Άσθμα στο Φοίνιξ και στο Τούσον

Το άσθμα είναι υπερπληθές στην Αριζόνα

Τι είναι το Άσθμα;

Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν άσθμα. Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονική νόσο και οι άνθρωποι που το έχουν, θα αναπτύξουν συμπτώματα όπως βήχα, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμό.

Άσθμα Πόλεις: Φοίνιξ και Τούσον στο πάνω μέρος της λίστας

Σε μια μελέτη του 2003 που διεξήγαγε ο στατιστικός Bert Sperling, 25 πόλεις εντοπίστηκαν ως θέσεις "hot spot" για άτομα με άσθμα. Ο Τούσον έφτασε στη λίστα ως η πόλη στο έθνος με τις περισσότερες περιπτώσεις άσθματος. Ο Φοίνιξ ήταν πολύ κοντά στον αριθμό τρία. Η μελέτη του άσθματος χρηματοδοτήθηκε από το GlaxoSmithKline που κάνει φάρμακα για το άσθμα.

Οι παράγοντες που ενσωματώθηκαν στον προσδιορισμό των πόλεων άσθματος «hot spot», με βάση τη στάθμιση τους, ήταν:

Οι δέκα πόλεις με την υψηλότερη επικράτηση άσθματος σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ήταν:
1) Tucson, ΑΖ
2) Kansas City, MO
3) Φοίνιξ-Μέσα, ΑΖ
4) Fresno, CA
5) Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη
6) Ελ Πάσο, ΤΧ
7) Albuquerque, ΝΜ
8) Ινδιανάπολη, ΙΝ
9) Κινητό, AL
10) Τούλσα, εντάξει
11) Cincinnati, ΟΗ
12) Fort Worth-Arlington, TX

Είναι αλήθεια?

Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: γιατί οι δύο μεγάλες πόλεις στην Αριζόνα φαίνεται να είναι οι χειρότερες θέσεις για τους ασθματικούς; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι. Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα της αιτίας εναντίον του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, είναι άνθρωποι που ζουν στην Αριζόνα πιο επιρρεπείς στο άσθμα ή είναι πιο επιρρεπείς σε άσθμα να έρθουν στην Αριζόνα;

Στις ημέρες μικρότερων πληθυσμών και καθαρότερου αέρα, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην έρημο της Αριζόνα προκειμένου να μετριάσουν τα συμπτώματα άσθματος.

Ένας πιθανός λόγος για αυτή την κατάταξη είναι ιστορικής φύσης. Η εδαφική κυβέρνηση της Αριζόνα είχε στόχο να καταστήσει την Αριζόνα έναν προορισμό υγείας. Κέντρα αντιμετώπισης άσθματος και ελκυστικές εγκαταστάσεις αναδύθηκαν και οι ασθματικοί μετακόμισαν στην έρημο της Αριζόνα για ανακούφιση. Το γεγονός ότι ήταν ζεστό, ξηρό και ηλιόλουστο το έκανε πολύ πιο ελκυστικό. Οι αστρολόγοι παντρεύτηκαν, οι οικογένειες διευρύνθηκαν και η συγκέντρωση ατόμων με άσθμα στις μεγάλες πόλεις της Αριζόνα αυξήθηκε.

Έτσι, αν και αυτή η μελέτη μπορεί να ενδιαφέρει μερικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πόλεις που βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο είναι οι χειρότερες θέσεις για τους ασθματικούς. Απλώς σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί. Να θυμάστε ότι ο υψηλότερος σταθμισμένος αριθμός που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτών των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν οι επιπτώσεις του άσθματος.

Μια άλλη μελέτη για το άσθμα

Το Ίδρυμα Άσθμα και Αλλεργία της Αμερικής (AAFA) διεξάγει μια περιοδική μελέτη των πρωτευουσών του άσθματος της Αμερικής για να επιστήσει την προσοχή στις «πιο δύσκολες περιοχές για να ζήσουν με το άσθμα».

Το 2006 οι πόλεις θεωρούσαν το χειρότερο για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, με βάση 12 παράγοντες, ήταν:

1) Scranton, ΡΑ
2) Richmond, VA
3) Φιλαδέλφεια, ΡΑ
4) Ατλάντα, GA
5) Milwaukee, WI
6) Κλίβελαντ, OH
7) Greensboro, NC
8) Youngstown, ΟΗ
9) Saint Louis, MO
10) Ντιτρόιτ, Μι

Θυμηθείτε ότι το # 1 είναι το χειρότερο.

Από τις 100 πόλεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα αυτή, η μεγαλύτερη περιοχή του Phoenix ήρθε στο # 18 και ο Tucson ήρθε στο # 86.

Ασθενείς που προκαλούν άσθμα

Όπου και αν ζουν, οι άνθρωποι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του άσθματος εξαλείφοντας τα πράγματα που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Αυτές οι αιτίες άσθματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπεία άσθματος

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια και απαιτεί συνεχή διαχείριση και κατάλληλη θεραπεία. Συμβουλευτείτε ιατρό εάν έχετε άσθμα ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα άσθματος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άσθμα και τη θεραπεία του, επισκεφτείτε το Άσθμα .