Τι είναι μια κατανομή;

Ποιος γνώριζε ότι μια κηλίδα κήπου θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη ιστορία

Εάν είστε οπαδός των Eastenders, των παλαιών κωμωδιών Ealing ή άλλων βρετανικών δραμάτων των συνηθισμένων εργαζομένων τον 20ό αιώνα, πιθανότατα έχετε δει κάποιο παλιό codger που τείνει ένα μικροσκοπικό μπαχαρικό λαχανικών ή που έχει μια τρύπα του εγχώριου παρασκευαστή σε έναν κήπο που ρίχτηκε κάπως από το σπίτι του ή από τα συνήθη περιβάλλοντά του.

Μια ανταλλαγή διαλόγου μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο:

"Πού είναι ο Άρθουρ; Δεν τον έχω δει όλη την ημέρα."

"Ω, είναι κάτω για την εργασία στην κατανομή."

Στην καθημερινή αγγλική γλώσσα, μια κατανομή σημαίνει απλώς ένα μετρούμενο μερίδιο κάτι. Αλλά στη βρετανική αγγλική γλώσσα, η κατανομή λέξεων έχει ένα συγκεκριμένο νόημα με ιστορική απήχηση.

Το δικό σου προσωρινό κομμάτι της Βρετανίας

Οι κατανομές είναι μικρά κομμάτια γης που νοικιάζονται στους ντόπιους ώστε να μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα, λαχανικά και λουλούδια. Η ιστορία των κατανομών πηγαίνει πίσω στην αγγλοσαξονική εποχή και εξακολουθούν να μετριούνται στο αγγλοσαξονικό μέτρο ράβδων ή πόλων . Μια κατανομή των 10 ράβδων ή πόλων είναι περίπου 250 τετραγωνικά μέτρα ή 300 τετραγωνικά μέτρα.

Η γη μπορεί να ανήκει στο τοπικό συμβούλιο, στις εκκλησιαστικές αρχές ή στις ενώσεις παραχώρησης, ή μπορεί να ανήκει σε ιδιώτη ιδιοκτήτη. Το ετήσιο ενοίκιο μπορεί να είναι μόλις £ 8 το χρόνο μέχρι περίπου £ 125 και οι περισσότερες μισθώσεις κρατούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η καταγωγή των κατανομών

Η ιδέα χρονολογείται από τα μεσαιωνικά χρόνια, όταν τα περισσότερα χωριά είχαν κάποια κοινή γη όπου οι φτωχοί της περιοχής μπορούσαν να βόσκουν ζώα ή να καλλιεργούν μικρές καλλιέργειες για τις δικές τους ανάγκες διαβίωσης.

Τη δεκαετία του 1500, αυτή η κοινή γη άρχισε να περικλείεται από ιδιωτικούς ιδιοκτήτες. Σταδιακά, καθώς όλο και περισσότεροι χώροι περιφράχθηκαν και η κοινωνία έγινε πιο βιομηχανοποιημένη, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε πόλεις και τα προβλήματα των αστικών φτωχών πολλαπλασιάστηκαν.

Τον 19ο αιώνα, μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος ήταν η παροχή εργατών εξοχικών σπιτιών με αρκετά μεγάλους κήπους πίσω για να αναπτυχθεί μια ιδιωτική προμήθεια τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, στις άκρες ορισμένων πόλεων, μπορεί να βρείτε ακόμα μικροσκοπικά εξοχικά σπίτια με εκπληκτικά τεράστιες αυλές - ένα υπόλοιπο από εκείνες τις εποχές.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ελλείψει οποιουδήποτε είδους κράτους πρόνοιας και του αυξανόμενου προβλήματος της αστικής φτώχειας και του υποσιτισμού, ψηφίστηκε μια σειρά νόμων που απαιτούν από τις τοπικές αρχές να διατηρούν τη γη για κατανομές.

Σκάβοντας για νίκη

Για τους βικτοριανούς επιμελητές, οι κατανομές ήταν ένας τρόπος για το τι οι φιλανθρωπικές αξίες θεωρούσαν τους «άσχημα φτωχούς» να κάνουν παραγωγική χρήση του χρόνου τους μακριά από τις παμπ και το «ποτό δαίμονα». Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν γερμανικοί αποκλεισμοί προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις, οι κατανομές έγιναν δημοφιλείς. Και, στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δόθηκαν κατανομές στους «εργαζόμενους φτωχούς» και στους επιστρέφοντες στρατιώτες.

Το κίνημα κατανομής έγινε και πάλι δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μια εκστρατεία γνωστή ως Digging for Victory ενθάρρυνε όλους να καλλιεργούν τρόφιμα για να τρέφονται με τον εαυτό τους και το έθνος.

Κατανομές σήμερα

Αν ταξιδεύετε σε όλη τη Βρετανία με σιδηρόδρομο, θα δείτε συχνά πεδία χωρισμένα σε κατανομές κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής. Φαίνονται σαν μικρά αγροκτήματα φορτηγών, συχνά με υπόστεγα, θερμοκήπια ή ακόμα και μικρά ρυμουλκούμενα.

Στο ύψος του κινήματος κατανομής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι σιδηροδρομικές εταιρείες παρείχαν στους εργάτες τους κατανομές στο χώρο των αποβλήτων, μαζί με τα μοσχεύματα των σιδηροδρόμων και τις παρακαμπτήριες γραμμές. Πολλά από αυτά παραμένουν σήμερα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Άλλες εκτάσεις, που ανήκουν ή προστατεύονται από τις τοπικές αρχές ή την εκκλησία της Αγγλίας , μπορούν να βρεθούν ακόμα κοντά στα συμβολικά κτήματα και στις άκρες των μικρών πόλεων. Για μια ακόμη φορά, καθώς η καλλιέργεια των δικών σας προϊόντων έχει γίνει δημοφιλής, οι άνθρωποι της πόλης και οι πλανοί κάτοικοι σε πόλεις προσχωρούν σε λίστες αναμονής για να πάρουν τα χέρια τους σε αυτά τα μικρά οικόπεδα - τα οποία είναι σπάνια ως τα παροιμιώδη δόντια κότας.

Η Εθνική Εταιρεία Κατανομής της Βρετανίας έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατανομές, την ιστορία τους και το ρόλο τους σήμερα.

Και οι κατανομές δεν ήταν μόνο βρετανικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν γνωστοί ως κήποι νίκης.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τις παλαιότερες και τις τελευταίες εκτάσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τον Fenway Victory Gardens, ένα οικόπεδο επτά στρεμμάτων στο κέντρο της Βοστώνης που καλλιεργείται από 500 μεμονωμένους κηπουρούς.