Μπορούν οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να ταξιδέψουν στην Κούβα;

Η απάντηση είναι ναι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολουθεί τα ταξίδια στην Κούβα που διεξάγονται βάσει γενικών αδειών και διεκπεραιώνει αιτήσεις για ειδικές άδειες, οι οποίες επιτρέπουν συναλλαγές που σχετίζονται με την Κούβα. Οι πολίτες των ΗΠΑ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κούβα πρέπει να οργανώσουν τα ταξίδια τους μέσω εξουσιοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών ταξιδιών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Κούβα απλώς σε διακοπές εκεί, ακόμα κι αν πηγαίνουν στην Κούβα μέσω τρίτης χώρας, όπως ο Καναδάς. Κάθε ταξίδι στην Κούβα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με γενική ή ειδική άδεια.

Το 2015, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Κούβα θα χαλαρώσουν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξομαλύνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μέχρι την άνοιξη του 2016, οι εταιρείες κρουαζιέρας και οι εταιρείες περιοδεύουσας στις ΗΠΑ είχαν την άδεια να πωλούν ταξίδια στην Κούβα και αρκετές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να προετοιμάζονται για προσφορές στις γραμμές των ΗΠΑ-Κούβας.

Τον Απρίλιο του 2016, η Κούβα άλλαξε τους κανονισμούς της, ώστε να επιτρέπεται στους Αμερικανούς που έχουν γεννηθεί στην Κούβα να ταξιδεύουν στην Κούβα μέσω κρουαζιερόπλοιων και αεροπορικώς.

Γενικές άδειες για το ταξίδι στην Κούβα

Εάν ο λόγος σας για να ταξιδέψετε στην Κούβα εμπίπτει σε μία από τις δώδεκα κατηγορίες γενικών αδειών, ο πάροχος ταξιδιωτικών υπηρεσιών θα ελέγξει την επιλεξιμότητα σας για να ταξιδέψει πριν από την κράτηση του ταξιδιού σας.

Οι δώδεκα γενικές κατηγορίες αδειών είναι:

Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στην Κούβα για να ασχοληθούν με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ανθρώπων σε ατομική βάση καθώς και με τους εξουσιοδοτημένους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Μπορείτε ακόμα να κανονίσετε ταξίδια στην Κούβα μέσω εξουσιοδοτημένου παροχέα ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Υπάρχει ένα όριο για το πόσα άτομα μπορούν να δαπανήσουν για ταξίδια, γεύματα και καταλύματα εντός της Κούβας. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά τα οικονομικά τους, επειδή οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που εκδίδονται από αμερικανικές τράπεζες δεν θα λειτουργούν στην Κούβα. Επιπλέον, υπάρχει επιπλέον χρέωση 10% στις ανταλλαγές δολαρίων για κουβανέζικα μετατρέψιμα πέσα, τα οποία οι τουρίστες από το νόμισμα πρέπει να χρησιμοποιήσουν. ( Συμβουλή: Για να αποφύγετε την προσαύξηση, μεταφέρετε τα χρήματα ταξιδιού σας στην Κούβα σε δολάρια Καναδά ή Ευρώ, όχι δολάρια ΗΠΑ).

Ποιες ομαδικές εκδρομές και κρουαζιέρες προσφέρουν ταξίδια στην Κούβα;

Ορισμένες εταιρείες περιοδείας, όπως το Insight Cuba, προσφέρουν παραδοσιακές εκδρομές που δίνουν έμφαση στις ευκαιρίες των ανθρώπων. Στις διοργανώσεις Insight της Κούβας, θα επισκεφθείτε μία ή περισσότερες πόλεις και θα συναντήσετε και τους δύο ειδικούς στην Κούβα και τους ντόπιους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια παράσταση χορού, να επισκεφθείτε ένα σχολείο ή να σταματήσετε από ιατρική κλινική κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Ο Οδικός Μελετητής (πρώην Elderhostel) προσφέρει 18 θεματικές περιηγήσεις στην Κούβα, οι οποίες επικεντρώνονται σε μια διαφορετική πτυχή του πολιτισμού της Κούβας. Μια περιοδεία, για παράδειγμα, δίνει έμφαση στα φυσικά θαύματα της Κούβας, με έμφαση στην παρακολούθηση των πτηνών. Ένας άλλος επικεντρώνεται στην Αβάνα και τα περίχωρά της, σας μεταφέρει σε ένα αγρόκτημα καπνού και σας συνδέει με έναν παίκτη μπέιζμπολ της Κούβας Hall of Fame.

Οι λάτρεις της μοτοσικλέτας ίσως θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο για την περιήγηση της Κούβας για μοτοσικλέτα 10 ή 15 ημερών της MotoDiscovery. Ενώ εξερευνάτε την Κούβα με μοτοσικλέτα (με την προϋπόθεση), θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μερικά από τους ιδιοκτήτες Harley-Davidson της Κούβας, τους Harlistas. Οι εκδρομές του MotoDiscovery δεν είναι φθηνές, αλλά προσφέρουν έναν μοναδικό τρόπο για να επισκεφτείτε αυτόν τον μοναδικό προορισμό.

Η νέα κρουαζιέρα μικρών πλοίων της Carnival Cruises, Fathom, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ταξίδια στην Κούβα που θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2016 και ότι άλλες γραμμές κρουαζιέρας είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους γρήγορα.

Μπορώ να πάω στην Κούβα μόνος μου;

Αυτο εξαρταται. Θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για ειδική άδεια, εκτός εάν πρόκειται για κάποιον από τους λόγους που αναφέρονται στην ενότητα "Γενικές άδειες", παραπάνω. Εάν η αίτησή σας εγκριθεί, θα πρέπει να κανονίσετε το ταξίδι σας μέσω εξουσιοδοτημένου παροχέα υπηρεσιών ταξιδίων. Ίσως χρειαστεί να παρέχετε εκθέσεις προς το OFAC πριν και / ή μετά το ταξίδι σας. Θα χρειαστεί να πάρετε μια βίζα, να μεταφέρετε μετρητά ή ταξιδιωτικές επιταγές και να αγοράσετε μια πολιτική ασφάλισης υγείας εκτός ΗΠΑ εάν είστε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ξεχάστε να αγοράσετε κουβανέζικα πούρα για να γυρίσετε πίσω στο σπίτι. εξακολουθούν να είναι παράνομες στις ΗΠΑ.