Πρέπει να πληρώσω τελωνειακό δασμό για αλκοολούχα ποτά που αγοράζονται σε καταστήματα χωρίς δασμούς;

Ισως. Πρώτον, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που σημαίνει "αφορολόγητο κατάστημα". Μπορείτε να βρείτε αφορολόγητα καταστήματα σε αεροδρόμια, σε κρουαζιερόπλοια και κοντά σε διεθνή σύνορα. Τα αντικείμενα που αγοράζετε σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών έχουν τιμολογηθεί για να αποκλείσουν τους τελωνειακούς δασμούς και φόρους στη συγκεκριμένη χώρα με βάση το γεγονός ότι αγοράζετε αυτά τα είδη και τα παίρνετε μαζί σας. Αυτό δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής τελωνειακών δασμών και φόρων όταν τα παραδώσετε στη χώρα κατοικίας σας.

Απαλλαγή από δασμούς

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος των ΗΠΑ που αγοράζει δύο λίτρα αλκοόλης σε κατάστημα αφορολόγητων ειδών στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου θα πληρώσει λιγότερο από την τιμή αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εν λόγω είδη, διότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και κάθε εφαρμοστέος βρετανικός δασμός κρασί, για παράδειγμα) δεν θα συμπεριληφθούν στην τιμή πώλησης. Το αφορολόγητο κατάστημα θα πακετάρει την αγορά των κατοίκων των ΗΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει τον αγοραστή μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ να καταναλώνει αλκοόλ ενώ βρίσκεται ακόμη στο αεροδρόμιο.

Ας προχωρήσουμε στο τέλος του ταξιδιού. Καθώς επιστρέφετε στην πατρίδα σας, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα τελωνειακό έντυπο, αναγράφοντας (ή "δηλώνοντας") όλα τα αγαθά που αποκτήσατε ή άλλαξατε ενώ βρίσκεστε στο ταξίδι σας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας δήλωσης, πρέπει να δηλώσετε την αξία αυτών των προϊόντων. Εάν η αξία όλων των στοιχείων που δηλώνετε υπερβαίνει την εξατομικευμένη εξαίρεσή σας, θα πρέπει να καταβάλετε τελωνειακούς δασμούς και φόρους επί της υπέρβασης.

Για παράδειγμα, εάν είστε πολίτης των ΗΠΑ και φέρετε προϊόντα αξίας 2.000 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς και φόρους τουλάχιστον 1.200 δολαρίων επειδή η προσωπική σας απαλλαγή από τους τελωνειακούς δασμούς και τους φόρους είναι μόνο 800 δολάρια.

Αλκοολούχα ποτά και τελωνειακοί δασμοί

Τα αλκοολούχα ποτά, ωστόσο, είναι μια ειδική περίπτωση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τελωνειακοί κανονισμοί αναφέρουν ότι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να εισάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα λίτρο αλκοολούχων ποτών (33,8 ουγκιές), ανεξάρτητα από το αν αγοράστηκαν ή όχι σε ένα αφορολόγητο κατάστημα. Μπορείτε να φέρετε περισσότερα εάν το επιθυμείτε, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς και φόρους επί της αξίας όλου του αλκοόλ που φέρετε στο σπίτι εκτός από εκείνο το πρώτο φιαλίδιο ενός λίτρου. Εάν ο λιμένας εισόδου σας βρίσκεται σε κατάσταση που έχει πιο περιοριστικούς κανόνες εισαγωγής, οι κανόνες αυτοί έχουν προτεραιότητα. Επίσης, αν ταξιδεύετε με την οικογένειά σας, μπορείτε να συνδυάσετε τις εξαιρέσεις σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας επειδή κάθε άτομο παίρνει την απαλλαγή των 800 ευρώ που αναφέρεται παραπάνω.

Καναδοί πολίτες και κάτοικοι ηλικίας άνω των 19 ετών (18 στην Αλμπέρτα, τη Μανιτόμπα και το Κεμπέκ) μπορούν να φέρονται μέχρι 1,5 λίτρα κρασιού, 8,5 λίτρα μπύρας ή αλύσου, ή 1,14 λίτρα αλκοολούχων ποτών στον Καναδά χωρίς δασμούς. Οι επαρχιακοί και εδαφικοί περιορισμοί έχουν προτεραιότητα, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε τους κανονισμούς που ισχύουν για το συγκεκριμένο λιμάνι εισόδου σας. Οι απαλλαγές από τον τελωνειακό δασμό ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο καιρό είστε εκτός της χώρας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα καναδικά μέλη της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί δεν μπορούν να συνδυάσουν εξαιρέσεις.

Βρετανοί ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 17 ετών που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να φέρουν ένα λίτρο οινοπνευματωδών ποτών (πάνω από 22% κατ 'όγκο αλκοόλ) ή δύο λίτρα αλκοολωμένου ή αφρώδους οίνου (λιγότερο από 22% κατ' όγκο αλκοόλ) με αυτούς.

Μπορείτε επίσης να χωρίσετε αυτά τα επιδόματα και να φέρετε το μισό επιτρεπόμενο ποσό από το καθένα. Το αφορολόγητο επίδομά σας από τρίτες χώρες περιλαμβάνει επίσης τέσσερα λίτρα κρασιού και 16 λίτρα μπύρας, επιπλέον των αποζημιώσεων για τα οινοπνευματώδη ποτά και / ή τον αλκοολωμένο ή αφρώδη οίνο.

Η κατώτατη γραμμή

Ελέγξτε την πολιτική εισαγωγής αλκοολούχων ποτών της χώρας σας πριν φύγετε από το σπίτι σας. Γράψτε τις τοπικές τιμές για τα ποτά που νομίζετε ότι θα επιθυμούσατε να φέρετε μαζί σας και να μεταφέρετε αυτόν τον κατάλογο όταν επισκέπτεστε καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να διαπιστώσετε εάν οι εκπτώσεις που διατίθενται σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών είναι αρκετά βαθιά ώστε να σας εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη και αν πρέπει να πληρώσετε τους δασμούς όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας.

Πηγές:

ΗΠΑ Τελωνείο και συνοριοφυλάκιο των συνόρων. Γνωρίστε πριν πάτε.

Οργανισμός Υπηρεσιών Συνόρων Καναδά. Εγώ δηλώνω.

HM Revenue & Customs (Ηνωμένο Βασίλειο). Φόρος και δασμός επί εμπορευμάτων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.