Πού να γιορτάσει το κινεζικό νέο έτος στη Νοτιοανατολική Ασία

Παρακολουθήστε κινεζική κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ασίας Ρίξτε ένα μεγάλο πάρτι διάρκειας δύο εβδομάδων

Ελάτε αργά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, η εθνική κινεζική κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ασίας ρίχνει τις μεγαλύτερες διακοπές της χρονιάς: το Κινεζικό Νέο Έτος (ή το Σεληνιακό Νέο Έτος) - και όλοι προσκαλούνται! Αυτή η γιορτή διαρκεί 15 ημέρες, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.

Για τους εθνοτικούς Κινέζους της Νοτιοανατολικής Ασίας και τους γείτονές τους, είναι καιρός να συναντηθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, να διευθετήσουμε τα χρέη, να υπηρετήσουμε γιορτές και να ευχηθούμε μια άλλη ευημερία για το επόμενο έτος.

Οι κινεζικές κοινότητες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να εκραγούν όταν το σεληνιακό νέο έτος κυλά γύρω, αλλά οι πιο δυνατοί εορτασμοί της περιοχής συμβαίνουν στο Penang (Μαλαισία) και στη Σιγκαπούρη .

Στο Βιετνάμ, όπου η κινεζική πολιτισμική επιρροή παραμένει ισχυρή, το Σεληνιακό Νέο Έτος γιορτάζεται ως ο πατριάρχης των βιετναμέζικων διακοπών, Tet Nguyen Dan .

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις του νέου έτους στη Νοτιοανατολική Ασία, παρακαλούμε συνεχίστε εδώ:

Το χρονοδιάγραμμα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Το κινεζικό νέο έτος είναι μια κινητή γιορτή σε σχέση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται συχνότερα στη Δύση. Το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο αρχίζει στις ακόλουθες ημερομηνίες Γρηγοριανών:

  • 2017 - 28 Ιανουαρίου
  • 2020 - 25 Ιανουαρίου
  • 2018 - 16 Φεβρουαρίου
  • 2021 - 12 Φεβρουαρίου
  • 2019 - 5 Φεβρουαρίου
  • 2022 - 1 Φεβρουαρίου

Αλλά αυτή είναι μόνο η πρώτη μέρα! Η γιορτή των δεκαπέντε ημερών που ακολουθεί θα εξελιχθεί με τον ακόλουθο τρόπο:

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: στρατεύματα ανθρώπων στις γενέτειρες τους για να καλύψουν τις υπόλοιπες οικογένειες τους και να τρώνε μεγάλες γιορτές. Οι πυροσβέστες φωτίζονται για να τρομάξουν την κακή τύχη, παρόλο που η Σιγκαπούρη έχει καταστήσει παράνομο για τους ιδιώτες να φωτίσουν τα δικά τους πυροτεχνήματα.

Την 7η μέρα, ο Renri: γνωστός ως "Γενέθλια των πάντων ", οι οικογένειες παραδοσιακά συναντιούνται για να φάνε τη σάλτσα ντομάτας που ονομάζεται yu sheng .

Οι συμμετέχοντες ρίχνουν τη σαλάτα όσο πιο ψηλά μπορούν με τα ξυλάκια τους για να προσκαλέσουν την ευημερία στη ζωή τους.

Η 9η μέρα, Hokkien New Year: αυτή η μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Κινέζους Hokkien: την ένατη ημέρα του νέου έτους (λέγεται), οι εχθροί της φυλής Hokkien συσπειρώθηκαν για να σκουπίσουν τους Hokkiens από το πρόσωπο της γης.

Καθώς ακολούθησε μια φρικτή σφαγή, μερικοί επιζώντες έκρυψαν σε ένα πεδίο ζαχαροκάλαμου. Οι ουρανοί παρενέβησαν και οι μαραυστές έφυγαν. Από τότε, ο Hokkiens ευχαρίστησε τον αυτοκράτορα του Jade για την παρέμβασή του την 9η μέρα, κάνοντας προσφορές ζιζανίων από ζαχαροκάλαμο δεμένα μαζί με κόκκινες κορδέλες.

Στην Penang, αυτή η μέρα είναι γνωστή ως το Φεστιβάλ Pai Ti Kong, γιόρτασε πιο έντονα στο Chew Jetty στο Weld Quay. Όταν οι απεργίες στα μεσάνυχτα, οι φυλές του Chew Jetty οδηγούν τις εορταστικές εκδηλώσεις, προσφέροντας στον Θεό αυτοκράτορα του Jade θυσίες από τρόφιμα, αλκοόλ και στελέχη από ζαχαροκάλαμο.

Η 15η μέρα, ο Chap Goh Meh: Η τελευταία μέρα της γιορτής του νέου έτους, αυτή την ημέρα είναι επίσης η κινεζική ισοδύναμη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς οι άγαμες κινεζικές κυρίες ρίχνουν τα μανταρίνια σε υδάτινα σώματα, εκφράζοντας τις ευχές για καλούς συζύγους. Αυτή η μέρα επίσης γιορτάζεται ως φεστιβάλ φανάρι, καθώς οι οικογένειες περπατούν κάτω από τους δρόμους που φέρουν αναμμένα φανάρια, και ανάβουν κεριά που βρίσκονται έξω από τα σπίτια για να καθοδηγήσουν τα λανθάνοντα φαντάσματα στο σπίτι.

Στο Penang και στη Σιγκαπούρη, οι Hokkiens ολοκληρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του νέου έτους με το Chingay: μια περίεργη παρέλαση των χορευτών, των ξυλοπόδων, των χορευτών των δράκων και των ποικίλων ακροβατών.

Στην Ινδονησία , η πόλη Singkawang στο δυτικό Kalimantan (Borneo) γιορτάζει τον Chap Goh Meh με τη δική του εκδίωξη των κακών πνευμάτων. Μια μαζική παρέλαση κάτω από την κύρια οδό στο Chap Goh Meh περιλαμβάνει το τοπικό τελετουργικό γνωστό ως Tatung, το ιππέα της απομάκρυνσης των δαίμων από την πράξη των αυτο-βασανιστηρίων: οι συμμετέχοντες κολλήσουν τις αιχμές του χάλυβα μέσα από τα μάγουλα και σπρώξουν τα στήθη τους με σπαθιά, όλα χωρίς να βλάψουν .

Τι να περιμένετε για το κινεζικό νέο έτος

Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς σε όλη την περιοχή έχουν πολλά κοινά πράγματα, μεταφορές από την κινεζική παράδοση:

Πυροσβέστες και το κόκκινο χρώμα. Για τους Κινέζους, το κόκκινο σημαίνει ζωή, ενέργεια και πλούτο.

Αυτό το χρώμα είναι επίσης πολύ σημαντικό στο κινεζικό μύθο. Μια φορά κι έναν καιρό (λέγεται), ένα θηριώδες θηρίο γνωστό ως Nian τρομοκρατούσε την Κίνα κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς, μέχρι που οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι ο Nian φοβόταν τους δυνατούς θορύβους και το κόκκινο χρώμα. Έτσι, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να φωτίζουν τα πυροτεχνήματα και να φορούν κόκκινα ρούχα για να αποτρέψουν μια άλλη επίθεση από το Nian για το νέο έτος.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις. Μια εβδομάδα εκ των προτέρων, οι εθνικές οδοί σε ολόκληρη την περιοχή αναμένεται να είναι γεμάτοι από εθνοτικούς Κινέζους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Τα σπίτια θα γεμίζουν με γενιές που θα συναντιούνται για γιορτή και (κατά καιρούς) στοίχημα. Οι ηλικιωμένοι έγγαμοι λαοί θα δώσουν τα δώρα για τα παιδιά τους (κόκκινοι φάκελοι γεμάτοι χρήματα).

Χοροί λιονταριών. Καθ 'όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους, περιμένετε να δείτε πολλούς αυτού του παραδοσιακού κινέζικου χορού: αρκετοί άνδρες που φορά ένα ενιαίο κοστούμι "λιονταριού" θα χορεύουν με το ρυθμό των μεγάλων τύμπανων. Αυτό θα συμβεί πολλά σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους και εμπορικά κέντρα, που συχνά χρηματοδοτούνται από πλούσιες οικογένειες ή τη διοίκηση του εμπορικού κέντρου για να φέρει την τύχη για το νέο έτος.

Τροφή. Αρκετά παραδοσιακά τρόφιμα κάνουν την εμφάνισή τους στο νέο έτος: yu sheng, πορτοκαλί μανταρίνι, αποξηραμένη πάπια Peking, το σνακ με ψητό κρέας που ονομάζεται bak kwa και το κολλώδες πουτίγκα γνωστό ως nian gao.

Ορισμένα από τα ονόματα των τροφίμων είναι κινέζικα ομόφωνα για ευημερία και καλή τύχη: τα φύκια και τα αποξηραμένα στρείδια, για παράδειγμα, ακούγονται σαν το παραδοσιακό χαιρετισμό της Πρωτοχρονιάς Gong Xi Fa Cai . Στο Hokkien, η λέξη για ένα ορισμένο μέρος του πορτοκαλιού ακούγεται σαν τη λέξη για "εκατομμύρια", επομένως συχνά ανταλλάσσεται μεταξύ των οικογενειών Hokkien την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.