Εμπειρία Tet Γιορτές στο Βιετνάμ σαν τοπικό

Το Βιετνάμ ξεκινά τις εορταστικές εκδηλώσεις Tet στις 16 Φεβρουαρίου 2018

Το Βιετναμέζικο Νέο Έτος - Tet Nguyen Dan - ακολουθεί το ίδιο σεληνιακό ημερολόγιο που κυβερνάει τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς παγκοσμίως. Έτσι την ίδια μέρα ο κόσμος γιορτάζει το κινεζικό νέο έτος, ο λαός του Βιετνάμ γιορτάζει την Tet.

Οι Βιετναμέζοι θεωρούν το Tet το σημαντικότερο στην μεγάλη σειρά των φεστιβάλ τους . Τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται στις πατρίδες τους, ταξιδεύουν από ολόκληρη τη χώρα (ή τον κόσμο) για να περάσουν τις διακοπές Tet στην εταιρεία του άλλου.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ξένοι επισκέπτες μπορούν και συμμετέχουν στην διασκέδαση Tet . Στα επόμενα κεφάλαια, εξηγούμε τη σημασία των διακοπών, των θέσεων που ρίχνουν τα καλύτερα μέρη του Tet και των συμβουλών επιβίωσης για τους επισκέπτες του Tet.

Πώς το Βιετνάμ γιορτάζει το Tet

Ο Tet Nguyen Dan μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "το πρώτο πρωί της πρώτης ημέρας του νέου έτους". Πολύ πριν από την Tet, οι Βιετναμέζοι προσπαθούν να απαλλαγούν από οποιαδήποτε «κακή τύχη» καθαρίζοντας τα σπίτια τους, αγοράζοντας νέα ρούχα, επιλύοντας διαφορές και πληρώνοντας τα χρέη τους.

Οι Βιετναμέζοι δαπανούν την Tet με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Καταβάλλοντας τα σέβη τους. Όπως οι Κινέζοι, οι Βιετναμέζοι πιστεύουν ότι ο Tet σηματοδοτεί την εποχή που ο Θεός της κουζίνας αναφέρει την οικογένειά του στον αυτοκράτορα του Jade. Τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να συντηρήσουν τον Θεό της κουζίνας κάνοντας χρυσό φύλλο χαρτιού και προσφέροντας κυπρίνο (ζωντανό, τοποθετημένο σε ένα κουβά νερό πάνω στο οικογενειακό θυσιαστήριο) για να τον οδηγήσει.

Οι Βιετναμέζοι αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους σε όλη την Tet.

Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Νέου Έτους, προσφέρονται προσφορές στο βωμό του νοικοκυριού και το θυμίαμα καίγεται στη μνήμη των αναχωρηθέντων.

Κούρσα Lady τύχη. Με το μεσημέρι, καθώς το παλιό έτος μετατρέπεται σε νέο, οι Βιετναμέζοι ξεκινούν την παλιά χρονιά και καλωσορίζουν τον νέο Θεό της Κουζίνας, χτυπώντας τύμπανα και φωτίζοντας τις κροτίδες.

Οι Βιετναμέζοι πιστεύουν ότι η τύχη κάποιου σε ολόκληρο το χρόνο μπορεί να καθοριστεί από ευοίωνες (και όχι τόσο ευοίωνες) εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Tet. Έτσι, οι Βιετναμέζοι θα προσπαθήσουν ακόμη και τις αποδόσεις.

Οι γαύγιστοι σκύλοι εμπνέουν εμπιστοσύνη στο νέο έτος, έτσι ώστε τα σκυλιά να ενθαρρύνονται να φλοιώσουν. Οι κουκουβάγιες θεωρούνται άτυχοι. Ο πλούτος του πρώτου προσώπου από την πόρτα του νέου έτους αντανακλά την τύχη της οικογένειας για το επόμενο έτος, έτσι ώστε οι πλούσιοι και λαϊκοί να προσκληθούν στο σπίτι κάποιου.

Επίσκεψη οικογένειας και φίλων. Στο Tet, οι οικογένειες διαθέτουν μια υπέροχη γιορτή για να καλωσορίσουν επισκέπτες και συγγενείς. Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι ανταλλάσσουν δώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Μετά την παραμονή των επισκεπτών, η οικογένεια πηγαίνει στους αντίστοιχους τόπους λατρείας (χριστιανικής ή βουδιστικής) για να προσευχηθεί για το επόμενο έτος ή να συμμετάσχει στις πολλές δημόσιες παραστάσεις που γιορτάζουν το φεστιβάλ.

Οι πρώτες μέρες του Tet προορίζονται να δαπανηθούν σε φίλους και συγγενείς. Την πρώτη μέρα ξοδεύεται καλώντας κοντά τους φίλους και τους γονείς. Την επόμενη μέρα, οι Βιετναμέζοι καλούν τους φίλους τους και τους άλλους. Και την τρίτη ημέρα, οι άνθρωποι καλούν τις μακρινές σχέσεις τους.

Το Tet τελειώνει επισήμως την έβδομη ημέρα, που χαρακτηρίζεται από πομπές δράκων που καταδιώκουν τους δρόμους.

Ταξιδεύοντας στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του Tet

Tet είναι μια μεγάλη στιγμή για να δείτε το Βιετνάμ στο πιο πολύχρωμο, ειδικά στις πόλεις Hue , Ανόι , και Ho Chi Minh City .

Ωστόσο, οι κρατήσεις πρέπει να συμπληρωθούν πολύ πριν από τις πραγματικές διακοπές, και η μεταφορά πριν και μετά την Tet είναι βέβαιο ότι θα είναι σκαριφωτιστική στην καλύτερη περίπτωση (όλοι θέλουν να είναι σπίτι για το Tet!). Επίσης, πολλά τουριστικά σημεία είναι κλειστά για αρκετές ημέρες μεταξύ του Tet.

Επισκεφθείτε αν σκοπεύετε να μείνετε σε ένα μέρος για όλη τη διάρκεια του Tet και μπορείτε να δεσμευθείτε να αφήσετε να πεθάνει η βιασύνη ταξιδιού Tet. ( Διαβάστε για το ταξίδι με το τρένο στο Βιετνάμ. )

Αναμείνετε τις τιμές που πρέπει να αυξάνονται μέχρι το μέγιστο κατά τη διάρκεια των διακοπών Tet. Μην το πάρετε προσωπικά - όλοι οι άλλοι πληρώνουν, επίσης. ( Διαβάστε για τα χρήματα στο Βιετνάμ .)

Επισκεφτείτε το Ανόι κατά τη διάρκεια του Tet

Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ είναι το καλύτερο μέρος για να δείτε παραδοσιακές γιορτές Tet, που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της δεύτερης και της έβδομης ημέρας της εβδομάδας του φεστιβάλ.

Στο φεγγάρι των μεσάνυχτων την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου 2018), οι εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων θα σβήσουν σε πέντε βασικές περιοχές σε όλη την Ανόι: Πάρκο Thong Nhat, Λίμνη Van Quan, Λονγκ Κουάν Λανγκ Κουάν, Στάδιο Dinh και Λίμνη Hoan Kiem .

Την πέμπτη μέρα του Σεληνιακού μήνα, οι πολίτες του Ανόι συρρέουν στο Ντον Ντα Χιλ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν το Φεστιβάλ Ντον Ντα , το οποίο θυμίζει νίκη επί των κινουμένων κινεζικών δυνάμεων (οι λόφοι στην περιοχή είναι στην πραγματικότητα ταφικά νεκροταφεία, 200.000 Κινέζοι στρατιώτες θαμμένοι στο πεδίο της μάχης).

Την έκτη μέρα, η ακρόπολη Co Loa στο βόρειο τμήμα του Ανόι συναντά κοσμοπολίτες ντόπιους που σχηματίζουν πομπή, όπως και οι πρόγονοί τους πριν από πολύ καιρό, στο Φεστιβάλ Co Loa. μόνο σήμερα, οι πολίτες πορεύονται στην παρέλαση, αντί των πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων και των κυβερνητικών μανταρινιών.

Τέλος, ένα φεστιβάλ καλλιγραφίας λαμβάνει χώρα σε όλο το Tet, στο έδαφος του Ναού της Λογοτεχνίας στο παλιό Ανόι - οι καλλιεργητές που καλούνται ong να εγκαταστήσουν κατάστημα σε εκατό περίπου περίπτερα, βούρτσα στο χέρι, γράφοντας ευοίωνες κινεζικές χαρακτήρες για την πληρωμή των πελατών.

Επισκεφτείτε την απόχρωση κατά τη διάρκεια του Tet

Η αυτοκρατορική ακρόπολη Hue , που βρίσκεται στην πρώην βασιλική πρωτεύουσα του Hue , έχει δει μια αναγέννηση των παραδόσεων της βασιλικής εποχής, καμία άλλη σημαντική από την άνοδο του Cay neu , ή του Tet pole, στην περιοχή του παλατιού.

Το cay neu επαναλαμβάνεται ως ένα παραδοσιακό εργοστάσιο μπαμπού σε εκατομμύρια βιετναμέζικες κατοικίες, αλλά το ένα στην ακρόπολη Hue είναι το μεγαλύτερο και πιο φανταστικό. Το πρώτο cay neu ήταν παραδοσιακά αρχικά που δημιουργήθηκε από τον Βούδα για να οδηγήσει μακριά τα κακά τέρατα.

Μια περίτεχνη τελετή ανεβάζει τον πόλο Tet την πρώτη ημέρα των διακοπών. η διαδικασία επαναλαμβάνεται την έβδομη και την τελευταία ημέρα, σημειώνοντας το τέλος του Tet. Στην παλιά εποχή, οι κάτοικοι της Hue θα έπαιρναν το σύνθημά τους από τις τελετές του παλατιού για να εγκαταστήσουν και να βγάλουν το δικό τους cay neu στο σπίτι.

Επισκεφτείτε την πόλη του Χο Τσι Μινχ (Saigon) κατά τη διάρκεια του Tet

Η μάζα των μοτοσυκλετών που παρεμποδίζουν την πόλη του Χο Τσι Μινχ δεν ξεφεύγει κατά τη διάρκεια του Tet, αλλά τμήματα της πόλης εκρήγνυνται με χρώμα κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου φεστιβάλ.

Την παραμονή της Tet κατά τη διάρκεια των μεσάνυχτων, οι εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων αναφλέγονται σε έξι περιοχές σε όλη την πόλη: Σήραγγα Thu Thiem μεταξύ των περιοχών 1 και 2, Dam Sen Park στην περιοχή 11, Cu Chi σήραγγες στην περιοχή Cu Chi , Rung Sac Square Μπορεί να Περιφέρεια Gio, Lang Le-Bau Co ιστορική περιοχή στην περιοχή Binh Chanh, και το Nga Ba Giong μνημείο στην περιοχή Hoc Mon.

Στην περιοχή 8, το Tau Hu Canal γίνεται τόπος αγοράς λουλουδιών , με άνθη και διακοσμητικά δέντρα που προέρχονται από τις κοντινές επαρχίες Tien Giang και Ben Tre. Τα εμπορεύματα της αγοράς ποικίλλουν άγρια, από φθηνά λουλούδια cockscomb σε γλάστρες μέχρι ακριβά κίτρινα βερίκοκα.

Στην περιοχή 1, ένα φεστιβάλ βιβλίων λαμβάνει χώρα από την πρώτη έως την τέταρτη μέρα του Tet κατά μήκος των δρόμων του Mac Thi Buoi, του Nguyen Hue και του Ngo Duc Ke. Χιλιάδες βιβλία και περιοδικά θα αλλάξουν τα χέρια κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Στην περιοχή 5, ο Cholon (παραδοσιακό "Chinatown" του Βιετνάμ) προσφέρει τόσο χρώματα όσο και γεύση. καθώς θαυμάζετε τα λουλούδια και τις διακοσμήσεις που κοσμούν τους ναούς της περιοχής, παίρνετε μια ευκαιρία σε τοπικά, μόνο Tet-foods όπως το banh Tet (ένα κέικ φτιαγμένο από ατμό ρύζι, μοσχάρι και χοιρινό κρέας) και το Xoi (χρωματιστό κολλώδες κέικ ρύζι).