Μάθετε πώς να πείτε γεια σε Βιετναμέζους

Σκέφτεστε να επισκεφθείτε το Βιετνάμ ; Η γνώση μόνο μερικών βασικών εκφράσεων στην τοπική γλώσσα θα ενισχύσει το ταξίδι σας, όχι μόνο κάνοντας κάποιες αλληλεπιδράσεις να πάνε πιο ομαλά. προετοιμάζοντας να ταξιδέψετε σε μια ξένη χώρα κάνοντας προσπάθεια να μάθετε τη γλώσσα δείχνει σεβασμό στον λαό και τον πολιτισμό του Βιετνάμ.

Οι Βιετναμέζοι μπορεί να είναι δύσκολο να μάθουν. Η βιετναμέζικη γλώσσα που ομιλείται στα βόρεια μέρη όπως το Ανόι έχει έξι τόνους, ενώ άλλες διαλέκτους έχουν μόνο πέντε.

Η κυριαρχία των τόνων μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ωστόσο, τα 75 εκατομμύρια εγγενείς ομιλητές του Βιετναμέζικου θα καταλάβουν και θα εκτιμήσουν τις προσπάθειές σας να κάνετε ένα σωστό χαιρετισμό!

Ακόμα και οι βασικοί χαιρετισμοί, όπως το "γεια", μπορεί να είναι αινιγματικοί για τους αγγλικούς ομιλητές που προσπαθούν να μάθουν Βιετναμέζικα. Αυτό οφείλεται σε όλες τις τιμητικές παραλλαγές που βασίζονται στο φύλο, το φύλο και το σενάριο. Μπορείτε, ωστόσο, να μάθετε μερικές απλές χαιρετισμούς και στη συνέχεια να τις επεκτείνετε με διαφορετικούς τρόπους για να δείξετε περισσότερο σεβασμό σε επίσημες καταστάσεις.

Πώς να πείτε γεια στο Βιετνάμ

Το πιο βασικό προεπιλεγμένο χαιρετισμό στο βιετναμέζικο είναι το xin chao , το οποίο αποκαλείται "zeen chow." Μπορείτε πιθανότατα να ξεφύγετε χρησιμοποιώντας μόνο το xin chao ως χαιρετισμό στις περισσότερες περιπτώσεις.Σε πολύ ανεπίσημες ρυθμίσεις, όπως όταν χαιρετίζετε στενούς φίλους, μπορείτε απλά λένε chao [το όνομά τους]. Ναι, ακούγεται πολύ παρόμοια με την ιταλική ciao!

Όταν απαντάει στο τηλέφωνο, πολλοί Βιετναμέζοι λένε απλά a-lo (προφέρεται "ah-lo").

Συμβουλή: Εάν γνωρίζετε το όνομα κάποιου, χρησιμοποιήστε πάντα το όνομα όταν απευθυνθείτε - ακόμα και σε επίσημες ρυθμίσεις. Σε αντίθεση με τη Δύση, όπου αναφερόμαστε στους ανθρώπους ως "κ. / Κα / κα "για να δείξουμε επιπλέον σεβασμό, το πρώτο όνομα χρησιμοποιείται πάντα στο Βιετνάμ. Εάν δεν ξέρετε το όνομα κάποιου, απλώς χρησιμοποιήστε το xin chao για γεια

Εμφάνιση πρόσθετου σεβασμού με τιμητικές διακρίσεις

Στη βιετναμέζικη γλώσσα, anh σημαίνει μεγαλύτερος αδελφός και chi σημαίνει μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή.

Μπορείτε να επεκτείνετε τον χαιρετισμό σας στο xin σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από εσάς προσθέτοντας είτε anh , προφέρεται "ahn" για τους άνδρες ή chi , προφέρεται, "chee" για τις γυναίκες. Η προσθήκη του ονόματος κάποιου στο τέλος είναι προαιρετική.

Το βιετναμέζικο σύστημα τιμητικών είναι πολύ περίπλοκο και υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις που βασίζονται στην κατάσταση, την κοινωνική θέση, τη σχέση και την ηλικία. Οι Βιετναμέζοι συνήθως αναφέρονται σε κάποιον ως «αδελφό» ή «παππού» ακόμη και αν η σχέση δεν είναι πατρική.

Στη βιετναμέζικη γλώσσα, anh σημαίνει μεγαλύτερος αδελφός και chi σημαίνει μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή. Μπορείτε να επεκτείνετε τον χαιρετισμό σας στο xin σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από εσάς προσθέτοντας είτε anh , προφέρεται "ahn" για τους άνδρες ή chi , προφέρεται, "chee" για τις γυναίκες. Η προσθήκη του ονόματος κάποιου στο τέλος είναι προαιρετική.

Εδώ είναι τα δύο απλά παραδείγματα:

Οι άνθρωποι που είναι νεότεροι ή χαμηλότεροι λαμβάνουν τα τιμητικά στο τέλος των χαιρετισμών. Για τους ανθρώπους πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, το ονγκ (παππούς) χρησιμοποιείται για τους άνδρες και η βα (γιαγιά) χρησιμοποιείται για τις γυναίκες.

Χαιρετισμοί με βάση την ώρα της ημέρας

Σε αντίθεση με τη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπου οι χαιρετισμοί βασίζονται πάντα στην ώρα της ημέρας , οι βιετναμέζοι ομιλητές συνήθως μένουν απλούστεροι τρόποι να πούμε γεια.

Αλλά αν θέλετε να αναδείξετε λίγο, μπορείτε να μάθετε πώς να πείτε "καλό πρωινό" και "καλό απόγευμα" στο βιετναμέζικο.

Πείτε αντίο στο βιετναμέζικο

Για να πείτε αντίο στο βιετναμέζικο, χρησιμοποιήστε το tam biet ("tam bee-et") ως γενικό αποχαιρετισμό. Μπορείτε να προσθέσετε το nhe στο τέλος για να το κάνετε "αντίο για τώρα" - με άλλα λόγια, "να σας δούμε αργότερα." X στο chao - η ίδια έκφραση που χρησιμοποιείται για γεια - μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για "αντίο" στο Βιετνάμ. Συνήθως θα συμπεριλάβατε το όνομα ή τον τίτλο του σεβασμού μετά το tam biet ή xin chao .

Οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να πουν το χέρι σαν αντίο αργά, αλλά θα πρέπει να παραμείνετε στο ίδιο σημείο σε επίσημες συνθήκες.

Τρέξιμο στο Βιετνάμ

Θα πρέπει σπάνια να υποκλιθείτε στο Βιετνάμ. Ωστόσο, μπορείτε να γλιστρήσετε όταν χαιρετίζετε τους πρεσβύτερους.

Σε αντίθεση με το σύνθετο πρωτόκολλο της πλώρης στην Ιαπωνία , αρκεί ένα απλό τόξο να αναγνωρίσει την εμπειρία τους και να δείξει επιπλέον σεβασμό.