Το Εθνικό Πάρκο Bleak But Beautiful Burren

Το Εθνικό Πάρκο Burren στο County Clare είναι το πιο έρημο εθνικό πάρκο της Ιρλανδίας, το οποίο συχνά περιγράφεται ως "ηλιοβασίλεμα". Η λέξη ιρλανδική λέξη " boíreann " σημαίνει κυριολεκτικά "ένα βραχώδες μέρος" (και υπάρχουν αρκετές περιοχές που ονομάζονται "burren" σε όλη την Ιρλανδία). Πόσο καλά είναι αυτό το όνομα που ταιριάζει στο Burren National Park είναι προφανές - η έλλειψη εδαφοκάλυψης και εκτεθειμένου ασβεστόλιθου καθιστά την περιοχή ζοφερή και γυμνή. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει κατά την περαιτέρω επιθεώρηση.

Ωστόσο, από το 1651 αναφέρεται το ρητό ενός αξιωματικού από το Cromwellian: "Μια χώρα όπου δεν υπάρχει αρκετό νερό για να πνιγεί ένας άνθρωπος, αρκετά ξύλα για να κρεμάσει ένα, ούτε αρκετά γη για να τα θάψει". Είχε ιδιαίτερες προτεραιότητες ...

Μέγεθος του πάρκου

Ο Εθνικός Δρυμός Burren εκτείνεται σε περίπου 1.500 εκτάρια γης, η ίδια η έκταση είναι μεγαλύτερη (περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 1% της ξηράς της Ιρλανδίας).

Που είναι

Ο ιδανικός Εθνικός Δρυμός Burren βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της γενικής περιοχής "Burren". Αυτό το τμήμα του Burren αγοράστηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση, με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση της φύσης και τη συνεχή πρόσβαση του κοινού.

Το υψηλότερο σημείο στο Εθνικό Πάρκο Burren είναι η κορυφή του Knockanes στα 207 μέτρα.

Να πάρει εκεί

Όπως προαναφέρθηκε, ο Εθνικός Δρυμός Burren βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της γενικής περιοχής γνωστής ως "Burren" στην κομητεία Clare. Τα σύνορα ορίζονται αλλά δεν είναι άμεσα ορατά.

Από το Corofin το R476 οδηγεί στο Kilnaboy, όπου μια δεξιά στροφή και άλλα πέντε χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου θα οδηγήσει σε ένα σταυροδρόμι με μια μικρή αποβίβαση. Από εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε το "ραγισμένο δρόμο" στο Εθνικό Πάρκο Burren με τα πόδια. Να είστε προσεκτικοί της κυκλοφορίας! Το καλοκαίρι το Burren National Park μπορεί να είναι πολύ απασχολημένο.

Παρακαλούμε να αποφύγετε τη στάθμευση στο ασβεστολιθικό πεζοδρόμιο ...

Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Burren

Δεν υπάρχει κανένας - αλλά το Burren Centre βρίσκεται στο Kilfenora.

Κύρια αξιοθέατα του πάρκου

Η περιοχή Burren είναι παγκοσμίως γνωστή για το καταπράσινο τοπίο της και, αναπάντεχα ίσως, για τη χλωρίδα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι επισκέπτες βιώνουν μια πολύχρωμη ποικιλία ανθισμένων φυτών μέσα στο εύθραυστο οικοσύστημα (και συχνά αποκρύπτονται από την απλή θέα). Τα αρκτικό και αλπικά φυτά ευδοκιμούν παράλληλα με τα μεσογειακά είδη, τα φυτά που θυμίζουν ασβέστη και όξινα φυτά αναπτύσσονται δίπλα-δίπλα και ακόμη και φυτά δασικών εκτάσεων, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται κοντά σε ένα δέντρο. Όλα αυτά σε γη που φαίνεται να αποτελείται αποκλειστικά από βράχο και όχι από βράχο.

Το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Burren είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ένα μωσαϊκό οικοτόπων που αντιπαραβάλλονται, αλλά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και είναι δύσκολο να απομονωθούν. Περίπου το 75% όλων των φυτικών ειδών που βρίσκονται στην Ιρλανδία είναι πραγματικά παρόντα στο Burren, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 23 από τα 27 μητρική είδη ορχιδέα.

Ο λόγος? Προφανώς, ομαλή με την πρώτη ματιά, οι περιοχές ασβεστολιθικών πεζοδρομίων αποτελούνται από "clints" και "grykes". Οι κλίντες είναι επίπεδες περιοχές που μοιάζουν με πλάκες. Τα Grykes είναι οι ρωγμές και οι ρωγμές που διαπερνούν τα clints. Και στα γρύκια το χώμα μπορεί να συσσωρευτεί, προστατευμένο από τον άνεμο.

Αυτές οι συσσωρεύσεις παρέχουν αρκετή αγκύρωση και θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Οι περισσότεροι ακρωτηριασμένοι σαν το μπονσάι - λόγω της συνδυασμένης έλλειψης χώρου, θρεπτικών ουσιών, νερού και χώματος που εργάζονται μαζί με τον άνεμο και τα ζώα που βόσκουν για να κρατήσουν τα πάντα σε χαμηλό επίπεδο.

Κάποιες χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να βρεθούν σε ταράτσες με λεπτό στρώμα εδάφους, μεταξύ ανυψωμένων περιοχών ασβεστολιθικού πεζοδρομίου και παγετώνων. Αυτοί οι λειμώνες παρέχουν ένα μείγμα ειδών. Βρίσκεται από τα αρκτικό και αλπικά φυτά ακριβώς απέναντι σε εκείνους που αγαπούν περισσότερο κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου. Επίσης, τα ύψη μοιάζουν να μπερδεύονται στο Burren - οι γενειάδες άνοιξη συνήθως μεγαλώνουν ψηλά στις Άλπεις, στο Burren μπορείτε να τις βρείτε σε επίπεδο θάλασσας.

Αλλά να σας συμβουλεύουμε: μην επιλέγετε κανένα από τα φυτά ή τα λουλούδια που βλέπετε στο Burren National Park και το Burren!

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής των θηλαστικών στο πάρκο είναι νυκτερινό.

Η πανίδα στο Εθνικό Πάρκο Burren αποτελείται από τους ασβούς, τις αλεπούδες, τους κροκόδειλους, τις ενυδρίδες, τον πεύκο, τους σκίουρους, τους βιζόν, τους αρουραίους, τα ποντίκια, τις νυχτερίδες και τις σάρπες. Οι αρκούδες είναι, όμως, μακρά εξαφανισμένες. καλά νέα για τις άγριες κατσίκες που περιφέρονται σε όλη την περιοχή.

Οι παρατηρητές των πουλιών θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και τα 98 είδη πτηνών που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του πάρκου - από κοραλλιογενείς περονόσπορους, κουνέλια και μπελλινές μέχρι σκνίπες και βυζιά. Το Wildfowl χρησιμοποιεί το Burren ως χειμωνιάτικη συνοικία, με κύκνους που κάνουν την πιο δραματική είσοδο.

Ανεσεις

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν - αλλά θα βρείτε πολλά καφέ και καταστήματα στα χωριά που κρέμονται γύρω από το Burren.

Άλλα εθνικά πάρκα στην Ιρλανδία