Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η τρόικα

Η λέξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η «τρόικα» είναι ένας αργαλειός όρος για τις τρεις οργανώσεις που είχαν την μεγαλύτερη δύναμη για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο γκρεμό της οικονομικής καταστροφής.

Οι τρεις ομάδες που συνθέτουν την τρόικα στο πλαίσιο αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ιστορία της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης

Ενώ η Ελλάδα σπρώχτηκε μέχρι το τέλος του 2011 με την έγκριση της τρόικας για πακέτα διάσωσης, τα πράγματα έγιναν δύσκολες κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών. Ενώ πολλοί παρατηρητές θεώρησαν ότι η χειρότερη από την κρίση περνούσε, οι ηγέτες της Ελλάδας ζήτησαν πρόσθετες «ελληνικές περικοπές» στα υπάρχοντα δάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος "κούρεμα" αναφέρεται στο ύψος της μείωσης ή της περικοπής του ελληνικού χρέους που οι τράπεζες οφειλέτη και οι άλλοι συμφώνησαν να αποδεχθούν για να διευκολύνουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και να αποτρέψουν ή να αμβλύνουν άλλα οικονομικά προβλήματα για την πολιορκημένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δύναμη της τρόικας έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2012, όταν φαινόταν πιθανό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή παρουσία που κάνει πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Το Bailout του 2016

Τον Ιούνιο του 2016, οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια), στη χρηματοδότηση της διάσωσης στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους.

Τα κονδύλια δόθηκαν στην «αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Την στιγμή που ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση, ο ΕΣΜ δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε εγκρίνει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης και εισοδήματος και ανέλαβε άλλους ειδικούς στόχους για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα.

Προέλευση της τρόικας του Λόγου

Παρόλο που η λέξη "τρόικα" μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα της αρχαίας Τροίας, δεν προέρχεται απευθείας από την ελληνική. Η σύγχρονη λέξη εντοπίζει τις ρίζες της στα ρωσικά, όπου σημαίνει μια τριάδα ή τρία του είδους. Αρχικά αναφέρθηκε σε ένα είδος έλκηθρου που σχεδιάστηκε από τρία άλογα (σκεφτείτε τη σκηνή αναχώρησης της Lara από την κινηματογραφική έκδοση του "Doctor Zhivago"), έτσι μια τρόικα μπορεί να είναι οποιοδήποτε πράγμα ή κατάσταση που εμπλέκει ή βασίζεται στη λειτουργία τριών ξεχωριστών τμημάτων.

Στην τρέχουσα χρήση της, η λέξη τρόικα είναι συνώνυμο ενός triumvirate, που σημαίνει επίσης μια επιτροπή τριών που εποπτεύει ή έχει εξουσία πάνω σε ένα θέμα ή οργάνωση, συνήθως μια ομάδα τριών ανθρώπων.

Ρωσικό Λόγο με Ελληνικές ρίζες;

Η ρωσική λέξη μπορεί να προέρχεται από τον trokhos, μια ελληνική λέξη για τον τροχό. Η τρόικα αναφέρεται γενικά με μικρά γράμματα, εκτός από μερικούς τίτλους άρθρων, και συχνά χρησιμοποιείται με το "."

Μην συγχέετε τη λέξη τρόικα με τον όρο " δόση" , η οποία αναφέρεται σε διαφορετικά τμήματα κεφαλαίων ενός δανείου που θα αποδεσμευτεί. Η τρόικα μπορεί να σχολιάσει μια δόση, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Θα δείτε τους δύο όρους σε άρθρα ειδήσεων για την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.