Συμβουλές για την αλλαγή των χρημάτων σας στο εξωτερικό

Βασικά στοιχεία ανταλλαγής νομισμάτων για ταξιδιώτες

Αν το ταξίδι σας ταξιδεύει σε μια ξένη χώρα, θα χρειαστεί να αποφασίσετε πότε, πού και πώς θα μετατρέψετε τα χρήματα ταξιδιού σας στο τοπικό νόμισμα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τελών συναλλάγματος.

Τιμές συναλλάγματος

Η συναλλαγματική ισοτιμία σας δείχνει πόσα χρήματα αξίζει στο τοπικό σας νόμισμα. Όταν ανταλλάσσετε τα χρήματά σας, χρησιμοποιείτε πραγματικά για να αγοράσετε ή να πωλήσετε ξένο νόμισμα σε μια συγκεκριμένη τιμή, την οποία ονομάζουμε συναλλαγματική ισοτιμία.

Μπορείτε να βρείτε τη συναλλαγματική ισοτιμία χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα νομισμάτων, διαβάζοντας σημάδια σε τοπικές τράπεζες και εταιρείες ανταλλαγής νομισμάτων ή ελέγχοντας έναν ιστοτόπο πληροφοριών νομίσματος.

Μετατροπείς νομισμάτων

Ένας μετατροπέας νομίσματος είναι ένα εργαλείο που σας λέει πόσο ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων αξίζει σε ξένο νόμισμα με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία. Δεν θα σας ενημερώσει για τις αμοιβές ή τις προμήθειες που μπορεί να πληρώσετε για να ανταλλάξετε τα χρήματά σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετατροπέων νομισμάτων.

Ιστοσελίδες

Το X e.com είναι εύκολο στη χρήση και είναι γεμάτο με πληροφορίες. Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν το Oanda.com και το OFX.com. Ο μετατροπέας νομισμάτων της Google είναι γυμνά κόκαλα, αλλά λειτουργεί καλά.

Εφαρμογές κινητού τηλεφώνου

Το Xe.com προσφέρει δωρεάν εφαρμογές μετατροπέα νομισμάτων για iPhone, iPad, Android, BlackBerry και Windows Phone 7. Εάν δεν θέλετε να κατεβάσετε μια εφαρμογή, το xe.com προσφέρει έναν ιστότοπο νομίσματος για κινητές συσκευές που θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet . Oanda.com και OFX.com επίσης προσφέρουν κινητές εφαρμογές.

Αυτόνομοι μετατροπείς νομισμάτων

Μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευή χειρός που μετατρέπει ένα νόμισμα σε άλλο. Θα χρειαστεί να εισαγάγετε την συναλλαγματική ισοτιμία κάθε μέρα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τον μετατροπέα. Οι μετατροπείς νομισμάτων είναι χρήσιμοι επειδή μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τις τιμές σε καταστήματα και εστιατόρια, δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα του smartphone σας και οι μόνες πληροφορίες που πρέπει να εισαγάγετε είναι η συναλλαγματική ισοτιμία.

Αριθμομηχανή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή του κινητού σας τηλεφώνου για να υπολογίσετε το κόστος των αντικειμένων στο νόμισμα της χώρας σας. Θα πρέπει να αναζητήσετε τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας για να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι ένα στοιχείο είναι προς πώληση για 90 ευρώ και το ευρώ σε δολάριο ΗΠΑ είναι $ 1 = 1,36 ευρώ. Πολλαπλασιάστε την τιμή σε Ευρώ κατά 1,36 για να λάβετε την τιμή σε δολάρια ΗΠΑ. Εάν η ισοτιμία σας εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ σε ευρώ και η ισοτιμία είναι 0,73 έως 1 ευρώ, θα πρέπει να διαιρέσετε την τιμή σε ευρώ κατά 0,73 για να λάβετε την τιμή σε δολάρια ΗΠΑ.

Αγοράστε τιμές και πωλήστε τιμές

Όταν ανταλλάσσετε τα χρήματά σας, θα δείτε δύο διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το επιτόκιο αγοράς είναι το ποσοστό με το οποίο μια τράπεζα, ένα ξενοδοχείο ή ένα κέντρο συναλλάγματος θα σας πουλήσουν το τοπικό τους νόμισμα (αγοράζουν το νόμισμά σας), ενώ το ποσοστό "πώλησης" είναι το ποσοστό στο οποίο θα σας πουλήσουν ξένα (π.χ. τοπικό σας νόμισμα. Η διαφορά μεταξύ των δύο ισοτιμιών είναι το κέρδος τους. Πολλές τράπεζες, γραφεία συναλλάγματος και ξενοδοχεία χρεώνουν επίσης μια κατ 'αποκοπή αμοιβή υπηρεσιών για να ανταλλάξουν τα χρήματά σας.

Αμοιβές συναλλάγματος

Η ανταλλαγή νομισμάτων δεν είναι δωρεάν. Θα χρεωθείτε μια αμοιβή ή μια ομάδα αμοιβών κάθε φορά που αλλάζετε χρήματα. Εάν λάβετε ξένο νόμισμα από ΑΤΜ, θα χρεωθείτε από την τράπεζά σας ένα τέλος μετατροπής συναλλάγματος.

Μπορεί να χρεωθείτε μια αμοιβή συναλλαγής, όπως θα κάνατε στο σπίτι, και μια αμοιβή μη πελάτη / μη δικτύου. Παρόμοια τέλη ισχύουν εάν χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα σε ΑΤΜ για να λάβετε προκαταβολή μετρητών.

Τα τέλη διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα και την υπηρεσία συναλλάγματος, επομένως ίσως θέλετε να ξοδέψετε λίγο χρόνο για έρευνα και σύγκριση των τελών που χρεώνουν οι τράπεζες που χρησιμοποιείτε κανονικά.

Πού μπορείτε να ανταλλάξετε το νόμισμά σας;

Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να ανταλλάξετε το νόμισμα, ανάλογα με το πού και πότε ταξιδεύετε.

Στο σπίτι

Εάν έχετε λογαριασμό σε μια μεγάλη τράπεζα, ίσως μπορείτε να παραγγείλετε ξένο νόμισμα πριν φύγετε από το σπίτι σας. Τα τέλη συναλλαγών για αυτόν τον τύπο παραγγελίας νομίσματος μπορεί να είναι υψηλά, οπότε κάνετε κάποια μαθηματικά πριν αποφασίσετε να παραγγείλετε νόμισμα από την τράπεζά σας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ξένο νόμισμα σε μετρητά ή σε προπληρωμένη χρεωστική κάρτα από την Travelex. Αυτό μπορεί να είναι μια ακριβή επιλογή, δεδομένου ότι δεν θα έχετε την ευνοϊκότερη συναλλαγματική ισοτιμία και θα πρέπει να πληρώσετε ένα τέλος παράδοσης αν έχετε Travelex να στείλει τα μετρητά ή την κάρτα στο σπίτι σας ή το αεροδρόμιο αναχώρησης.

Τράπεζες

Αφού φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να ανταλλάξετε μετρητά σε μια τράπεζα. Φέρτε το διαβατήριό σας για αναγνώριση. Αναμείνετε τη διαδικασία για να πάρετε λίγο χρόνο. ( Συμβουλή: Ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα ανταλλάσσουν μόνο νόμισμα για τους δικούς τους πελάτες. Διεξάγετε κάποια έρευνα πριν φύγετε από την πατρίδα σας, έτσι ώστε να μην είστε αιφνιδιασμένοι).

Αυτόματοι Ταμειακοί Μηχανές (ΑΤΜ)

Αφού φτάσετε στη χώρα προορισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χρεωστική σας κάρτα, προπληρωμένη χρεωστική κάρτα ή πιστωτική κάρτα στα περισσότερα ΑΤΜ για να αποσύρετε μετρητά. Εκτυπώστε τις σε απευθείας σύνδεση λίστες των ATM που είναι ιδιοκτήτες της Visa και της MasterCard πριν φύγετε από το σπίτι σας. αυτό θα κάνει την αναζήτηση σας ΑΤΜ πολύ λιγότερο αγχωτική. ( Συμβουλή: Εάν η κάρτα σας διαθέτει πενταψήφιο αριθμό PIN, θα χρειαστεί να αλλάξετε την τράπεζά σας σε τετραψήφιο αριθμό PIN πριν φύγετε από την πατρίδα σας.)

Αεροδρόμια και θαλάσσια λιμάνια

Τα περισσότερα μεγάλα και μεσαία αεροδρόμια, καθώς και μερικά θαλάσσια λιμάνια, προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος (συχνά χαρακτηρίζονται ως "Bureau de Change") μέσω της Travelex ή άλλης εταιρείας λιανικής πώλησης συναλλάγματος. Τα έξοδα συναλλαγών τείνουν να είναι υψηλότερα σε αυτά τα γραφεία συναλλάγματος, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ανταλλάξετε ένα μικρό χρηματικό ποσό στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι άφιξής σας, για να σας προσφέρουμε ένα πακέτο ΑΤΜ ή τράπεζας. Διαφορετικά, ενδέχεται να μην μπορείτε να πληρώσετε για το ταξίδι σας στο ξενοδοχείο σας ή για το πρώτο γεύμα σας στο εσωτερικό της χώρας.

Ξενοδοχεία

Μερικά μεγάλα ξενοδοχεία προσφέρουν υπηρεσίες συναλλάγματος στους επισκέπτες τους. Αυτός είναι συχνά ένας ακριβός τρόπος για να ανταλλάξετε χρήματα, αλλά μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας ευγνώμονες για αυτή την επιλογή εάν φτάσετε στη χώρα προορισμού σας σε μια ημέρα κατά την οποία οι τράπεζες και τα γραφεία συναλλάγματος είναι κλειστά.

Συμβουλές ασφάλειας συναλλάγματος

Ενημερώστε την τράπεζά σας για το επερχόμενο ταξίδι σας προτού φύγετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον εκπρόσωπο της τράπεζας κατάλογο όλων των χωρών που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Αυτό θα εμποδίσει την τράπεζά σας να τοποθετήσει ένα μπλοκ στο λογαριασμό σας, επειδή το πρότυπο συναλλαγής σας έχει αλλάξει. Αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε μια πιστωτική κάρτα που εκδίδεται από πιστωτική ένωση ή άλλο ίδρυμα (π.χ. American Express), επικοινωνήστε με την εταιρεία πιστωτικών καρτών.

Ενώ η απόσυρση μεγάλων ποσών μετρητών από ένα ΑΤΜ θα μειώσει σημαντικά το συνολικό σας κόστος συναλλαγής, δεν θα πρέπει ποτέ να μεταφέρετε αυτά τα μετρητά στο πορτοφόλι σας. Επενδύστε σε μια καλή ζώνη χρημάτων και φορέστε τα μετρητά σας.

Να γνωρίζετε το περιβάλλον σας καθώς αφήνετε ένα ATM ή μια τράπεζα. Κλέφτες ξέρουν πού είναι τα χρήματα. Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε τράπεζες και ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φέρτε μια εφεδρική πιστωτική κάρτα ή μια προπληρωμένη χρεωστική κάρτα σε περίπτωση που η πρωταρχική σας μορφή ταξιδιωτικών χρημάτων κλαπεί ή χαθεί.

Αποθηκεύστε τις αποδείξεις σας. Ελέγξτε προσεκτικά τις δηλώσεις τραπεζών και πιστωτικών καρτών σας όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Καλέστε αμέσως την τράπεζά σας, εάν παρατηρήσετε τυχόν διπλότυπες ή μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις.