Κινέζικος χορός λιονταριών ή χορός δράκων;

Πώς να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του χορού λιονταριών και του χορού δράκων

Περιμένετε! Ότι ο κινέζος "δράκος" χορός απλά απολαμβάνετε και είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στο διαδίκτυο δεν είναι ίσως δράκος - είναι ένα λιοντάρι. Μην ανησυχείτε: δεν είσαι μόνος. Ακόμη και οι οικοδεσπότες της Western TV και τα μέσα ενημέρωσης συχνά παίρνουν τα δύο μπερδεμένα!

Και οι δύο παραδόσεις χορού χρονολογούνται από πάνω από χίλια χρόνια, αλλά οι θεατές εξακολουθούν συχνά να αναφέρονται στο λιοντάρι ως "δράκο". Παρόλο που κανένα πλάσμα δεν υπήρχε στην αρχαία Κίνα, και οι δύο γιορτάζονται ως μυθικές, ισχυρές και ευοίωνες - ειδικά κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους και άλλων σημαντικών γεγονότων.

Είναι ένας Κινέζος Δράκος ή Λιοντάρι;

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κινέζικου χορού λιονταριού και του χορού δράκων;

Γνωρίζοντας τη διαφορά είναι εύκολο με μια απλή δοκιμασία: Οι Λιοντάρι έχουν συνήθως δύο εκτελεστές μέσα σε μια φορεσιά, ενώ οι δράκοι απαιτούν πολλούς ερμηνευτές να χειραγωγήσουν τα σερπεντίνη σώματα τους.

Τα λιοντάρια συναντώνται συνήθως ως παιχνιδιάρικα, περίεργα πλάσματα με μια τάση για κακό, αντί για άγρια ​​ζώα που φοβούνται. Εξισορροπούν τις γιγάντιες μπάλες και αλληλεπιδρούν με την απόλαυση του πλήθους. Οι δράκοι εμφανίζονται τόσο γρήγοροι, ισχυροί και μυστηριώδεις.

Οι χοροί λιονταριών και οι χοροί δράκων είναι παλιές παραδόσεις που απαιτούν ακροβατική δεξιότητα και χρόνια σκληρής προπόνησης από τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες.

Ο κινέζικος χορός λιονταριών

Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο καιρό είναι ο χορός λιονταριών μια παράδοση στην Κίνα - ή από πού προέρχεται. Δεν υπήρχαν πολλά λιοντάρια στην αρχαία Κίνα, επομένως η παράδοση μπορεί να είχε εισαχθεί πολύ νωρίτερα από την Ινδία ή την Περσία.

Πρώιμες γραπτές αναφορές του χορού εμφανίζονται στα γραπτά της Δυναστείας Τανγκ από τον 7ο αιώνα.

Οι χοροί λιονταριών είναι μια λαϊκή παράδοση κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους. θα ακούσετε τον προειδοποιητικό ξυλοδαρμό των τύμπανων και τη συντριβή των κυμάτων στην κινεζική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Και όπως οι περισσότερες από τις παραδόσεις του κινεζικού νέου έτους , ο σκοπός είναι να φέρει την καλή τύχη και την ευημερία σε μια επιχείρηση ή μια γειτονιά για το επόμενο έτος.

Οι κινέζικοι χοροί λιονταριών δεν εκτελούνται μόνο στο κινεζικό νέο έτος. Έχουν προσληφθεί ομάδες για άλλα σημαντικά γεγονότα και φεστιβάλ, όπου λίγη επιπλέον περιουσία και διασκέδαση δεν θα μπορούσαν να βλάψουν.

Για να συμμετάσχετε, περιμένετε μέχρι να έρθει το λιοντάρι και νυχτερίστε τα μεγάλα μάτια του σε σας, στη συνέχεια τροφοδοτήστε μια μικρή δωρεά (ιδανικά μέσα σε ένα κόκκινο φάκελο) στο στόμα του. Οι κόκκινοι φάκελοι είναι γνωστοί ως hong bao στο Mandarin και αντιπροσωπεύουν συμβολικά καλή τύχη και ευημερία .

Παρακολουθείτε ένα κινεζικό χορό λιονταριών, αν δείτε αυτά τα πράγματα:

Ο Κινέζος Δράκος Χορός

Οι κινέζικοι δράκοι είναι επίσης παλιές παραδόσεις, αν και οι χοροί λιονταριών είναι λίγο πιο δημοφιλείς στις εορταστικές εκδηλώσεις - ίσως επειδή το τελευταίο απαιτεί λιγότερο χώρο και καλλιτέχνες.

Εκτελούνται από μια ομάδα ακροβατών που σηκώνουν το δράκο πάνω από τα κεφάλια τους. Οι κυρτές, καμπυλωτικές κινήσεις του δράκου συντονίζονται προσεκτικά από τους πόλους. Οι δράκοι κυμαίνονται από 80 πόδια μέχρι το ρεκόρ των τριών μιλίων!

Ένας "μέσος" δράκος που χρησιμοποιείται σε ένα χορό είναι συνήθως κοντά στα 100 πόδια.

Τόσοι 15 εκτελεστές μπορεί να ελέγχουν τον δράκο. Οι περίεργοι αριθμοί είναι ευοίωνες, επομένως αναζητήστε ομάδες από 9, 11 ή 13 εκτελεστές που συμμετέχουν ταυτόχρονα.

Μαζί με τον άφθονο συμβολισμό που συνδέεται με τους δράκους στην κινεζική κουλτούρα, όσο περισσότερο δράκος πρέπει να προσελκύσει περισσότερη ευημερία και καλή τύχη. Οι δράκοι του δράκου οδηγούνται συχνά από έναν καλλιτέχνη που ελέγχει ένα "μαργαριτάρι" - μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τη σοφία - που ο δράκος κυνηγάει.

Παρακολουθείτε έναν κινεζικό δράκο χορό αν παρατηρήσετε αυτά τα πράγματα:

Πού να δείτε Κινέζικα Λιοντάρια και Δράκος Χοροί

Οι χοροί των λιονταριών είναι πιο διαδεδομένοι από τους χορούς των δράκων, αλλά μερικοί μεγαλύτεροι εορτασμοί θα έχουν και τα δύο στυλ.

Εκτός από τους εορτασμούς της κινεζικής Πρωτοχρονιάς - ένα εγγυημένο μέρος για να δείτε τις παραστάσεις - μπορείτε συχνά να παρατηρήσετε χορούς λιονταριών και δράκων σε πολιτιστικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, επαγγελματικά ανοίγματα, γάμους και γενικότερα, οποτεδήποτε χρειάζεται πλήθος.

Οι χοροί λιονταριών διοργανώνονται για το Φεστιβάλ Σελήνης , το Βιετναμέζικο Τέτ και άλλα μεγάλα γεγονότα στην Ασία .

Είναι οι χοροί του Λιονταριού και του Δράκου Kung Fu;

Λόγω της δεξιοτεχνίας, της επιδεξιότητας και της αντοχής που απαιτούνται για τα κινέζικα λιοντάρια και τους χορούς των δράκων, οι καλλιτέχνες είναι συχνά φοιτητές kung fu, παρόλο που είναι πολεμικός καλλιτέχνης σίγουρα δεν είναι τυπική απαίτηση. Η συμμετοχή σε ένα χορευτικό συγκρότημα είναι μια τιμή και απαιτεί περισσότερο χρόνο και πειθαρχία από φοιτητές πολεμικών τεχνών που έχουν ήδη ένα τακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Τα κοστούμια λιονταριών είναι δαπανηρά και απαιτούν προσπάθεια για να διατηρηθούν. Επίσης, απαιτείται επαρκής χρόνος και ταλέντο για να μάθουν σωστά τους χορούς. Όσο περισσότερα λιοντάρια και δράκοι μπορεί να παράγει ένα σχολείο πολεμικών τεχνών, τόσο πιο επιρροή και επιτυχία θεωρείται. Οι κινεζικοί χοροί λιονταριών είναι ένας τρόπος για ένα σχολείο kung fu να "δείξει τα πράγματα" του!

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, οι χοροί λιονταριού απαγορεύτηκαν ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, επειδή οι ανταγωνιστικές ομάδες θα κρύβουν όπλα στα λιοντάρια τους για να επιτεθούν ομάδες από τα αντίπαλα σχολεία! Επειδή μόνο οι καλύτεροι μαθητές από κάθε σχολείο μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα χορευτικό συγκρότημα λιονταριών, το ανταγωνιστικό πνεύμα οδήγησε συχνά σε βία κατά τη διάρκεια παραστάσεων.

Η παλαιά κληρονομιά σώζεται: σήμερα, πολλές κυβερνήσεις στην Ασία απαιτούν από τις σχολές πολεμικών τεχνών να λάβουν άδεια πριν εκθέσουν τον χορό των λιονταριών τους.