Τι είναι η συναλλαγματική ισοτιμία και τι σημαίνει αυτό;

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ταξιδιώτης για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Επεξεργασμένο από τον Joe Cortez, Μάρτιος 2018

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, θα έχετε πιθανώς συναντήσει τον όρο "συναλλαγματική ισοτιμία". Τι είναι αυτό? Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας; Και πώς μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα στις διακοπές σας;

Τι είναι μια συναλλαγματική ισοτιμία;

Μια συναλλαγματική ισοτιμία είναι η σχετική αξία μεταξύ δύο νομισμάτων. Με απλά λόγια το The Balance: "Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι το ποσό ενός νομίσματος που μπορείτε να ανταλλάξετε για ένα άλλο."

Σε ταξίδια, η συναλλαγματική ισοτιμία ορίζεται από το πόσα χρήματα, ή το ποσό ενός ξένου νομίσματος, που μπορείτε να αγοράσετε με ένα δολάριο ΗΠΑ. Η συναλλαγματική ισοτιμία ορίζει πόσα pesos , ευρώ ή μπατ μπορείτε να πάρετε για ένα δολάριο ΗΠΑ (ή τι ισοδύναμο ενός δολαρίου θα αγοράσει σε άλλη χώρα).

Πώς μπορώ να υπολογίσω την τιμή συναλλάγματος;

Ο υπολογισμός της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι απλός, αλλά μπορεί να αλλάζει καθημερινά. Για παράδειγμα: ας πούμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι 0,825835. Αυτό σημαίνει ότι ένα δολάριο ΗΠΑ αγοράζει, μπορεί να ανταλλαγεί ή να "αξίζει" 0,825835 ευρώ.

Για να μάθετε πόσα δύο ευρώ αξίζει σε δολάρια ΗΠΑ, διαιρέστε 1 (σε ένα δολάριο) κατά 0,825835 για να υπολογίσετε πόσα δολάρια ΗΠΑ αξίζει ένα ευρώ: 1,21 δολάρια. Επομένως:

Χρησιμοποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία, μπορείτε να δείτε ότι το $ 1 ισούται λίγο περισσότερο από € 80. Δύο δολάρια ΗΠΑ ισούνται με 1,65 ευρώ, ενώ τα δύο ευρώ ισοδυναμούν με περίπου 2,40 δολάρια σε χρήματα των ΗΠΑ.

Φυσικά, υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι για να καθορίσετε τη συναλλαγματική ισοτιμία στη χώρα που επισκέπτεστε. Οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές υπολογιστών νομισμάτων, όπως ο μετατροπέας νομισμάτων της XE και ο τρέχων υπολογιστής συναλλαγματικών ισοτιμιών, μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τα χρήματά σας πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Τι είναι μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία;

Οι περισσότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα συναντήσετε είναι οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Δηλαδή, η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με βάση τους οικονομικούς παράγοντες.

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν σε καθημερινή βάση, συχνά με μικρά κλάσματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων καθορίζονται από μια αγορά συναλλάγματος ή το "forex" για συντομία. Αυτές οι αγορές ρυθμίζουν τις τιμές με τις οποίες οι επενδυτές αγοράζουν ένα νόμισμα με ένα άλλο, με τις ελπίδες να κερδίσουν περισσότερα χρήματα όταν τα χρήματα αυτού του έθνους κερδίζουν δύναμη.

Για παράδειγμα ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας, εξετάστε τις μετατοπίσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Τον Απρίλιο του 2017, ένα δολάριο ΗΠΑ αξίζει 1,28 δολάρια Καναδά. Μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2017, η αξία μειώθηκε κατά σχεδόν οκτώ σεντς, καθιστώντας το δολάριο του Καναδά ελαφρώς ισχυρότερο σε αντάλλαγμα. Αλλά από τις αρχές του 2018, το αμερικανικό δολάριο ανέκτησε δύναμη. Εάν κάνατε διακοπές σε καταρράκτες του Νιαγάρα, τον Μάιο του 2017, τον Καναδά, τα αμερικανικά δολάρια σας θα αξίζονταν 1,37 δολάρια Καναδά, δίνοντάς σας περισσότερη αγοραστική δύναμη. Αν όμως πήρατε το ίδιο ταξίδι τον Σεπτέμβριο του 2017, τα Αμερικάνικα δολάρια σας θα ανέρχονταν μόνο σε $ 1,21 καναδικά δολάρια το καθένα - μια μεγάλη απώλεια νομισματικής δύναμης.

Τι είναι μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία;

Ενώ τα περισσότερα έθνη τιμολογούν τη διαφορά των νομισμάτων τους στην αγορά συναλλάγματος, ορισμένα έθνη ελέγχουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους έναντι των εξωτερικών νομισματικών μονάδων.

Αυτό ονομάζεται σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Οι διαφορετικές κυβερνήσεις διατηρούν διαφορετικά επιχειρήματα για τη διατήρηση σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στην Κούβα, όπου ένα κουβανικό μετατρέψιμο πέσο είναι ίσο με ένα αμερικανικό δολάριο, ο αμερικανικός αποκλεισμός και οι πολιτικές διαφορές προκάλεσαν την κουβανική κυβέρνηση να μεταχειριστεί τα τουριστικά δολάρια τα ίδια με τα αμερικανικά δολάρια. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η κυβέρνηση εκλέγει να «συνδέσει» το νόμισμά της με το δολάριο, οδηγώντας ορισμένους να θεωρήσουν το πιο πολυπληθές έθνος του κόσμου ως «χειριστή νομισμάτων».

Σκεφτείτε το ως εξής: οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες επιδιώκουν να διατηρήσουν μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχοντας πόσο αξίζει ένα ξένο νόμισμα, ενώ οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες βασίζονται σε διάφορους οικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής χρηματοοικονομικής υγείας ενός έθνους.

Τι μπορεί να επηρεάσει μια συναλλαγματική ισοτιμία;

Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να αλλάζουν καθημερινά, αλλά συχνά είναι σε πολύ μικρές αυξήσεις μικρότερες του ενός λεπτού.

Αλλά σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως οι κυβερνητικές αλλαγές ή οι επιχειρηματικές αποφάσεις, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για παράδειγμα, εξετάστε τις μετατοπίσεις στο δολάριο ΗΠΑ μεταξύ 2002 και 2015. Όταν το εθνικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2002 και 2007, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σε αξία σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους του. Όταν η οικονομία εισήλθε στη "Μεγάλη ύφεση", το δολάριο κέρδισε κάποια δύναμη πίσω, επειδή μεγάλες εταιρείες κρατούσαν τον πλούτο τους.

Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας οικονομικής κατάρρευσης , το ευρώ εξασθένησε σε αξία. Με τη σειρά του, το αμερικανικό δολάριο μεγάλωσε, δίνοντας στους Αμερικανούς περισσότερη αγοραστική δύναμη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε ακόμη περισσότερο την αξία του δολαρίου , τραβώντας το πιο κοντά στο να είναι ακόμη και με τη βρετανική λίρα στερλίνα.

Οι διεθνείς καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πόσα αξίζει το δολάριο ΗΠΑ στο εξωτερικό. Κατανοώντας πώς αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγοραστική σας δύναμη στο εξωτερικό, μπορείτε γρήγορα να αποφασίσετε σχετικά με το πότε θα ανταλλάξετε τα μετρητά σας με το τοπικό νόμισμα ή θα διατηρήσετε τα αμερικανικά δολάρια και θα χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα.

Τα τραπεζικά τέλη θεωρούνται μέρος των συναλλαγματικών ισοτιμιών;

Προτού ταξιδέψετε, ενδέχεται να λάβετε προσφορές για πιστωτικές κάρτες ή χρεωστικές κάρτες με "καμία διεθνή χρέωση συναλλαγής". Αυτά έχουν κάποια σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες;

Ως υπηρεσία προς τους ταξιδιώτες, οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν να διεκπεραιώνουν αγορές που γίνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, πολλοί επίσης επιλέγουν να προσφύγουν σε μια πρόσθετη αμοιβή - μερικές φορές αποκαλείται "τέλος διεθνούς συναλλαγής" - για τη συναλλαγή. Αυτό συνήθως χρεώνεται ως ποσοστό του τέλους συναλλαγής και μπορεί να είναι ξεχωριστό από τα τραπεζικά τέλη.

Επειδή πρόκειται για ξεχωριστές χρεώσεις, ένα διεθνές τέλος συναλλαγής δεν θεωρείται μέρος της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Για να έχετε τις καλύτερες τιμές στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που δεν χρεώνουν ένα τέλος διεθνούς συναλλαγής .

Γιατί πρέπει να ξέρω τι είναι η συναλλαγματική ισοτιμία;

Πριν ταξιδέψετε ή όταν ταξιδεύετε, πρέπει να ξέρετε τι είναι η συναλλαγματική ισοτιμία, ώστε να γνωρίζετε πόσα χρήματα αξίζει σε άλλη χώρα. Εάν ένα δολάριο δεν αξίζει ένα δολάριο στο εξωτερικό, μπορείτε να υπολογίσετε ανάλογα τον προϋπολογισμό και τώρα πόσα πραγματικά δαπανούνται ενώ ταξιδεύετε.

Επιπλέον, η γνώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας προτού ταξιδέψετε μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την καλύτερη διαπραγμάτευση για τη μετατροπή νομισμάτων πριν πάτε. Είναι πάντα σημαντικό να μεταφέρετε ένα μικρό ξένο νόμισμα κατά την άφιξή σας, οπότε παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν ταξιδέψετε, μπορείτε να πάρετε τα περισσότερα χρήματα από την τράπεζά σας ή την επιλεγμένη ανταλλαγή πριν ταξιδέψετε.

Πώς μπορώ να βρω την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία για τα χρήματά μου;

Μην βασίζεστε σε περίπτερα δρόμου ή περίπτερα αεροδρομίων σε άλλη χώρα για να σας προσφέρουμε μια ακριβή ή εντελώς δίκαιη συναλλαγματική ισοτιμία. Οι θέσεις ανταλλαγής νομισμάτων στο δρόμο ή στο αεροδρόμιο γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να προσελκύσουν ταξιδιώτες, γι 'αυτό χαστούκι μια τεράστια προμήθεια πάνω από κάθε συναλλαγή. Ως αποτέλεσμα, θα ανταλλάξετε ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματά σας με ένα από αυτά τα χρηματιστήρια, μόνο για να πάρετε πολύ λίγα σε αντάλλαγμα.

Εάν γνωρίζετε ποιο είναι το επιτόκιο, τα καλύτερα μέρη για να ανταλλάξετε τα χρήματά σας είναι σε τράπεζα ή ΑΤΜ. Επειδή οι τράπεζες τρέχουν σε κανονικές ώρες σε όλο τον κόσμο, μπορεί να μην είναι πάντοτε βολικό να παίρνετε τα μετρητά σας σε μια τράπεζα. Τα ΑΤΜ παρέχουν ένα καλό σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας επειδή συνήθως μπορείτε να μετατρέψετε το τοπικό νόμισμα στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Οι έξυπνοι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν επίσης μια χρεωστική κάρτα που δεν χρεώνει τέλη ATM ή τέλη διεθνούς συναλλαγής, οπότε παίρνετε πάντα την πραγματική αξία των μετρητών σας.

Αλλά αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, το καλύτερο στοίχημά σας είναι πάντα να επιλέξετε να πληρώσετε στο τοπικό νόμισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών μπορούν να επιλέξουν να προσθέσουν τέλη συναλλαγών αν αποφασίσετε να πληρώσετε σε αμερικανικά δολάρια, πράγμα που μειώνει μόνο την αγοραστική σας δύναμη. Αν η πιστωτική σας κάρτα δεν έχει διεθνείς χρεώσεις συναλλαγών, η πληρωμή στο τοπικό νόμισμα μπορεί να σας δώσει την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία στο σημείο αγοράς χωρίς πρόσθετες κρυφές χρεώσεις.