Χρήματα και νόμισμα στο Βιετνάμ

Τι να περιμένετε, πώς να διαχειριστείτε τα χρήματα και συμβουλές για την αποφυγή απάτης

Η διαχείριση χρημάτων στο Βιετνάμ μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη και έρχεται με μερικές επιπλέον προειδοποιήσεις από ό, τι σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Βιετναμέζικα Dong ή δολάρια ΗΠΑ;

Το Βιετνάμ τρέχει σε δύο νομίσματα: το βιετναμέζικο dong και τα δολάρια ΗΠΑ. Παρά την ώθηση της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη χρήση ξένου νομίσματος, τα δολάρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολλές τιμές για ξενοδοχεία, εκδρομές ή άλλες υπηρεσίες παρουσιάζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Οι τιμές για φαγητό, ποτά και αναμνηστικά στο αεροδρόμιο του Saigon είναι όλα σε δολάρια ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά νομίσματα αυξάνεται η πιθανότητα για κακή επικοινωνία και η εξάντληση. Εάν μια τιμή αναφέρεται σε δολάρια ΗΠΑ και επιλέγετε να πληρώσετε στο βιετναμέζικα dong, ο ιδιοκτήτης ή ο πωλητής μπορεί να κάνει τη συναλλαγματική ισοτιμία επί τόπου, συνήθως στρογγυλοποιώντας προς όφελός τους.

Επειδή το βιετναμέζικο dong είναι αδύναμο και οι τιμές είναι τόσο μεγάλες, μερικές φορές οι ντόπιοι απλοποιούν τις τιμές στα 1.000 της dong. Για παράδειγμα, κάποιος που σας λέει ότι η τιμή είναι "5" μπορεί να σημαίνει είτε 5.000 dong είτε US $ 5 - μεγάλη διαφορά! Η μετατροπή των νομισμάτων στους τουρίστες είναι μια παλιά απάτη στο Βιετνάμ. βεβαιωθείτε πάντα πριν συμφωνήσετε για μια τιμή.

Συμβουλή: Η μεταφορά μιας μικρής αριθμομηχανής ή η χρήση της αριθμομηχανής στο κινητό σας τηλέφωνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε την κακή επικοινωνία, να υπολογίσετε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να διαπραγματευτείτε τις τιμές.

Περάστε όλα τα βιετναμέζικα dong σας πριν βγείτε από τη χώρα. είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από το εξωτερικό του Βιετνάμ! Η Vietcombank είναι μία από τις ελάχιστες τράπεζες που θα ανταλλάξουν ξένα ξένα νομίσματα.

ΑΤΜ στο Βιετνάμ

Δίκτυα ATM στο Δυτικό δίκτυο διατίθενται σε όλες τις μεγάλες τουριστικές περιοχές και διανέμουν το βιετναμέζικο dong.

Οι πιο κοινά αποδεκτές κάρτες είναι οι κάρτες MasterCard, Visa, Maestro και Cirrus. Οι τοπικές χρεώσεις συναλλαγών είναι λογικές, πλην όμως είναι επιπλέον των τελών που η τράπεζά σας χρεώνει ήδη για τις διεθνείς συναλλαγές.

Η χρήση των ΑΤΜ που συνδέονται με τα γραφεία των τραπεζών είναι ελαφρώς ασφαλέστερη για την αποφυγή συσκευών σάρωσης καρτών που είναι προσαρτημένες στην υποδοχή κάρτας - μια προβληματική απάτη υψηλής τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ασία. Επίσης, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να τραβήξετε την κάρτα σας αν έχει συλληφθεί από το μηχάνημα.

Συμβουλή: Βρείτε τα ΑΤΜ που δίνουν μικρότερες ονομαστικές αξίες. Τα μεγάλα τραπεζογραμμάτια (σημειώσεις 100.000-dong) μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν μερικές φορές. Το όριο ανά συναλλαγή είναι συνήθως 2.000.000 dong (περίπου US $ 95).

Αλλαγή χρημάτων στο Βιετνάμ

Ενώ τα ΑΤΜ είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ταξιδιωτικά κεφάλαια, μπορείτε να ανταλλάξετε χρήματα σε τράπεζες, ξενοδοχεία, περίπτερα και εξωτερικούς συνεργάτες. Κρατήστε την ανταλλαγή χρημάτων σε κατάλληλες τράπεζες ή σε αξιόπιστα ξενοδοχεία, αλλά ελέγχετε πάντοτε την τιμή προσφοράς. Ανταλλαγή χρημάτων στο δρόμο έρχεται με όλους τους προφανείς κινδύνους και έπειτα μερικοί: οι υπολογιστές «σταθερού» έχουν ακόμη δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην απάτη!

Οι επιταγές των ταξιδιωτών μπορούν να εισπράττονται μόνο στις τράπεζες στις μεγάλες πόλεις. θα χρεωθείτε έως και 5% προμήθεια ανά επιταγή.

Μην περιμένετε να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε επιταγές ταξιδιωτών για να πληρώσετε για τις ημερήσιες δαπάνες - θα χρειαστεί να εξαργυρωθούν για τοπικό νόμισμα. Θα χρειαστείτε διαβατήριο για τη συναλλαγή.

Ποτέ μην αποδέχεστε τραπεζογραμμάτια που έχουν σκιστεί ή χαθεί. Συχνά τίθενται εκτός έδρας στους τουρίστες επειδή είναι δύσκολο να περάσουν.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αμερικανικοί λογαριασμοί δύο δολαρίων από τη δεκαετία του 1970 εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο Βιετνάμ. κρατούνται σε πορτοφόλια για να φέρουν ευημερία!

Πιστωτικές κάρτες

Όπως και με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, οι πιστωτικές κάρτες έχουν ελάχιστη χρησιμότητα για τίποτα περισσότερο από την κράτηση πτήσεων ή ενδεχομένως την πληρωμή για περιηγήσεις ή καταδύσεις. Η πληρωμή με πλαστικό σημαίνει ότι θα χρεωθείτε μια απότομη προμήθεια. χρησιμοποιώντας μετρητά είναι πάντα καλύτερο.

Οι πιο κοινά αποδεκτές πιστωτικές κάρτες είναι Visa και MasterCard.

Η απάτη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στο Βιετνάμ, επομένως θα πρέπει να ενημερώσετε εκ των προτέρων τον εκδότη της κάρτας για να αποφύγετε την απενεργοποίηση της κάρτας σας την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε.

Διαπραγματεύσεις, ανατροπές και απάτες

Θα συναντήσετε περισσότερο από το δίκαιό σας μερίδιο των καθημερινών απάτες στο Βιετνάμ, ακόμα περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες. Η πρώτη τιμή που αναφέρεται είναι συχνά τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από την εύλογη τιμή. Στερεώστε το έδαφος σας και διαπραγματευθείτε σκληρά - αναμένεται στον τοπικό πολιτισμό και ένα μέρος της καθημερινής ζωής.

Ανατρέφοντας στο Βιετνάμ

Η ανατροπή δεν αναμένεται στο Βιετνάμ και μια χρέωση υπηρεσιών μεταξύ 5% και 10% προστίθεται συχνά στους λογαριασμούς ξενοδοχείων και τροφίμων. Παρ 'όλα αυτά, εάν ένας τοπικός οδηγός ή ένας ιδιωτικός οδηγός έχει προσφέρει άριστες υπηρεσίες, μια μικρή συμβουλή σίγουρα θα τους κάνει ευτυχείς.

Μην επιτρέπετε σε κανέναν να τραβήξει τις τσάντες σας στο ξενοδοχείο ή σε κόμβους μεταφοράς, εκτός αν είστε πρόθυμοι να τους επιστρέψετε. Οι οδηγοί ταξί συχνά στρογγυλοποιούν τους ναύλους και διατηρούν τη διαφορά ως συμβουλές.