Οδηγός για Ταξιδεύοντας στον Παναμά

Ο Παναμάς είναι πολύ περισσότερο από το φημισμένο κανάλι του. Η καμπύλη, στενή έκταση της χώρας χρησιμεύει ως γέφυρα φυσικής και πολιτιστικής γης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Αλλά παρά την παγκόσμια σημασία του, ο Παναμάς συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες.

Ενώ ο Παναμάς είναι ακριβότερος από τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η φυσική του ομορφιά είναι αξεπέραστη. Φανταστείτε εκατοντάδες ειδυλλιακά, ερημωμένα νησιά διασκορπισμένα μέσα από θερμές θάλασσες. πυκνά δασώδη άγρια ​​φύση. τα πλάσματα είναι απίστευτα όπως τα πιο φανταστικά βιβλία του Δρ Σεούζ.

Ο κοκαλιάρικος ισθμός του Παναμά κρατά όλα αυτά και πολλά άλλα.

Που πρέπει να πάω?

Η πόλη του Παναμά είναι μία από τις πιο κοσμοπολίτικες, πολιτιστικά ξεχωριστές και ευχάριστες πρωτεύουσες σε όλη την Κεντρική Αμερική. Τα σύγχρονα εμπορικά κτήρια συνδυάζονται με πλακόστρωτα δρομάκια και ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική αιώνων. Δυτικά της πρωτεύουσας βρίσκεται το κανάλι του Παναμά, το θρυλικό κατόρθωμα της ανθρωπότητας που ενώνει δύο ολόκληρους ωκεανούς.

Τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή αρχιπελάγη του Παναμά είναι το Bocas del Toro και τα νησιά San Blas στην Καραϊβική και τα νησιά Pearl στον Ειρηνικό. Τα νησιά Pearl παρουσιάστηκαν σε μια εποχή της τηλεοπτικής εκπομπής reality, Survivor. Τα νησιά San Blas είναι αξιοσημείωτα για την κατοίκησή τους από τους Kuna Indians - αξιόλογους τεχνίτες. Κάντε κράτηση σε ένα μακροχρόνιο δωμάτιο σε ένα σημαντικό νησί (συγκεκριμένα, Bocas Town στο Bocas del Toro και Contadora στα νησιά Pearl) και χρησιμοποιήστε το ως βάση για να εξερευνήσετε εκατοντάδες απομακρυσμένα νησιά και νησίδες του Παναμά.

Άλλοι αξιόλογοι προορισμοί είναι το Boquete στην επαρχία Chiriqui, ένα όνειρο οικοτουρισμού στα νοτιοανατολικά, με ηφαίστεια, καταρράκτες και ακόμη και το αόριστο quetzal. Boquete, μια γραφική πόλη που ξεχειλίζει με λουλούδια. και την κοιλάδα Anton, το μεγαλύτερο κατοικημένο ηφαίστειο στον κόσμο.

Τι θα δούμε;

Αγκυροβολημένο κατά της Κόστα Ρίκα στα βορειοδυτικά και της Κολομβίας στα νοτιοανατολικά, τα βουνά, τα δάση και οι ωκεανοί του Παναμά διαθέτουν εξαιρετική βιοποικιλότητα.

Στην πραγματικότητα, τα ζωικά είδη αυτής της μοναδικής χώρας είναι τόσο διαφορετικά όσο οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Ο Παναμάς φιλοξενεί 900 είδη πουλιών - περισσότερο από ολόκληρη τη γη της Βόρειας Αμερικής!

Όσοι ενδιαφέρονται να βιώσουν αληθινό τροπικό δάσος μπορούν να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο Soberania, μόλις 25 μίλια βόρεια της πόλης του Παναμά. Ο Εθνικός Δρυμός Bastimentos Marine στο Bocas del Toro προσφέρει μερικές από τις καλύτερες καταδύσεις και ψαροντούφεκο στην Κεντρική Αμερική.

Το Darien είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Παναμά, αλλά και ένα από τα πιο συναρπαστικά. Ο πανευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος, ο οποίος εκτείνεται από την Αλάσκα στην Αργεντινή, σπάει μόνο στο Darien Gap - το τροπικό δάσος στο Darien είναι αδιαπέραστο. Το ταξίδι στο Darien δεν συνιστάται, αλλά αν επιμείνετε, κλείστε έναν έμπειρο οδηγό.

Πώς μπορώ να φτάσω εκεί και γύρω;

Όπως σε κάθε χώρα της Κεντρικής Αμερικής, τα τοπικά λεωφορεία - συχνά φρικιαστικά ζωγραφισμένα αμερικανικά σχολικά λεωφορεία - είναι τα λιγότερο δαπανηρά μέσα μεταφοράς στον Παναμά. Οι προορισμοί όπως το Colón, η πόλη του Παναμά και ο Ντέιβιντ εξυπηρετούνται επίσης από μεγαλύτερα και πιο άνετα express λεωφορεία. Εκτός από πιο πολυσύχναστες περιοχές, οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μπορεί να είναι σπάνιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις (όπως η προσπάθεια να Bocas del Toro, για παράδειγμα), κράτηση μια θέση σε ένα μικρό αεροσκάφος είναι η προτιμώμενη επιλογή.

Για να ταξιδέψετε στην Κόστα Ρίκα στα βορειοδυτικά, μπορείτε είτε να κάνετε κράτηση για ένα αεροπλάνο από την πόλη του Παναμά ή ένα κλιματιζόμενο Ticabus.

Πόσο θα πληρώσω;

Μερικώς λόγω της χρήσης του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών, ο Παναμάς είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Κεντρικής Αμερικής που επισκέπτονται. Ενώ τα δωμάτια συνήθως ξεκινούν από $ 12- $ 15 USD ανά άτομο, οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν το κόστος εκμεταλλευόμενοι τοπικές καφετέριες, αγορές και μεταφορές. Περισσότεροι εύποροι ταξιδιώτες θα βρουν μια ευχάριστη ποικιλία από πολυτελή θέρετρα, ειδικά μεταξύ των νησιών του Παναμά.

Πότε πρέπει να πάω;

Η βροχερή εποχή του Παναμά συνήθως μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, με βροχοπτώσεις πολύ υψηλότερες στην πλευρά του Ειρηνικού της χώρας.

Στον Παναμά, η Μεγάλη Εβδομάδα (η εβδομάδα του Πάσχα) είναι παρόμοια με τη Σεμάνα Σάντα στη Γουατεμάλα, με πολύχρωμες θρησκευτικές πομπές και εορταστικές εκδηλώσεις. Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ο Παναμάς γιορτάζει το Carnaval, μια έντονη εθνική φιέστα που είναι πιο αξιοσημείωτη για τους ζωντανούς αγώνες νερού.

Επισκεφτείτε το Kuna Yala τον Φεβρουάριο για να δείτε τη μεγάλη γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του ιθαγενούς ανθρώπου Kuna. Κρατήστε ένα δωμάτιο νωρίς κατά τη διάρκεια κάθε αργίας, και να είστε έτοιμοι να πληρώσετε επιπλέον.

Πόσο ασφαλής θα είμαι;

Στις μεγαλύτερες πόλεις του Παναμά, όπως η Πόλη του Παναμά και ο Colon, πρέπει να ληφθεί εξαιρετική προσοχή τη νύχτα. Τα διαβατήρια πρέπει να φοριούνται στο άτομο σας ανά πάσα στιγμή - να το μεταφέρετε, μαζί με σημαντικά έγγραφα και μεγάλα χρηματικά ποσά - σε μια ζώνη χρήματος για εσώρουχα. Παρακολουθήστε την χρήσιμη τουριστική αστυνομία με λευκά περιβραχιόνια.

Στην πυκνοκατοικημένη, νοτιοανατολική περιοχή του Darien (που συνορεύει με την Κολομβία), οι αντάρτες και οι διακινητές ναρκωτικών εξακολουθούν να αποτελούν πραγματική απειλή και ενώ αυτή η περιοχή εξακολουθεί να επισκέπτεται ατρόμητοι ταξιδιώτες, δεν συνιστούμε να ταξιδεύετε χωρίς έναν έμπειρο οδηγό.

Ενώ η διάρροια του ταξιδιώτη είναι η ασθένεια που πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε (και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σας πίνοντας εμφιαλωμένο νερό και ξεφλούδισμα όλων των φρούτων), οι εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Α και Β, το τυφοειδές και το κίτρινο πυρετό συνιστώνται για όλους τους ταξιδιώτες στον Παναμά. Βεβαιωθείτε ότι προβαίνετε σε προφύλαξη από την κουνουπιώδη ελονοσία , ειδικά στις αγροτικές περιοχές - δείτε την MD Travel Health για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Όπως και η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς είναι επίσης ένας δημοφιλής προορισμός για "τουρισμό υγείας", ή ταξιδεύει στο εξωτερικό για φθηνές ιατρικές υπηρεσίες.

Επεξεργάστηκε από την Marina K. Villatoro