Απάτη ΑΤΜ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Τι είναι η απάτη κατά της ATM;

Η απάτη κατά των ταμειακών μηχανών, συνήθως αποκαλούμενη απάτη κατά της ΑΤΜ, περιλαμβάνει τη λήψη του αριθμού της χρεωστικής σας κάρτας και τη χρήση της σε μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές. Επειδή χρειάζεστε έναν προσωπικό αριθμό αναγνώρισης ή τον κωδικό PIN για να ολοκληρώσετε μια συναλλαγή χρεωστικής κάρτας, η απάτη με ΑΤΜ περιλαμβάνει επίσης την κλοπή του PIN σας.

Η απάτη κατά της ATM είναι παρόμοια με την απάτη με πιστωτικές κάρτες από την οπτική γωνία του εγκληματία. Ο εγκληματίας χρησιμοποιεί μια συσκευή για να κλέψει τον αριθμό της κάρτας ΑΤΜ, να βρει έναν τρόπο να αποκτήσει τον κωδικό PIN και να απομακρύνει χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό στα καταστήματα ή στα ΑΤΜ.

Αστική ευθύνη της ΑΤΕ

Μια διαφορά μεταξύ της απάτης κατά της ATM και της απάτης με πιστωτικές κάρτες είναι η ευθύνη του πελάτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευθύνη σας για την απώλειά σας όταν πραγματοποιηθεί μια δόλια συναλλαγή ATM εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αναφέρετε το πρόβλημα. Εάν αναφέρετε μια μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή ή την απώλεια / κλοπή της χρεωστικής σας κάρτας πριν από την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής, η ευθύνη σας είναι μηδενική. Αν αναφέρετε το πρόβλημα εντός δύο ημερών από τη λήψη της δήλωσής σας, η ευθύνη σας είναι $ 50. Από δύο έως 50 ημέρες μετά τη λήψη της δήλωσής σας, η ευθύνη σας είναι $ 500. Αν αναφέρετε κάποιο πρόβλημα μετά από 60 ημέρες από τη λήψη της δήλωσής σας, δεν έχετε τύχη. Το όριο αναφοράς 60 ημερών ισχύει ακόμη και αν η κάρτα σας είναι ακόμα στην κατοχή σας.

Τύποι απάτης ΑΤΜ

Υπάρχουν διάφορα είδη απάτης κατά της ATM και οι δημιουργικοί εγκληματίες επινοούν περισσότερους τρόπους για να σας χωρίζουν από τα χρήματά σας όλη την ώρα. Οι τύποι απάτης με ΑΤΜ περιλαμβάνουν:

Συμβουλές για την αποφυγή της απάτης κατά της ATM πριν ταξιδέψετε

Ενημερώστε το τμήμα προστασίας της απάτης της τράπεζας ή της πιστωτικής ένωσης των προορισμών σας προτού ταξιδέψετε. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, εγγραφείτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστασίας από απάτες και τηλεφωνικές ειδοποιήσεις από την τράπεζά σας.

Επιλέξτε ένα PIN που δεν είναι εύκολα διπλό. Αποφύγετε εύκολους συνδυασμούς αριθμών, όπως 1234, 4321, 5555 και 1010.

Προστατέψτε την κάρτα PIN και την κάρτα ATM όπως θα πληρώσατε. Μην γράφετε το PIN σας.

Φέρτε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα, σε περίπτωση που το χειρότερο συμβεί και η χρεωστική σας κάρτα κλαπεί.

Να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας έναν κατάλογο τραπεζικών και πιστωτικών καρτών με αριθμούς τηλεφώνου.

Συμβουλές για την αποφυγή της απάτης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

Μεταφέρετε το ΑΤΜ σας σε ζώνη χρήματος ή θήκη όταν ταξιδεύετε, όχι στο πορτοφόλι ή στο πορτοφόλι σας.

Ελέγξτε κάθε ΑΤΜ προτού το χρησιμοποιήσετε. Εάν κατασκοπεύετε μια πλαστική συσκευή που μοιάζει σαν να έχει εισαχθεί στον αναγνώστη καρτών ή να δει διπλές κάμερες ασφαλείας, μην χρησιμοποιείτε αυτό το μηχάνημα.

Προστατέψτε το PIN σας. Κρατήστε το χέρι ή άλλο αντικείμενο (χάρτη, κάρτα) πάνω από το πληκτρολόγιο ενώ πληκτρολογείτε τον κωδικό PIN έτσι ώστε οι κινήσεις των χεριών σας να μην μπορούν να κινηματογραφηθούν.

Ακόμη και αν η χρεωστική σας κάρτα είναι αποκομμένη, ο κλέφτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες χωρίς τον PIN σας.

Εάν άλλοι άνθρωποι περιμένουν κοντά στο ATM, χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να προστατεύσετε τις ενέργειές σας καθώς και τα χέρια σας. Ακόμα καλύτερα, οι σύντροφοι των ταξιδιών σας στέκονται πίσω από σας για να αποκλείσετε την άποψη των πλήκτρων σας από τους παρατηρητές.

Μην επιτρέπετε σε σερβιτόρους, ταμίες ή σε οποιονδήποτε άλλον να παραλάβουν τη χρεωστική σας κάρτα από την όρασή σας. Ζητήστε από την κάρτα σας να μπείτε στην παρουσία σας, κατά προτίμηση από εσάς. Βεβαιωθείτε ότι η κάρτα σας μετακινείται μόνο μία φορά.

Παρακολουθήστε το υπόλοιπο της τράπεζάς σας ενώ ταξιδεύετε. Βεβαιωθείτε ότι το κάνετε αυτό με ασφαλή τρόπο. μην χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή ή ανοιχτό ασύρματο δίκτυο για να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία του ισοζυγίου τράπεζας και μην χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο για να καλέσετε πληροφορίες για την ισορροπία. Μερικές φορές μπορείτε να ελέγξετε το υπόλοιπό σας στην απόδειξη ΑΤΜ.

Ελέγξτε τα μηνύματα κειμένου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φωνητικού ταχυδρομείου από την τράπεζά σας σε τακτική βάση, ώστε να μην χάσετε ειδοποιήσεις ειδοποίησης απάτης.

Τι να κάνετε εάν είστε θύμα της απάτης κατά της ATM

Καλέστε αμέσως την τράπεζά σας. Σημειώστε την ώρα, την ημερομηνία και τον σκοπό της τηλεφωνικής σας κλήσης και το όνομα του ατόμου με το οποίο μιλήσατε.

Παρακολουθήστε την τηλεφωνική σας κλήση με μια επιστολή που συνοψίζει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής σας κλήσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικοινωνήστε με την τοπική αστυνομία ή / και τη μυστική υπηρεσία εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης κατά της ATM.