Ποια θα ήταν η καταλανική κρίση για το ταξίδι σας στην Ισπανία

Η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας παρουσιάστηκε έντονα στις πρόσφατες ειδήσεις, χάρη στο όλο και πιο ασταθές πολιτικό περιβάλλον που προκάλεσε η επιθυμία ορισμένων κατοίκων της για ανεξαρτησία. Ας δούμε τα γεγονότα της καταλανικής κρίσης μέχρι σήμερα και ποιο είναι το αποτέλεσμα τους για τον τουρισμό τόσο στην Καταλονία όσο και στην Ισπανία στο σύνολό της.

Κατανόηση της ιστορίας της Καταλονίας

Προκειμένου να κατανοήσετε τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην Καταλονία, είναι σημαντικό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο ιστορικό της περιοχής.

Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Ισπανίας, η Καταλονία είναι μια από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας. Έχει περίπου 7.5 εκατομμύρια κατοίκους, πολλοί από τους οποίους είναι έντονα υπερήφανοι για την ξεχωριστή κληρονομιά και τον πολιτισμό της περιοχής. Η καταλανική ταυτότητα αντιπροσωπεύεται από ξεχωριστή γλώσσα, ύμνο και σημαία. και μέχρι πρόσφατα, η περιοχή είχε ακόμη το δικό της κοινοβούλιο και την αστυνομία.

Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ελέγχει τον προϋπολογισμό και τους φόρους της Καταλονίας - μια πηγή διαμάχης για τους καταλανικούς αυτονομιστές που δεν θέλουν να συμβάλλουν στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Τα τρέχοντα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα γεγονότα του 2010, όταν το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε αρκετά άρθρα που ψήφισε το κοινοβούλιο της Καταλονίας σε επικαιροποίηση του 2006 για το αυτόνομο καθεστώς της περιοχής. Μεταξύ των απορριφθεισών αλλαγών ήταν η απόφαση να καταταχθεί η καταλανική γλώσσα στα ισπανικά στην Καταλονία.

Πολλοί κάτοικοι της Καταλονίας είδαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως απειλή για την αυτονομία της περιοχής.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στο επίκεντρο της σημερινής σύγκρουσης κέρδισαν δυναμική ως άμεση συνέπεια.

Η σημερινή κρίση

Η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2017, όταν το κοινοβούλιο της Καταλονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα για να καθορίσει εάν ο καταλανικός λαός θέλησε την ανεξαρτησία του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 90% αποτέλεσμα υπέρ μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας. αλλά στην πραγματικότητα, μόνο το 43% των κατοίκων εμφανίστηκε στην ψηφοφορία για να ψηφίσει - αφήνοντάς του ασαφές ποια είναι η πλειοψηφία των Καταλονίων που πραγματικά θέλουν. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, στις 27 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε με 70 ψήφους υπέρ και ομόφωνα σε μυστική ψηφοφορία. Η Μαδρίτη χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως απόπειρα πραξικοπήματος και οδήγησε ως αποτέλεσμα στο άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος. Αυτό το άρθρο, το οποίο δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί ποτέ, έδωσε στον Πρωθυπουργό Mariano Rajoy την εξουσία να επιβάλει άμεση εξουσία στην Καταλονία. Διακόμισε σύντομα το κοινοβούλιο της Καταλονίας και πυροδότησε τους πολιτικούς ηγέτες της περιοχής μαζί με τον επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας.

Ο καταθλιπτικός Πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλς Πουιγκδημόν, ενθάρρυνε αρχικά την αντίσταση στις διαταγές από τη Μαδρίτη και στη συνέχεια κατέφυγε στο Βέλγιο για να ξεφύγει από τις κατηγορίες της εξέγερσης και της ανατροπής. Εν τω μεταξύ, ο Ραγιόι ανακοίνωσε νομικές περιφερειακές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου καταλανικού κοινοβουλίου και θα αποκαταστήσουν την αυτονομία της περιοχής. Στις 31 Οκτωβρίου, ο Puigdemont ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών του Δεκεμβρίου και ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία αν είναι εγγυημένη δίκαιη δίκη.

Οι επιπτώσεις της κρίσης που προχωράει προς τα εμπρός

Η αποδοχή των νέων εκλογών από τον Puigdemont καθιστά την απόφαση του παλαιού κοινοβουλίου να καθιερώσει μια ανεξάρτητη δημοκρατία άκυρη. Επί του παρόντος, οι σχέσεις μεταξύ της Καταλονίας και της υπόλοιπης Ισπανίας παραμένουν αβέβαιες. Παρά τις περιπτώσεις αστυνομικής βίας πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, φαίνεται μάλλον απίθανο σε αυτό το σημείο η κατάσταση να καταλήξει σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός μεταξύ της Μαδρίτης και της Καταλονίας (και μεταξύ των αποσχιστών και των συνδικαλιστών στην ίδια την περιοχή) είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Εάν το κόμμα που εκλέγεται τον Δεκέμβριο είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, το θέμα μιας ξεχωριστής καταλανικής δημοκρατίας αναμφισβήτητα θα αναστηθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Προς το παρόν, τα κύρια αποτελέσματα της κρίσης είναι πιθανό να είναι οικονομικά.

Ήδη, περισσότερες από 1.500 εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής. Επίσης μειώθηκαν οι κρατήσεις ξενοδοχείων και οι επισκέπτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τουριστικός τομέας θα υποφέρει οικονομικά από την πολιτική αναταραχή της Καταλονίας. Η ευρύτερη ισπανική οικονομία θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί, καθώς το Καταλανικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του συνόλου της χώρας.

Εάν είναι τελικά επιτυχής ή όχι, το δημόσιο αίτημα της Καταλονίας για ανεξαρτησία θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν όλοι την υποστήριξή τους για μια ενωμένη Ισπανία. Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αποχωρούσε από την ΕΕ και το ευρώ, συνδυάζοντας με την Brexit να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για άλλα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη και να απειλήσει τη σταθερότητα της ΕΕ στο σύνολό της.

Πιθανές επιπτώσεις για τους επισκέπτες της Καταλονίας

Ορισμένοι από τους προορισμούς της Ισπανίας που επισκέπτονται περισσότερο βρίσκονται στην Καταλονία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Βαρκελώνης (διάσημης για την καταλανική μοντέρνα αρχιτεκτονική της) και των παρθένων ακτών της Costa Brava. Το 2016, η περιοχή προσέλκυσε 17 εκατομμύρια τουρίστες.

Προς το παρόν, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ισπανία δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις ή προειδοποιήσεις ταξιδιού για την Ισπανία, αν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύουν τους τουρίστες να επιδείξουν προσοχή στην Καταλονία ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενων διαμαρτυριών. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης έχει περιοριστεί λόγω της αποτυχίας του επιχειρησιακού πραξικοπήματος του Puigdemont. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα σποραδικής βίας μεταξύ εξτρεμιστικών ομάδων και από τις δύο πλευρές του επιχειρήματος.

Ακόμη και ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν βίαια απροσδόκητα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό οι διαδηλώσεις να προκαλέσουν διαταραχή στις καθημερινές σας κινήσεις και όχι να δημιουργήσουν μια φυσική απειλή. Προς το παρόν, η αβεβαιότητα, η ταλαιπωρία και η αύρα της έντασης είναι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα μιας καταλανικής διακοπής στη μέση του σημερινού πολιτικού κλίματος.

Με αυτό που λέγεται, η Καταλονία παραμένει ένας μαγευτικός προορισμός γεμάτος πολιτισμό και ιστορία. Στη Βαρκελώνη, οι δημόσιες συγκοινωνίες συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι ανοικτά για επαγγελματικούς λόγους. Οι τουρίστες μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από λιγότερα πλήθη και χαμηλότερες τιμές, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να κρατήσουν τις κρατήσεις τους, αντί να εκτρέψουν τα σχέδια διακοπών τους αλλού.

Τι γίνεται με την υπόλοιπη Ισπανία;

Ορισμένες πηγές προειδοποιούν ότι εάν οι εντάσεις με την Καταλονία συνεχίσουν, η εκτροπή της κεντρικής αστυνομίας στα προβλήματα στα βορειοανατολικά θα μπορούσε να αφήσει την υπόλοιπη χώρα εκτεθειμένη σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατίας. Αυτό δεν αποτελεί αδρανή απειλή - τον Αύγουστο του 2017, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Βαρκελώνη και στο Cambrils.

Ομοίως, άλλοι ανησυχούν ότι το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα μπορούσε να προκαλέσει τις αυξημένες προσπάθειες αποσχιστών σε άλλες αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ανδαλουσίας , των Βαλεαρίδων Νήσων και της Χώρας των Βάσκων . Στην τελευταία, η αυτονομιστική ομάδα ΕΤΑ σκότωσε πάνω από 820 άτομα σε βίαιες εκστρατείες για την ανεξαρτησία και απενεργοποιήθηκε μόνο τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ETA ή οποιαδήποτε άλλη βίαιη οργάνωση θα κινητοποιηθεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Καταλονία.

Προς το παρόν, η ζωή στην υπόλοιπη Ισπανία συνεχίζεται κανονικά και οι τουρίστες είναι απίθανο να επηρεαστούν. Ενώ αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η καταλανική κρίση επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρώσετε ακόμα τις ισπανικές διακοπές σας.