Τι να περιμένετε στο Drill Lifeboat

Ασφάλεια κρουαζιερόπλοιων και εσείς

Πότε πρέπει να διεξάγονται τρυπάνια σωστικής βάρκας;

Σύμφωνα με τη σύμβαση SOLAS (SOLAS), η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά το ναυάγιο του Τιτανικού , όλα τα κρουαζιερόπλοια πρέπει να εκτελούν ασκήσεις σωστικής βάρκας, που ονομάζονται επίσης επιβάτες ή γυμναστές, εντός 24 ωρών από την αναχώρηση από το λιμάνι.

Μετά την καταστροφή του Costa Concordia το 2012, η ​​Διεθνής Ένωση Cruise Lines και το European Cruise Council συμφώνησαν να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες.

Τα τρυπάνια σωστικών σκαφών πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν το πλοίο φεύγει από το λιμάνι. Εάν οι επιβάτες ξεκινήσουν μετά από την άσκηση, θα λάβουν ειδική ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια, είτε σε ομάδα είτε σε ατομική βάση, όπως υπαγορεύουν οι συνθήκες.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τρυπανιού σωσίβιας λέμβου;

Τυπικά, ένα τρυπάνι σωσίβιας λέμβου περιλαμβάνει μια επίδειξη για το πώς να τοποθετηθεί σωστά και να ασφαλίσει ένα σωσίβιο, μια εξήγηση για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μια επίδειξη του συναγερμού έκτακτης ανάγκης (επτά σύντομες και μία μεγάλη), μια επισκόπηση τις διαδικασίες εκφόρτωσης και επιβίβασης των σωστικών σκαφών και τη συζήτηση των σταθμών συγκέντρωσης και τον τρόπο εύρεσης αυτών. Ένας σταθμός συλλογής είναι ο τόπος όπου οι καθορισμένες ομάδες επιβατών συναντώνται σε περίπτωση που καθίσταται απαραίτητη η εκκένωση με σωσίβια λέμβο.

Ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας απαιτούν από τους επιβάτες να φέρνουν σωσίβια από τις κρεβατοκάμαρες τους και να τα τοποθετούν στους σταθμούς συλλογής τους, ενώ άλλοι απλώς εξηγούν πώς πρέπει να φορούν σωσίβια και πού αποθηκεύονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέλη του πληρώματος που είναι υπεύθυνα για κάθε σωσίβια λέμβο παρουσιάζονται και εξηγούν τα καθήκοντά τους. Σε άλλους, οι επιβάτες συναρμολογούνται στο θέατρο του πλοίου και παρακολουθούν ένα βίντεο ασφαλείας.

Ποιος πρέπει να παρακολουθήσει ένα τρυπάνι σωστικής βάρκας;

Κάθε επιβάτης πρέπει να παρακολουθήσει το τρυπάνι συγκέντρωσης, ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχουν ταξιδέψει.

Αν και αυτό μπορεί να φανεί, από την προοπτική του έμπειρου ναυαγοσώστη, να είναι χάσιμο χρόνου, το τρυπάνι συγκέντρωσης είναι απαραίτητο για την ασφάλεια όλων των επιβατών. Σε κάθε αίθουσα εκδηλώσεων έχει ανατεθεί ένας συγκεκριμένος σταθμός συγκέντρωσης και ο μόνος τρόπος να μάθετε πού να πάτε και τι να κάνετε σε περίπτωση καταστροφής είναι να παρακολουθήσετε το τρυπάνι και να μάθετε πού βρίσκεται ο σταθμός συγκέντρωσης.

Σε ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας, τα μέλη του πληρώματος καλούν σε κάθε σταθμό συγκέντρωσης. Σε άλλους, τα μέλη του πληρώματος αναζητούν δημόσιους χώρους και σκαλοπάτια για τους περιπλανώμενους, ενώ το τρυπάνι σωστικών σκαφών λαμβάνει χώρα. Ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν σκληρά τους επιβάτες που προσπαθούν να αποφύγουν το τρυπάνι σωστικών σκαφών. Αν προσπαθήσετε να το παρακάμψετε, τελικά θα βρεθείτε και θα είστε υπεύθυνοι για να περιμένετε από τους συμπολίτες σας την άφιξή σας, κάτι που δεν θα εκτιμήσουν εάν στέκονται στον ήλιο με φορεσιά. Μπορεί ακόμη και να τεθεί από το σκάφος σας.

Ειδικές περιστάσεις

Οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και σκούτερ θα πρέπει να μιλούν με τον υπάλληλο του σκαφών τους ή με άλλο μέλος του πληρώματος πριν ξεκινήσει το τρυπάνι των σωστικών σκαφών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ανελκυστήρες του πλοίου πιθανότατα θα κλείσουν και αυτό σημαίνει ότι η διέλευση μεταξύ των καταστρωμάτων θα είναι δύσκολη για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και σκούτερ.

Ανάλογα με τη γραμμή κρουαζιέρας, οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και σκούτερ μπορεί να είναι σε θέση να συναρμολογηθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο για οδηγίες ή μπορεί να χρειαστεί να φτάσουν στους σταθμούς συγκέντρωσης πριν κλείσουν οι ανελκυστήρες. Το ίδιο το τρυπάνι είναι λιγότερο σημαντικό από την κατανόηση της διαδικασίας για τη μετακίνηση των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και σκούτερ μεταξύ των καταστρωμάτων σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης.

Εάν ταξιδεύετε με παιδιά ή εγγόνια, ρωτήστε για διαδικασίες εκκένωσης, ιδιαίτερα αν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας θα συμμετέχουν σε προγράμματα φροντίδας παιδιών ή δραστηριοτήτων για νέους. Πολλές γραμμές κρουαζιέρας εκδίδουν παιδικά βραχίλια που δείχνουν αριθμούς σταθμών συγκέντρωσης, έτσι ώστε τα μέλη του πληρώματος και οι ενήλικες επιβάτες να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να φτάσουν στο σωστό σταθμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η γραμμή κρουαζιέρας σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει ειδικές περιοχές περισυλλογής εκκένωσης για παιδιά που συμμετέχουν σε δραστηριότητες επί του πλοίου που χρηματοδοτούνται από τη γραμμή κρουαζιέρας.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με μικρότερα παιδιά θα πρέπει να φροντίζουν να εκδίδονται μικρά γιλέκα ζωής για τις νέες τους κατηγορίες. Οι υπάλληλοι της αίθουσας διαμονής θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν γιλέκα για τη νεολαία και το μικρό παιδί κατόπιν αιτήματος.

Η κατώτατη γραμμή

Ο σκοπός της άσκησης σωστικής βάρκας είναι να ενημερώνει τους επιβάτες για τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης εκκένωσης και να τους δίνει την ευκαιρία να βρουν τους σταθμούς συλλογής τους. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε το τρυπάνι σωστικών σκαφών και να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πληροφορίες που δίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης σωσίβιας λέμβου μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.