων θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα ασφαλές δρομολόγιο.

Παρόλο που διάφορα μέσα ενημέρωσης πρότειναν ότι το ISIS θα μπορούσε να οδηγήσει στην πειρατεία στη Μεσόγειο Θάλασσα, το αυτόχθον κράτος Ισλαμικής δεν έχει ακόμη διαπράξει πράξη πειρατείας εναντίον κρουαζιερόπλοιου. Οι κρουαζιέρες τείνουν να αποφεύγουν χώρους όπου έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε ακόμα την προτεινόμενη διαδρομή σας για να δείτε εάν θα πετάξετε μέσα από ύδατα γνωστά για επιθέσεις πειρατών πριν κλείσετε μια κρουαζιέρα.

Εάν πρέπει να ταξιδέψετε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν, του Κόλπου της Γουινέας ή του Βόρειου Ινδικού Ωκεανού, λάβετε κάθε προφύλαξη. Αφήστε το κόσμημα, τα μετρητά και τα τιμαλφή στο σπίτι. Δημιουργήστε αντίγραφα του διαβατηρίου σας και άλλων σημαντικών ταξιδιωτικών εγγράφων. Κρατήστε ένα αντίγραφο μαζί σας και αφήστε ένα δεύτερο σετ με έναν συγγενή ή έμπιστο φίλο στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δηλώσει το ταξίδι σας στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας.

Φέρτε μαζί σας τον κατάλογο των αριθμών επαφής έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τοπικών πρεσβειών και προξενείων σας. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας γνωρίζουν τη διαδρομή σας, ώστε να μπορούν να σας προτείνουν αν το κρουαζιερόπλοιο επιτεθεί από πειρατές.