Δεν είναι κινεζικό νέο έτος στη Νοτιοανατολική Ασία χωρίς Yu Sheng

Τη μοναδική κινεζική παράδοση της κινεζικής πρωτοχρονιάς της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας

Οι Καντονέζοι Κινέζοι στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη καλωσορίζουν το Κινεζικό Νέο Έτος με μια θεαματικά εορταστική παράδοση: συλλογικώς πετάνε μια ωραία σάλτσα ψαριού με τα ξυλάκια τους και φωνάζουν τις ευχές της καλής τύχης. Η σαλάτα είναι γνωστή ως yu sheng , και επίσης πηγαίνει από τα ονόματα του yee τραγούδησε ή lo hei . Η πράξη του χτυπήματος ενός yu sheng πιστεύεται γενικά ότι φέρνει την τύχη στους συμμετέχοντες - και όσο ψηλότερα πετάτε τα συστατικά, τόσο περισσότερη τύχη πιστεύετε ότι φέρνετε!

Yu Sheng είναι μια ωμή σαλάτα ψαριών, και αποτελείται συνήθως από τα ακόλουθα συστατικά: ωμά ψάρια, κομμένα σε λεπτό κομμάτια? τεμαχισμένα λαχανικά, τουρσί ή φρέσκα · κομμάτια pomelo ή γλυκιά φλούδα εσπεριδοειδών. ψιλοκομμένα καρύδια? μπαχαρικά; και σάλτσα - σάλτσα δαμάσκηνου και σάλτσα ψωμιού.

Άλλα συστατικά ποικίλλουν από εγκατάσταση σε εγκατάσταση, αλλά το yu sheng σερβίρεται συνήθως με ξεχωριστά συστατικά και ένα προμετρημένο, προ-αναμεμιγμένο μείγμα σάλτσας.

Αρχαία Προέλευση του Yu Sheng

Yu sheng στη σύγχρονη μορφή της είναι κυρίως μια δημιουργία της Νοτιοανατολικής Ασίας (η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη αγωνίζονται επί του παρόντος για την αναγνώριση ως γενέτειρα του yu sheng όπως είναι γνωστό σήμερα) και το πιάτο δεν έχει γίνει τόσο δημοφιλές ένα πιάτο κινεζικής Πρωτοχρονιάς αλλού κόσμος.

Οι ρίζες του πιάτου, όμως, εκτείνονται μέχρι την αρχαία Κίνα, ιδιαίτερα την επαρχία Γκουανγκντόνγκ , την πατρίδα των Καντονέζων και των Τεονέων Κινέζων που μετανάστευσαν στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Οι άνθρωποι της Καντόνας έφαγαν ένα παρόμοιο ψάρι πρώτης ψαριού την 7η ημέρα του κινεζικού νέου έτους. Καθώς οι Κινέζοι του εξωτερικού άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους παραδόσεις κινεζικού νέου έτους, ο yu sheng άρχισε να παίρνει μεγαλύτερη σημασία στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η γέννηση του σύγχρονου Yu Sheng

Το μοντέρνο yu sheng που σερβίρεται στα εστιατόρια της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, εντοπίζει σήμερα την προέλευσή τους μια ομάδα σεφ γνωστών ως "τέσσερις ουράνιους βασιλιάδες" - ένα τετράποδο που εκπαιδεύονται μαζί κάτω από έναν αρχιμάγονα σεφ του Χονγκ Κονγκ και έμειναν φίλοι ακόμη και όταν αργότερα άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια γύρω από τη Σιγκαπούρη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, οι φίλοι εξέτασαν το προσεχές κινεζικό νέο έτος: τι θα μπορούσαν να κάνουν για να αυξήσουν τις πωλήσεις σε αυτές τις ευοίωνες διακοπές;

Τελικά, οι τέσσερις χτύπησαν στο καντονέζικο πιάτο πρώτων ψαριών και πρόσθεσαν τις δικές τους καινοτομίες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τα τρόφιμα blogger της Σιγκαπούρης Leslie Tay MD, οι τέσσερις ουράνιοι βασιλιάδες αποφάσισαν να σερβίρουν ψάρια προ-κομμένα σε φέτες και προ-αναμεμιγμένες σάλτσες. "Η τυποποίηση της σάλτσας ήταν πολύ σημαντική", εξηγεί ο δρ Τέι. "Στο παρελθόν, το πιάτο θα έπρεπε να έχει σερβιριστεί με ξύδι, ζάχαρη και σησαμέλαιο που οι πελάτες θα έπρεπε να το αναμειγνύουν οι ίδιοι. Με την ανάμιξη της σάλτσας και τη μερίδα της με τη σαλάτα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πιάτο το οποίο είναι αναπαράγεται με συνέπεια κάθε φορά που εξυπηρετείται. " (πηγή)

Οι τέσσερις σεφ ξεκίνησαν yu sheng ταυτόχρονα στα εστιατόρια τους αμέσως μετά. τα επόμενα χρόνια, η σαλάτα και οι τελετουργίες που την περιβάλλουν εξαπλώνονται γύρω από τη χερσόνησο, καθιστώντας την κινεζική πρωτοχρονιάτικη παράδοση σήμερα.

Η παράδοση Yu Sheng

Οι τέσσερις ουράνιοι βασιλιάδες δεν είχαν καμία σχέση με την παρούσα παράδοση που συνδέεται με το yu sheng . το τελετουργικό ανάμειξης και οι σχετικές φράσεις εξελίχθηκαν οργανικά τα τελευταία χρόνια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο πλούσιο σε νόημα. οι κινεζικές κοινότητες στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη αποδίδουν μεγάλη σημασία σε κάθε συστατικό και σε κάθε βήμα της διαδικασίας ανάμιξης, που υπογραμμίζονται από τις φράσεις που προκαλούν τύχη και οι οποίες εκφράζονται όταν προστίθενται και αναμειγνύονται συγκεκριμένα συστατικά.

Η κινεζική φράση για τα "ωμά ψάρια" ομοιάζει ομόφωνα με την κινεζική φράση για "αυξανόμενη αφθονία", επομένως η χρήση ωμού ψαριού αντιπροσωπεύει μια επιθυμία για περισσότερη περιουσία το επόμενο έτος. Οι λιπαρές ουσίες από την άλλη πλευρά, παραμένουν για "χρυσό" λόγω της εμφάνισής τους. Και έτσι με τα υπόλοιπα συστατικά - τα φιστίκια, η σάλτσα δαμάσκηνου, το pomelo και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερη επιθυμία για ευημερία το επόμενο έτος.

Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά προστίθεται σε ένα μεγάλο μπολ, ένα κάθε φορά, ενώ φήμες κινέζικης φήμης αναφέρονται στο φαγητό. Οι συναρμολογημένοι τροφοδότες στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα chopsticks τους για να πετάξουν τη σαλάτα, ρίχνοντας τα συστατικά ψηλά στον αέρα, φωνάζοντας "lo hei!" ("Χτύπησε την τύχη!")

Yu sheng είναι παραδοσιακά τρώγεται την έβδομη ημέρα του κινεζικού νέου έτους, αν και η παράδοση έχει εξελιχθεί για να φιλοξενήσει έχοντας yu sheng σε οποιαδήποτε ημέρα των διακοπών.

Πού να φάτε Yu Sheng

Δεν χρειάζεται να είσαστε Κινέζοι για να απολαύσετε ένα yu sheng για το Κινεζικό Νέο Έτος. Τα περισσότερα κινεζικά εστιατόρια στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία προσφέρουν πακέτα yu sheng για ομάδες. ακόμη και τα κέντρα hawker στη Σιγκαπούρη πωλούν yu sheng ! Ωστόσο, τρώγοντας yu sheng μόνο ή για δύο ακριβώς δεν γίνεται: χρειάζεστε μια μεγάλη ομάδα των οικογενειών ή των αγαπημένων σας για να πάρει πραγματικά το δικαίωμα πνεύμα yu sheng δικαίωμα.

Για να γνωρίσετε τον τρόπο που οι κινεζικές κοινότητες της περιοχής κάνουν, επισκεφτείτε το Penang , όπου οι ντόπιοι Κινέζοι πηγαίνουν όλο το φαγητό τους για το κινεζικό νέο έτος . ή να δοκιμάσετε τα φανταχτερά εστιατόρια στη Σιγκαπούρη - yu sheng είναι πολύ καλά εκπροσωπούνται στις ειδικές προσφορές του νέου έτους στη Marina Bay Sands .