Τι είναι το Tet;

Εισαγωγή στη Βιετναμέζικη Πρωτοχρονιά

Όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί ακούν τη λέξη "Tet", θυμούνται αμέσως ότι μαθαίνουν για την επίθεση του 1968 Tet κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Αλλά τι είναι ο Tet;

Θεωρούμενος την πρώτη ανοιξιάτικη μέρα και τις σημαντικότερες εθνικές αργίες στο Βιετνάμ, ο Tet είναι ο ετήσιος εορτασμός του Βιετναμέζικου Νέου Έτους, που συμπίπτει με το Σεληνιακό Νέο Έτος που γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Τεχνικά, το "Tet" είναι μια μορφή σύντομης (ευγνωμοσύνης!) Του Tết Nguyên Đán, ένας τρόπος να πούμε "Σεληνιακό Νέο Έτος" στο Βιετνάμ.

Παρόλο που ο Tet μπορεί να είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για να ταξιδέψει στο Βιετνάμ , είναι επίσης η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου να είναι εκεί . Εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν στη χώρα για να μοιραστούν τις συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια. Οι διακοπές θα έχουν ασφαλώς αντίκτυπο στα σχέδια ταξιδιού σας.

Το Tet θεωρείται ως μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Τα χρέη διευθετούνται, τα παλαιά παράπονα συγχωρούνται και τα σπίτια καθαρίζονται από ακαταστασία - όλα αυτά για να δημιουργήσουν τη σκηνή για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερη τύχη και καλή τύχη το επόμενο έτος.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του Βιετναμέζικου Νέου Έτους

Επειδή πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις θα κλείσουν κατά τη διάρκεια των πραγματικών διακοπών Tet, οι άνθρωποι σπεύδουν έξω τις εβδομάδες πριν από τη φροντίδα των προετοιμασιών. Αγοράζουν δώρα, είδη παντοπωλείου και νέα ρούχα. Πολλά γεύματα θα πρέπει να μαγειρευτούν για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Οι αγορές και οι εμπορικές περιοχές γίνονται πιο απασχολημένες και πιο απασχολημένες. Τα ξενοδοχεία είναι κρατημένα.

Οι ντόπιοι συχνά γίνονται πιο ευγενικοί και εξερχόμενοι κατά τη διάρκεια του Tet.

Τα οινοπνευματώδη ποτά ανεβαίνουν και η ατμόσφαιρα γίνεται αισιόδοξη Μια μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην ικανότητα να προσκαλέσουμε καλή τύχη σε σπίτια και επιχειρήσεις κατά το προσεχές έτος. Ό, τι συμβαίνει την πρώτη μέρα του νέου έτους θεωρείται ότι θέτει το ρυθμό για το υπόλοιπο του έτους. Η δεινότητα αφθονεί!

Για τους ταξιδιώτες στο Βιετνάμ, το Tet μπορεί να φανεί απίστευτα θορυβώδες και χαοτικό καθώς οι άνθρωποι γιορτάζουν στους δρόμους ρίχνοντας πυροτέχνημα και χτύπημα γκονγκ - ή άλλα θορυβώδη αντικείμενα - για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα που θα μπορούσαν να φέρουν κακή τύχη.

Οποιαδήποτε δωμάτια ξενοδοχείου με παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο θα είναι πολύ θορυβώδη κατά τη διάρκεια της γιορτής.

Το Tet είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δείτε βιετναμέζικες παραδόσεις, παιχνίδια και γλέντι. Δημόσια σκηνικά δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσική και ψυχαγωγία. Στη δημοφιλή περιοχή Pham Ngu Lao του Saigon, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για τους τουρίστες. Όπως και κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους, θα υπάρχουν χοροί δράκων και χοροί λιονταριών .

Ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια του Tet

Πολλοί Βιετναμέζοι επιστρέφουν στα χωριά και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της Τετ. η μεταφορά γεμίζει τις ημέρες πριν και μετά τις διακοπές. Σχεδιάστε επιπλέον χρόνο αν θέλετε να μετακινηθείτε στη χώρα.

Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν με την τήρηση των εθνικών εορτών και άλλες θέσεις επιβραδύνονται με λιγότερους υπαλλήλους στο χέρι.

Πολλές βιετναμέζικες οικογένειες επωφελούνται από τις εθνικές εορτές ταξιδεύοντας σε τουριστικές περιοχές για να γιορτάσουν και να απολαύσουν χρόνο μακριά από την εργασία. Οι δημοφιλείς παραλίες και τουριστικές πόλεις, όπως το Hoi An, θα είναι πιο απασχολημένες με περισσότερους περιηγητές από ότι συνήθως. Κάντε κράτηση μπροστά: λιγότερα ξενοδοχεία θα είναι διαθέσιμα και οι τιμές διαμονής αυξάνονται αισθητά με τη ζήτηση σε κεντρικές περιοχές.

Βιετναμέζικες παραδόσεις Νέου Έτους

Ενώ το Κινεζικό Νέο Έτος παρατηρείται για 15 ημέρες , το Tet τυπικά γιορτάζεται για τρεις ημέρες με παραδόσεις που παρατηρούνται για μια εβδομάδα.

Την πρώτη μέρα του Tet ξοδεύεται συνήθως με την άμεση οικογένεια, τη δεύτερη μέρα είναι η επίσκεψη φίλων και η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στους δασκάλους και τους ναούς που επισκέπτονται.

Επειδή ο βασικός στόχος είναι να προσελκύσει καλή τύχη για το νέο έτος, το Tet και το κινεζικό νέο έτος μοιράζονται πολλές παρόμοιες παραδόσεις. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να σκουπίζετε κατά τη διάρκεια του Tet επειδή θα μπορούσατε να αφαιρέσετε τυχαία νέα τύχη. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε κοπή: μην κόβετε τα μαλλιά ή τα νύχια σας κατά τη διάρκεια των διακοπών!

Μία από τις σημαντικότερες παραδόσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Tet είναι η έμφαση που δίνεται σε ποιος είναι ο πρώτος που εισέρχεται σε ένα σπίτι στο νέο έτος. Ο πρώτος άνθρωπος φέρνει την τύχη (καλό ή κακό) για το έτος! Ο επικεφαλής του σπιτιού - ή κάποιος που θεωρείται επιτυχής - αφήνει και επιστρέφει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα μόνο για να εξασφαλίσει ότι είναι οι πρώτοι που μπαίνουν.

Πώς να πω ευτυχισμένο το νέο έτος στο Βιετνάμ;

Όπως οι Ταϊλανδοί και οι Κινέζοι , το Βιετναμέζικα είναι μια γλώσσα γλώσσα, καθιστώντας την προφορά μια πρόκληση για τους Αγγλούς.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι ντόπιοι θα καταλάβουν τις προσπάθειές σας μέσω του πλαισίου. Μπορείτε να θελήσετε στους ανθρώπους μια ευτυχισμένη νέα χρονιά στο βιετναμέζικο λέγοντάς τους "chúc mừng năm mới." Εκφωνείται κατά προσέγγιση καθώς μεταγράφεται, ο χαιρετισμός ακούγεται σαν "chook moong nahm moi."

Πότε είναι το Tet;

Όπως πολλές χειμερινές διακοπές στην Ασία , το Tet βασίζεται στο κινεζικό ημερολογιακό ημερολόγιο. Η ημερομηνία αλλάζει ετησίως για το σεληνιακό νέο έτος, αλλά συνήθως πέφτει στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Η πρώτη ημέρα του νέου σεληνιακού έτους εμφανίζεται στο νέο φεγγάρι μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Το Ανόι είναι μία ώρα πίσω από το Πεκίνο, έτσι μερικά χρόνια η επίσημη έναρξη του Tet ποικίλλει από την Κινεζική Πρωτοχρονιά από μία ημέρα. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να υποθέσετε ότι οι δύο διακοπές συμπίπτουν.

Ημερομηνίες για το Tet στο Βιετνάμ: