Προτάσεις χρημάτων για ταξιδιώτες στο Βιετνάμ

Πώς να αλλάξετε, να περάσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα

Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Βιετνάμ αγαπούν να αστείο για να περπατήσουν μακριά από τους moneychangers ως "στιγμιαί εκατομμυριούχοι". Το βιετναμέζικο dong (VND), το επίσημο νόμισμα του Βιετνάμ, έρχεται σε πολυμερισμένες νότες με πολλαπλά μηδενικά: VND 10.000 είναι ο μικρότερος λογαριασμός που θα βρείτε στο στο δρόμο αυτές τις μέρες (νομίσματα τόσο χαμηλά όσο το VND 200 έχουν παγώσει σταδιακά), με το ανώτατο όριο να χτυπιέται από τον λογαριασμό VND 500.000.

Με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία (μεταξύ 20.000-21.000 VND ανά δολάριο ΗΠΑ), αλλάζοντας ένα χαρτονόμισμα με πενήντα δολάρια, παίρνετε 1.138 εκατομμύρια dong.

Κατσίνγκ .

Η πρόσφυση σε όλα αυτά τα μηδενικά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον επισκέπτη για πρώτη φορά στο Βιετνάμ. Με λίγο χρόνο και πρακτική, η αγορά και η δαπάνη βιετναμέζικων dong γίνεται δεύτερη φύση για τον επισκέπτη του Βιετνάμ.

Πού να αλλάξετε τα χρήματά σας

Τα κυριότερα νομίσματα μπορούν να ανταλλαγούν σχεδόν οπουδήποτε στο Βιετνάμ, αλλά δεν δημιουργούνται ίσες όλες οι δυνατότητες ανταλλαγής. Οι τράπεζες και οι εταιρείες ανταλλαγής χρημάτων από το αεροδρόμιο μπορούν να αλλάξουν τα χρήματά σας με υψηλό κόστος σε σχέση με ένα κατάστημα κοσμημάτων στην παλαιά συνοικία του Ανόι , οπότε πληρώνει για να σας ρωτήσει πριν αγοράσετε δολάρια για dong.

Τράπεζες. Η κρατική υπηρεσία Vietcombank μπορεί να ανταλλάξει dong για δολάρια ΗΠΑ, ευρώ, βρετανικές λίρες , ιαπωνικό γιεν, ταϊλανδικό μπατ και δολάρια Σιγκαπούρης . Οι τράπεζες σε μεγάλες πόλεις όπως το Ανόι και το Χο Τσι Μινχ Σίτι θα σας επιτρέψουν να αλλάξετε τα ξένα νομίσματα και τις περισσότερες ταξιδιωτικές επιταγές. Θα χρεωθείτε με ποσοστό προμήθειας μεταξύ 0,5 και 2% για το τελευταίο.

Πάντα να φέρετε νέες σημειώσεις. οποιεσδήποτε βλάβες ή βρώμικες σημειώσεις θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 2% της ονομαστικής αξίας της σημείωσης.

Ξενοδοχεία. Τα διανυθέντα χιλιόμετρα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τα ξενοδοχεία: τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία μπορούν να προσφέρουν τιμές ανταγωνιστικές με τις τράπεζες, αλλά μικρότερα ξενοδοχεία (όπως στην παλιά συνοικία του Ανόι) ενδέχεται να χρεώνουν με επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία.

Χρυσά και κοσμηματοπωλεία. Τα ποσοστά σε αυτά τα μαγαζιά και τα ποπ ιδρύματα μπορεί να είναι εκπληκτικά δίκαιο, χωρίς τέλη (σε αντίθεση με αυτά στα ξενοδοχεία και τα γραφεία των αεροδρομίων αλλαγής). Τα καταστήματα στην παλιά συνοικία του Ανόι - ιδιαίτερα οι οδούς Hang Bo και Ha Trung - προσφέρουν καλύτερες προσφορές, όπως και τα καταστήματα χρυσού και κοσμημάτων στην οδό Nguyen An Ninh της πόλης του Χο Τσι Μιν (κοντά στην αγορά Ben Thanh).

Εύρεση και χρήση ΑΤΜ

Είστε σίγουροι ότι θα βρείτε ένα ΑΤΜ για να αποχωρήσετε σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ, αλλά μικρότερες πόλεις έχουν αρχίσει επίσης να φέρουν το παιχνίδι τους Α. Αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, οπότε εξακολουθεί να είναι πιο λογικό να αποχωρήσετε στις πόλεις πριν βγείτε έξω από τα boondocks του, για παράδειγμα, Mai Chau .

Είναι τα ΑΤΜ καλύτερα από την αλλαγή των δολαρίων στο αεροδρόμιο; Πραγματικά εξαρτάται ποιος ρωτάς.

Εάν ξοδεύετε περισσότερες από λίγες μέρες στο Βιετνάμ , αλλάζοντας όλα τα χρήματά σας στο Βιετνάμ dong αυξάνει τον κίνδυνο κλοπής: μια ληστεία και θα σπάσετε μέχρι το τέλος του ταξιδιού σας.

Κάποιοι θα πουν ότι η ηρεμία που έρχεται με μόλις να αποσυρθεί κάθε δυο μέρες από ένα ΑΤΜ αξίζει τα τέλη απόσυρσης που χρεώνονται.

Τα τέλη και οι χρεώσεις ποικίλλουν: τα ΑΤΜ κοντά στις περιοχές του Backpacker όπως το Pham Ngu Lao στη Σαϊγκόν φέρονται να χρεώνουν ένα ποσοστό εκβιασμού τριών τοις εκατό πέραν των συνήθων τραπεζικών σας χρεώσεων.

Οι πιο λογικές χρεώσεις ενδέχεται να κυμανθούν στο 1-1,5% ανά συναλλαγή.

Οι τράπεζες επιτρέπουν μια μέγιστη απόσυρση μεταξύ των VND τεσσάρων εκατομμυρίων έως VND εννέα εκατομμυρίων, διανέμοντας σημειώσεις 50k- και 100k-dong. Δεδομένου ότι τα εκατομμύρια dong μπορούν να προσθέσουν μέχρι ένα παχύ wad μετρητών, να είστε προσεκτικοί κατά την απόσυρση μεγάλων ποσών από ένα ΑΤΜ.

Χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες

Κανόνες μετρητών στο Βιετνάμ, αν και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα στις μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ. Visa, Master Card, JBC και American Express είναι οι πιο συνηθισμένες πιστωτικές κάρτες που τιμούνται στο Βιετνάμ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ΑΤΜ για να πάρετε τις προκαταβολές μετρητών στις πιστωτικές σας κάρτες. σε ένα τσίμπημα, μπορείτε να επισκεφθείτε Vietcombank για να πάρετε μια πρόοδο πάνω από τον πάγκο.

Για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, μπορεί να χρεωθείτε με επιπλέον χρέωση 3-4% ανά συναλλαγή.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δολάρια ΗΠΑ;

Δεν νομικά. με την καταστολή της κυβέρνησης στη χρήση ξένου συναλλάγματος στο Βιετνάμ, η χρήση δολαρίων στη χώρα είναι λιγότερο εύκολη από ό, τι πριν.

Τα καταστήματα που συνήθιζαν να δέχονται πληρωμές σε δολάρια είναι πλέον υποχρεωμένα να ζητούν την πληρωμή μόνο στο τοπικό νόμισμα. ζητώντας πληρωμή σε δολάρια είναι πλέον αντίθετη προς το νόμο. Μπορείτε να ανταλλάξετε τα χρήματά σας σε τράπεζες ή άλλα εξουσιοδοτημένα κέντρα ανταλλαγής νομισμάτων .

Εκτός αυτού, η πληρωμή στο βιετναμέζικο dong σας παίρνει καλύτερη αξία από την πληρωμή σε δολάρια. Καλύτερα να περάσετε καθημερινά χρησιμοποιώντας το VND, διατηρώντας παράλληλα ένα δολάριο περίπου για τους κινδύνους μόνο.

Ανατρέφοντας στο Βιετνάμ

Όχι πραγματικά. Μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στο Βιετνάμ προσθέτουν 5% χρέωση υπηρεσιών στους λογαριασμούς, επομένως μπορείτε να επιλέξετε να μην κάνετε συμβουλές σε αυτά τα μέρη. Αλλού, μικρές συμβουλές είναι πάντα καλό πράγμα. Οι σερβιτόροι, οι μισθωτοί οδηγοί και οι οδηγοί θα πρέπει να ανατραπούν.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τον υπολογισμό των συμβουλών:

Πότε να παζαρεύω

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για ψώνια στο Βιετνάμ: ευκαιρίες, και παζάρι σκληρά .

Οι "σταθερές τιμές" στα περισσότερα τουριστικά καταστήματα δεν έχουν καθοριστεί καθόλου. οι αναγραφόμενες τιμές είναι περίπου 300% υψηλότερες από την τελευταία τιμή που μπορείτε να πληρώσετε, αν το ψάχνετε αρκετά καιρό. Η διαπραγμάτευση είναι μια απαιτητική πειθαρχία, και αρκετά exasperating για τον αρχάριο ταξιδιώτη που δεν είναι συνηθισμένοι στο εξαντλητικό πέρα ​​δώθε.

Και οι Βιετναμέζοι πωλητές δεν είναι ακριβώς οι πιο χαρούμενοι διαπραγματευτές. Σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, οι πωλητές μερικές φορές αρνούνται κάθε προσπάθεια να διαπραγματευτούν, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει πάντα ένας άλλος τουρίστας πρόθυμος να πληρώσει τις τιμές που παραθέτουν. Έτσι, στην πόλη Χο Τσι Μιν, οι πωλητές στην αγορά Ben Thanh (υψηλή τουριστική κίνηση) θα σας κακοποιούν σκληρά, ενώ οι ομολόγοι τους στη Ρωσική Αγορά (χαμηλή έως μέση τουριστική κίνηση) θα σας δώσουν κάποια περιθώρια.

Όλα βράζουν κάτω από: είστε τουρίστας, πληρώνετε τιμές τουριστών. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής του «αλλοδαπού φόρου» είναι να πάρετε έναν φίλο από το Βιετνάμ να παζαρεύει για λογαριασμό σας.

Πόσο στον προϋπολογισμό ανά ημέρα

Οι ταξιδιώτες με προϋπολογισμό στο Βιετνάμ μπορούν να αναμένουν να ξοδέψουν έως και $ 25 την ημέρα για φαγητό και διαμονή. Οι μεσαίου προϋπολογισμού άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν καλό φαγητό στο εστιατόριο, να ενοικιάσουν καμπίνες και να μείνουν άνετα σε καλά ξενοδοχεία για περίπου 35-65 δολάρια την ημέρα.

Για να μειώσετε το κόστος, τρώνε τροφή για κάθε γεύμα. δεν είναι μόνο καλό νόημα χρήματα, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε όταν στο Βιετνάμ. Η τροφή στο δρόμο στο Ανόι είναι εξαιρετική , άξια Προέδρων και διεθνών τηλεοπτικών σταθμών, με εκπληκτικά χαμηλό κόστος.

Τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια έχουν γίνει σημαντικά φθηνότερα, με την εμφάνιση της VietJetAir ( μόνο αεροπορική εταιρεία του προϋπολογισμού του Βιετνάμ ) που ανταγωνίζεται με αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης όπως οι Βιετναμικές Αερογραμμές και η υπηρεσία σιδηροδρόμων "Reunification Express".

Περισσότερες συμβουλές χρημάτων του Βιετνάμ

Μην παραλείψετε ένα λογαριασμό για άλλο. Όπως και αν τα πολλαπλά μηδέν δεν είναι αρκετά συγκεχυμένα, ορισμένες ονομασίες VND μπορεί να μοιάζουν πολύ με το μη εκπαιδευμένο μάτι. Πολλοί τουρίστες έχουν υπερπληρωθεί με VND 100.000 λογαριασμούς, τους μπερδεύουν για την ίδια πρασινωπή VND 10.000.

Προσοχή: Κολλητική ταινία από πολυμερές. Το ζήτημα του Vietnam-dong του 2003 είναι από πολυμερές μακράς διαρκείας, όχι χαρτί: και αυτές οι πλαστικές νότες μπορούν να κολλήσουν μαζί, παρουσιάζοντας έναν άλλο κίνδυνο που θα πληρώσετε υπερβολικά για τα προϊόντα σας. Κτυπήστε ή αφαιρέστε προσεκτικά τις σημειώσεις σας όταν πληρώνετε για μια αγορά.

Αποφύγετε να πληρώνετε στους λογαριασμούς υψηλής αξίας. Πολύ λίγοι πωλητές θα αλλάξουν πρόθυμα VND σας 500.000, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μικρότερους λογαριασμούς όταν πηγαίνετε για ψώνια.

Μην αλλάζετε τα νομίσματά σας στη μαύρη αγορά . Η νόμιμη συναλλαγματική ισοτιμία χάνει τα ποσοστά μαύρης αγοράς οποιαδήποτε στιγμή. οι ισχυρισμοί των καλύτερων επιτοκίων είναι μάλλον απλώς ο οδηγός για μια απάτη.

Όταν επισκέπτεστε μια παγόδα, αφήστε μια μικρή δωρεά λίγο πριν φύγετε.