Οι διάσημες τσάντες του Cai Lau του Hoi An

Η ιστορία, τα συστατικά, η προετοιμασία και το πού να βρεθεί αυτό το πιάτο υπογραφής

Η ιστορική εμπορική πόλη του Hoi An στο κεντρικό Βιετνάμ είναι μια δημοφιλής στάση για τους τουρίστες στο μονοπάτι Saigon-Hanoi. Ολλανδοί, κινέζοι, ιαπωνικοί και ινδοί έμποροι ήρθαν στο Hoi An για να διεξάγουν επιχειρήσεις και να ανταλλάσσουν αγαθά μέχρι τον 17ο αιώνα. Ενώ περιμένουν να εκφορτωθούν τα πλοία τους, οι έμποροι θα ξαπλώσουν στον δεύτερο όροφο ενός εστιατορίου με θέα στο ποτάμι και θα απολαύσουν ένα μπολ με ατμό με ζυμαρικά cao lau.

Η εμπορία και η ναυτιλία έχουν μετακινηθεί από καιρό στο βορρά σε Da Nang, ωστόσο, το cao lau εξακολουθεί να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους ντόπιους στο Hoi An. Το μοναδικό πιάτο με ζυμαρικά μπορεί να γίνει μόνο στο Hoi An - όλες οι άλλες παραδόσεις στο Βιετνάμ ή αλλού δεν είναι αυθεντικές.

Cao Lau Noodles

Ίσως ο διαφοροποιητής ανάμεσα σε cao lau και άλλα πιάτα με νούδρους είναι η υφή. Cao lau noodles είναι πιο σφιχτά και chewier - πολύ παρόμοια με την ιαπωνική udon - από αυτά που βρίσκονται στα τυπικά βιετναμέζικα πιάτα noodle όπως pho.

Σε αντίθεση με το pho , τα noodles cao lau σερβίρονται με πολύ λίγο ζωμό. Το ζωμό είναι καρυκευμένο με κοραλλιογενείς, βασιλικό και δυόσμο . μερικές φορές τσίλι πιπεριές και ασβέστη παρέχονται στην πλευρά. Το Cao lau πρέπει να σερβίρεται με λαχανικά σαλάτας και λαχανάκια φασολιών , αν και πολλά εστιατόρια αφήνουν αυτά τα σημαντικά συστατικά έξω για να εξοικονομήσουν κόστος. Εκτός εάν παραγγελθούν χορτοφάγοι, φέτες χοιρινού κρέατος σε λεπτότατα κομμάτια και ψιλοκομμένα κρουτόν ψιλοκομμένα στην κορυφή για να ολοκληρωθεί το πιάτο.

Το μυστικό του Cao Lau

Γιατί δεν μπορεί να γίνει cao lau οπουδήποτε αλλού στο Βιετνάμ; Το μυστικό βρίσκεται στο νερό. το αυθεντικό cao lau παρασκευάζεται μόνο με νερό που προέρχεται από τα αρχαία πηγάδια Cham που κρύβονται γύρω από την επαρχία Hoi An και Quang Nam. Οι χυλοπίτες είναι προ-ενυδατωμένες στο πηγάδι και το νερό που φτιάχνεται από ξύλινη τέφρα φέρεται από ένα από τα οκτώ νησιά Cham περίπου 10 μίλια έξω από το Hoi An.

Ο συνδυασμός μπορεί να φαίνεται εσωτεριακός, αλλά τα τοπικά τρόφιμα μπορούν να δείξουν μια διαφορά στη γεύση και την υφή!

Η εύρεση του αυθεντικού Cao Lao στο Hoi An

Το Cao lau εμφανίζεται κυριολεκτικά σε κάθε μενού γύρω από τον Hoi An - τόσο στην παλιά πόλη όσο και στους εξωτερικούς δρόμους. Με κάθε εστιατόριο στην πόλη να διαφημίζει κάποια ερμηνεία του πιάτου, η εύρεση αυθεντικού cao lao μπορεί πραγματικά να είναι τρομακτικό. Πολλά εστιατόρια εξαιρούν τα βασικά συστατικά ή δεν χρησιμοποιούν καλά νερό. κάποια μέρη είναι αρκετά δυνατά για να χρησιμοποιήσουν το ζωμό pho σκέπτοντας ότι οι τουρίστες δεν θα ξέρουν τη διαφορά!

Το πραγματικό cao lau παίρνει πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί. Στην πραγματικότητα, οι ντόπιοι στον Hoi An δεν προσπαθούν καν να ετοιμάσουν το πιάτο στο σπίτι, οι περισσότεροι επιλέγουν να τρώνε έξω και να αφήσουν cao lau στους επαγγελματίες.

Το καλύτερο στοίχημα για την εξεύρεση αυθεντικών cao lau στο Hoi An είναι να τρώτε από πωλητές οδών που εξυπηρετούν μόνο cao lau ή μια μικρή χούφτα τοπικά πιάτα. Μην περιμένετε την πραγματική συμφωνία από τα τουριστικά εστιατόρια κατά μήκος του ποταμού με τα μενού τόσο παχιά όσο και τα τηλεφωνικά.

Εάν δεν σας πειράζει το ταλαιπωρημένο και ταραχώδες περιβάλλον, το αυθεντικό cao lau μπορεί να αγοραστεί από πάγκους στην υπαίθρια αγορά στο ανατολικό άκρο της οδού Bach Dang κατά μήκος του ποταμού. Διαφορετικά, δοκιμάστε την τύχη σας προσεγγίζοντας μια από τις χούφτες των εστιατορίων που λειτουργούν επίσης σχολείο μαγειρικής. πολλά σχολεία έχουν μαθητές να προετοιμάσουν το αυθεντικό cao lau ως μέρος του μαθήματος.

Τρώγοντας Cao Lau

Παρά το χρόνο προετοιμασίας, το cao lau είναι συνήθως φθηνό για κατανάλωση - κάτω από $ 2 ένα μπολ. Παρόλο που το cao lau σερβίρεται στα περισσότερα εστιατόρια μέχρι το τέλος, οι ντόπιοι προτιμούν να τρώνε το πιάτο είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό γεύμα, δίνοντας άφθονο χρόνο για να χωνέψουν τα ζυμαρικά.

Η παράδοση ισχυρίζεται ότι ο μόνος αληθινός τρόπος για να απολαύσετε το cao lau είναι να το φάτε στον δεύτερο όροφο ενός εστιατορίου, ακριβώς όπως οι έμποροι πριν από εκατοντάδες χρόνια. Το ύψος σας πάνω από τη στάθμη της θάλασσας δεν θα έχει μεγάλη σημασία για τη νόστιμη γεύση, αλλά βλέποντας τον ίδιο ποταμό, απολαμβάνοντας την ίδια προτίμηση που οι έμποροι πριν από αιώνες είναι ιδιαίτερα εθιστικοί!

Άλλες ειδικότητες του Hoi An

Λευκό Τριαντάφυλλο: Το Cao lau δεν είναι το μόνο τοπικό πιάτο που μπορείτε να δοκιμάσετε ενώ βρίσκεστε στο Hoi An. Λευκό τριαντάφυλλο - ένα ορεκτικό που ονομάζεται για το σχήμα του όταν παρουσιάζεται σωστά - είναι ένα πιάτο με λεπτή ζυμαρικά ζυμαρικά.

Τα συστατικά όπως η γαρίδα και το χοιρινό κρέας τοποθετούνται πάνω από τα προσεκτικά διπλωμένα ζυμαρικά και όχι μέσα, όπως και σε άλλες ζυμαρικά.

Hoi An τηγανίτες: Τίποτα όπως οι "τηγανίτες" που γνωρίζουμε στη Δύση, οι πατάτες Hoi An είναι ευρέως διαθέσιμες στα μενού γύρω από τον Hoi An. Μερικές φορές αναφέρεται ως "τηγανίτες σε τοπικό στιλ", αυτό το ορεκτικό πλήρωσης είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον έργο. Θα λάβετε μια ομελέτα αυγών γεμισμένη με λαχανικά, ένα μπολ με νερό, ένα πιάτο με πράσινες σαλάτες και φύλλα μέντας και πολλά φύλλα χαρτιού σκληρού ρυζιού που μοιάζουν με πλαστικό!

Για να τρώτε τηγανίτες Hoi An, βουτιά το ριζόχαρτο γρήγορα μέσα στο νερό που τα κάνει κολλώδη και εύκαμπτα. Μια λεπτή πράξη ζόμπι για να κυλήσει την ομελέτα και τα χόρτα ενώ κρατάει το κολλώδες χαρτί θα πρέπει να αποδώσει μια νόστιμη κρέπα σαν ένα εξαιρετικά παχύ ελατήριο. Ας ελπίσουμε ότι ένα από το προσωπικό θα προσφέρει κάποια φιλική καθοδήγηση για να ξεκινήσετε!

Φρέσκια μπύρα: Η τοπική μπύρα που παρασκευάζεται στο Hoi An είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε το μπολ σας με ντομάτες cao lau. Δυστυχώς, τα εστιατόρια δεν παρασκευάζουν την ίδια την μπύρα - αγοράζονται καθημερινά σε πλαστικά μπουκάλια από τους τοπικούς ζυθοποιούς και πρέπει να πωλούνται εντός 24 ωρών. Μερικές φορές ονομάζεται "φρέσκια μπύρα" σε πινακίδες και μενού, ένα ψηλό ποτήρι μπύρας Pilsner είναι συνήθως 25 σεντς ή λιγότερο!