Απάτες στο Βιετνάμ

Κοινές απάτες που πρέπει να αποφύγετε όταν ταξιδεύετε στο Βιετνάμ

Η επίσκεψη σε οποιαδήποτε νέα χώρα για πρώτη φορά έρχεται με καμπύλη μάθησης. Μη γνωρίζοντας τη γλώσσα, το νόμισμα ή τα τοπικά έθιμα σας κάνει πολύ πιο ευαίσθητα σε αδίστακτους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν.

Όπως και η υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, το Βιετνάμ έχει το μερίδιό του απάτες που στοχεύουν τους ταξιδιώτες. Γενικά, αυτές οι απάτες είναι παλιές, αποδεδειγμένες μέθοδοι για να κοροϊδεύουν τους νεοφερμένους στη χώρα από λίγα επιπλέον δολάρια εδώ και εκεί.

Ενώ οι περισσότεροι είναι πιο ενοχλητικοί από επικίνδυνες, μερικές απάτες στο Βιετνάμ είναι πολύ πιό καυτερή και μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψουν ολόκληρο το ταξίδι σας εάν πέσετε θύμα.

Μην είσαι κορόιδο! Ακολουθούν ορισμένες κοινές απάτες στο Βιετνάμ για να αποφύγετε:

Ενοικιάσεις μοτοσυκλετών απάτες στο Βιετνάμ

Αρκετά ισχύει για όλο το Βιετνάμ, να είστε έτοιμοι να μειώσετε δεκάδες προσφορές για μοτοσικλέτα κάθε φορά που φεύγετε από το ξενοδοχείο σας. Ιδιαίτερα στο Nha Trang και το Mui Ne , μια ορδή από σκιερά άτομα στο δρόμο θα προσφέρουν τις προσωπικές τους μοτοσικλέτες προς ενοικίαση.

Η ενοικίαση από άτομα στο δρόμο σας κάνει ευάλωτους σε μια πληθώρα παλιών απάτες. Ορισμένοι είναι γνωστοί για να σας ακολουθήσουν, στη συνέχεια να κλέψουν την μοτοσικλέτα με ένα κλειδί. Άλλοι μίσθωση μοτοσικλετών με μηχανικά προβλήματα στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι πρέπει να κάνετε τις επισκευές κατά την επιστροφή.

Αν σκοπεύετε να νοικιάσετε μια μοτοσικλέτα στο Βιετνάμ, κάντε το μέσω της διαμονής σας. Παρόλο που πολλοί τουρίστες οδηγούν μοτοσικλέτες, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτείται να κατέχετε βιετναμέζικη άδεια οδήγησης.

Εάν σταματήσετε από την αστυνομία και αποτύχετε να επιδείξετε άδεια, μπορούν να κατακρατήσουν τη μοτοσικλέτα για πάνω από ένα μήνα - είστε υπεύθυνοι να πληρώσετε τα έξοδα ενοικίασης ενώ βρίσκεστε σε κατασχέσεις - και να σας χρεώσω ένα απότομο πρόστιμο!

Μπερδεμένο νόμισμα στο Βιετνάμ

Αν και το επίσημο νόμισμα του Βιετνάμ είναι το βιετναμέζικο dong , πολλές τιμές για τρόφιμα, ξενοδοχεία και μεταφορές αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ .

Πάντα να επιβεβαιώνετε σε ποιο νόμισμα υπάρχει μια τιμή. Για παράδειγμα, αν ένας πωλητής σας πει ότι κάτι είναι "πέντε", μπορεί να σημαίνει 5.000 dong - περίπου 25 λεπτά - ή $ 5.

Εάν μια τιμή αναφέρεται σε δολάρια και επιλέγετε να πληρώσετε στο βιετναμέζικο dong, ελέγχετε πάντα τη συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή. Η μεταφορά ενός μικρού αριθμομηχανή είναι μια μεγάλη βοήθεια, ιδίως όταν το άλλο μέρος μιλάει λίγο αγγλικά.

Κυκλώ και Ταξί Drivers στο Βιετνάμ

Πάντα να επιβεβαιώνετε πριν πάρετε μέσα σε οποιοδήποτε ταξί ότι ο οδηγός θα χρησιμοποιήσει το μετρητή. Αν πάρετε μια βόλτα από ένα από τα περίφημα "cyclos" του Βιετνάμ ή τα ταξί ποδηλάτων, συμφωνείτε για μια σαφή τιμή πριν μπείτε μέσα . έχετε χάσει όλη τη διαπραγματευτική ισχύ σας μόλις αρχίσει το ταξίδι. Επιβεβαιώστε εάν η τιμή είναι συνολική ή ανά άτομο και υποθέστε ότι οποιαδήποτε τιμή που σας δίνεται είναι μονόδρομη. Οι τιμές για βόλτες μπορούν συνήθως να διαπραγματευτούν.

Μην βασίζεστε σε πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή εστιατόριο που είναι "κλειστό" - αυτή είναι συνήθως η προσπάθεια του οδηγού να σας μεταφέρει στο εστιατόριο ενός φίλου.

Μια πιο επικίνδυνη απάτη στο Ανόι αποτελείται από οδηγούς που προσποιούνται ότι είναι ταξί, και στη συνέχεια οδηγούν τους επιβάτες τους έξω από την πόλη, εκτός εάν συμφωνούν να περάσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή. Να είστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας μόνο τα επίσημα ταξί , εύκολα αναγνωρίσιμα στο Βιετνάμ.

(Διαβάστε περισσότερα για το αεροδρόμιο Noi Bai στο Ανόι .)

Υπάρχουν αναφορές για τους οδηγούς ταξί αεροδρομίων που λειτουργούν στο σύστημα κουπονιών οι οποίοι απαιτούν περισσότερα χρήματα μία φορά στον προορισμό σας. Ο οδηγός θα κρατήσει τις αποσκευές σας ομήρους στον κορμό μέχρι να πληρώσετε τη διαφορά. Κρατήστε τις τσάντες σας στο κάθισμα μαζί σας!

Hotel Scams στο Βιετνάμ

Τα ξενοδοχεία στο Βιετνάμ είναι γνωστό ότι διπλασιάζουν τα ποσοστά κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, υποστηρίζοντας ότι η αναγραφόμενη τιμή ήταν ανά άτομο και όχι ανά διανυκτέρευση. Εάν το δωμάτιό σας διαθέτει ψυγείο, επιβεβαιώστε ποια ποτά υπάρχουν όταν κάνετε check-in για να αποφύγετε να χρεώνεστε για κάτι που απολαμβάνει ένας προηγούμενος επισκέπτης.

Όταν φτάνετε σε μια νέα πόλη, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να περπατήσετε βιαστικά δίπλα σε όλες τις προσφορές του ξενοδοχείου από τις διακοπές που περιμένουν στα λεωφορεία. Αυτοί οι τύποι είναι μεσάζοντες και η προμήθεια τους προστίθεται στην τιμή δωματίου σας.

Όταν ένα ξενοδοχείο γίνεται δημοφιλές, άλλοι στην πραγματικότητα αναδύονται με το ίδιο ακριβώς όνομα με την ελπίδα να κλέψουν επιχειρήσεις.

Επιβεβαιώστε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας και όχι μόνο να δώσετε στο όνομα του οδηγού ταξί.

Απάτες κρατήσεων εισιτηρίων στο Βιετνάμ

Να είστε προσεκτικοί σε όποιον σας προσεγγίζει γύρω από την είσοδο των λεωφορείων και των σιδηροδρομικών σταθμών - τα περισσότερα είναι εκεί για να στοχεύσετε τους τουρίστες. Con-καλλιτέχνες θα σας πω ότι το τρένο ή το λεωφορείο καθυστερεί ή προσφέρετε να κλείσετε ένα εισιτήριο για σας.

Τα εισιτήρια τρένου στο Βιετνάμ δεν έχουν εκτυπωμένη την κλάση. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορεί να σας χρεώσουν για μια κουκέτα μαλακής κρεβατοκάμαρας και στη συνέχεια να σας δώσουν ένα εισιτήριο που είναι καλό μόνο για μια λιγότερο άνετη κλάση για να τσιμπήσετε τη διαφορά.

Αλλαγή τιμών στο Βιετνάμ

Πολλές τιμές για φαγητό, προϊόντα περιποίησης και άλλα αντικείμενα σε μικρά καταστήματα συνήθως κατασκευάζονται με τη φαντασία του καταστηματάρχη . Ποτέ μην υποθέσετε ότι η τιμή είναι η ίδια όπως πληρώσατε χθες!

Πειρατικά προϊόντα στο Βιετνάμ

Λάβετε υπόψη ότι πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται από πωλητές δρόμου στο Βιετνάμ είναι πραγματικά φθηνές αναπαραγωγές . Τα DVD, τα βιβλία, τα ηλεκτρονικά, ακόμα και τα τσιγάρα με το εμπορικό σήμα είναι πειστικά - αρκετά φθαρτά αλλά συνήθως χαμηλής ποιότητας.

Ναρκωτικά στο Βιετνάμ

Μην το σκεφτείτε ούτε καν: Η κατοχή ναρκωτικών μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει τη θανατική ποινή στο Βιετνάμ. Τα άτομα στο δρόμο προσπαθούν να πουλήσουν μαριχουάνα στους ταξιδιώτες, στη συνέχεια να καλέσουν έναν φιλικό αστυνομικό να έρθουν να κουνήσουν τους αγοραστές κάτω για μεγάλη δωροδοκία. Διαβάστε περισσότερα για τα ναρκωτικά στη Νοτιοανατολική Ασία .