Βιετνάμ Ταξιδέψτε με τρένο από το Ανόι προς το Χουέ μέσω του Livitrans

Η εμπειρία του τρένου στο Βιετνάμ, μέσω της γραμμής Livitrans Hanoi-Hue

Το Βιετνάμ είναι ευλογημένο με ένα σιδηροδρομικό σύστημα που εκτείνεται σε όλη τη χώρα, ταξιδεύοντας από την πόλη του Χο Τσι Μιν (Saigon) στα νότια έως τα σύνορα με την Κίνα στο βορρά. Το δίκτυο καλείται γοητευτικά "η έκφραση επανένωσης". οι τουριστικοί προορισμοί της περιοχής Sapa στα βορειοδυτικά και του Ha Long Bay στα βορειοανατολικά είναι προσβάσιμοι σιδηροδρομικώς, όπως και οι πόλεις Hue , Hoi An και Da Nang στο κεντρικό Βιετνάμ.

Έχοντας δοκιμάσει την αποτελεσματική (αλλά περιορισμένη) αεροπορική εταιρεία προϋπολογισμού Jetstar για να ταξιδέψει από τη Σαϊγκόν στο Ανόι , αποφάσισα να επιτεθεί με το σιδηρόδρομο στο κεντρικό πόδι του ταξιδιού μου στο Βιετνάμ, το 420 μίλι Hanoi-Hue. (Διαβάστε την προτεινόμενη οκταήμερη διαδρομή του Βιετνάμ .)

Αγοράζοντας το εισιτήριο τρένου του Βιετνάμ στον σταθμό του Ανόι

Αντίθετα με τις αεροπορικές εταιρείες Jetstar και Βιετνάμ, τα εισιτήρια για σιδηροδρομικά εισιτήρια είναι δύσκολο να προμηθεύονται εκτός Βιετνάμ, εκτός αν μπορείτε να τα πάρετε μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα στο εσωτερικό (δεν γνώριζα κανένα και θεώρησα ότι το επιτόκιο ήταν πολύ ακριβό).

Αποφάσισα να αποφύγω τον μεσάζοντα και να αγοράσω το εισιτήριό μου στο Ανόι.

Καθώς μπαίνετε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Hanoi στην οδό Le Duan 120, αναζητήστε τα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων προς τα αριστερά. Τα περίπτερα πωλούν εισιτήρια για όλες τις τάξεις τρένων, αλλά ένα περίπτερο πωλεί ειδικά εισιτήρια για την Livitrans, μια ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο που συνδέεται με ορισμένες γραμμές τρένων. Τα εισιτήρια Livitrans είναι 50% ακριβότερα από συγκρίσιμα σκάφη πρώτης κατηγορίας στην κανονική γραμμή, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση.

Το μονόδρομο εισιτήριο τουριστικής κατηγορίας από το Ανόι προς το Χουέ κοστίζει 85 δολάρια (σε σύγκριση με περίπου 55 δολάρια για το κανονικό μαλακό κρεβάτι). Το ταξίδι θα διαρκέσει δεκατέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί, αφήνοντας το σταθμό του Ανόι στις 7μμ και φτάνοντας στο Χουέ στις 9πμ.

Αναχώρηση από το σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόι

Η είσοδος στο τρένο ήταν περισσότερο μια πρόκληση.

Το εισιτήριο με ενημέρωσε να περιμένω στο ξενοδοχείο Mango στο 118 Le Duan, το οποίο ήταν μια σκοτεινή βιτρίνα όταν έφθασα στην καθορισμένη ώρα έξι (μια ώρα και είκοσι λεπτά πριν το ταξίδι είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει). Το μόνο φωτισμένο δωμάτιο στη θέση του ήταν το λιπαρό κουτάλι στο πίσω μέρος, όπου το προσωπικό μπόρεσε να μιλήσει λίγο αγγλικά και είχε την απογοητευτική τοπική συνήθεια να κλίνει απλά να συμφωνεί σε κάθε ερώτηση.

Ο ένας προς τα πάνω στον τόπο: είχε μια πόρτα που οδηγούσε κατευθείαν στην πλατφόρμα της αμαξοστοιχίας. Περνούσα μέσα, δείχνοντας το εισιτήριό μου σε αρκετούς υπαλλήλους στο σιδηρόδρομο, οι οποίοι πέρασαν το εισιτήριό μου προς (προφανώς) περισσότερους ανώτερους αξιωματικούς μέχρις ότου έφτασε σε ένα αυστηρό μαρτίνιτ που με έσφιξε πίσω στο εστιατόριο, υποστήριξε με κάποιο προσωπικό τρένου επάνω, εγώ σε ένα άλλο γραφείο της Livitrans στην άλλη πλευρά της οδού Le Duan, υποστήριζα λίγο περισσότερο με το προσωπικό και στη συνέχεια με άφησε με λίγους αποσπασμένους υπαλλήλους της Livitrans που συρράφησαν ένα στέλεχος στο εισιτήριό μου και μου είπαν να σταματήσω αγγλικά για να εισέλθω στο σιδηροδρομικό σταθμό και να επιβιβαστώ Livitrans αυτοκίνητο στην πλατφόρμα 3.

Για να φτάσω στην πλατφόρμα 3, έπρεπε να περάσω μερικά κομμάτια. Ζήτησα από δυο γερμανικούς backpackers, που με έδειξαν στο σωστό φορείο. Επιβιβάστηκα και βρήκα τη θέση μου χωρίς περαιτέρω περιστατικά.

Το εσωτερικό του τρένου Livitrans

Το αυτοκίνητο Livitrans είναι στην πραγματικότητα ένα ειδικό αυτοκίνητο που συνδέεται με το ένα άκρο της κανονικής αμαξοστοιχίας Hanoi-Hue, Βιετνάμ. (Μην πιστεύετε ότι η οπτική αμαξοστοιχία εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της Livitrans!) Υπάρχουν περίπου 20 καμπίνες κάτω από το μήκος του αυτοκινήτου, με μια τουαλέτα σε κάθε άκρο.

Ο Livitrans έχει τρεις τάξεις. μια κατηγορία VIP, μια κατηγορία τουριστών και μια οικονομική θέση. Πήρα μια κουκέτα τουριστικής κατηγορίας, η οποία μου έφερε τα εξής:

Καμπίνα: Μια κλιματιζόμενη καμπίνα με τέσσερις κουκέτες, κλιματιζόμενες, με επένδυση από πλαστικούς τοίχους από ξύλο. Η καμπίνα τουριστικής κατηγορίας είναι ζεστή στις περισσότερες από τις αισθήσεις της λέξης - αχνά αναμμένη, με ανάγνωση φώτων στο κεφάλι κάθε κουκέτας.

Η καμπίνα διχοτομείται από ένα κεντρικό τραπέζι, συμπληρωμένο με δωρεάν νερό, οδοντόβουρτσα, χαρτοπετσέτα και μέντα. Κάτω από το τραπέζι, δύο ηλεκτρικές εξόδους 220v μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν τα ηλεκτρονικά των επιβατών.

Κρεβάτι: Ένα μαλακό στρώμα, καθαρά σεντόνια και μαλακό μαλακό μαξιλάρι. Τα σεντόνια είναι πρόσφατα πλυμένα και τα μαξιλάρια απέχουν πολύ από το επίπεδο - αισθάνονται αρκετά γεμάτα στο σημείο να είναι υπερφορτωμένα. Το στρώμα είναι κάπως σταθερό, με λίγη δήλωση, αλλά αρκετά μαλακό ώστε να μην ξυπνήσετε το πρωί με μια σκληρή πλάτη. Οι τσάντες μπορούν να τοποθετηθούν στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τις κουκέτες.

Η ιστορία συνεχίζεται - με την άφιξη του τρένου Livitrans στο Hue, Βιετνάμ - στην επόμενη σελίδα.

Ταξιδεύοντας στο τρένο Livitrans; Πάρτε το από μένα, όπως έμαθα αυτό από την επώδυνη εμπειρία - φέρτε το δικό σας φαγητό. Μην νομίζετε ότι μπορείτε εύκολα να αγοράσετε φαγητό στο τραπεζαρία του τρένου, δεν είναι εύκολο!

Το αυτοκίνητο "τραπεζαρία" είναι το πρώτο αυτοκίνητο (μια μακρά βόλτα στο μήκος της αμαξοστοιχίας, όπου μπορείτε να αποφύγετε τους επιβάτες να μπλοκάρουν το διάδρομο και τα εκτεταμένα πόδια των επιβατών στα καθίσματα τρίτης κατηγορίας).

Όταν φτάσα εκεί, φαντάστηκα ότι θα ήμουν σε θέση να καθίσετε σε ένα τραπέζι και να φάτε ένα ζεστό γεύμα.

Ήμουν λανθασμένη - ήταν γεμάτη με ταξιδιώτες που καπνίζονταν και τα τρόφιμα (έμοιαζαν με κότες τοφου σε κάποιο καθαρό ζωμό, δεν είδαν τίποτα άλλο) φάνηκαν άβολα.

Φωνάζοντας τον εαυτό μου για να ξεχάσω να αγοράσω φαγητό πριν πάω στην αμαξοστοιχία, έχω εγκατασταθεί για κροτίδες γαρίδας και ένα κουτάκι ζεστής μπύρας για δείπνο. Τότε κοιμήσου.

Πρωί στο τρένο Livitrans

Σηκώθηκα ένα το πρωί για να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα, που βρίσκεται στο τέλος του αυτοκινήτου. Αν και είναι περιορισμένη (σκεφτείτε μια τουαλέτα αεροπλάνου, αλλά με τρεχούμενο νερό αντί για τις αντλίες κενού), φαινόταν καθαρό και καλά εφοδιασμένο με χαρτί υγείας . Όμως, το νερό που λερωμένο με έκανε να ανησυχώ για λίγο.

Καθώς ξεπήδησε η αυγή, έμαθα την εμπειρία του ύπνου του τουρισμού Livitrans. Ο δροσερός κλιματισμός, τα μαλακά και καθαρά μυρωδικά κρεβάτια και η ταλάντευση του αυτοκινήτου έκαναν τον ύπνο μου ιδιαίτερα ξεκούραστο. εδώ χαιρετούσα το πρωί, ενώ επιταχύνω την ύπαιθρο του Βιετνάμ και ένιωσα ότι όλα ήταν ειρηνικά στον κόσμο.

Η θέα από τα παράθυρα της καμπίνας είναι μάλλον απροσδόκητη, αν έχετε δει πεδία ρύζι και ασιατική ύπαιθρο πριν. Σημείωσα, ωστόσο, τη φαινομενική αφθονία των νεκροταφείων, όπως περάσαμε - μια υπενθύμιση του πολέμου του Βιετνάμ , ο οποίος διεκδίκησε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στη δεκαετία του '60 και του '70.

Ένα δυσάρεστο κτύπημα διέκοψε το θαυμασμό μου για την άποψη - ήταν ένας υπάλληλος, hawking ζεστό καφέ σε VND 20.000 ένα φλιτζάνι.

Μάλλον ακριβό, αλλά καθώς δεν είχα τίποτα παραπάνω από μπύρα και μάρκες το προηγούμενο βράδυ, ο μέτριος ζεστός καφές ήταν καλύτερος από τίποτα.

Φτάνοντας στο Hue - Καλά αναπαύεται

Το Hue δεν είναι ο τερματισμός του νότιου αμαξοστοιχίας της επανένωσης - η γραμμή που οδηγήσαμε τελείωσε στο Da Nang, αλλά οι επιβάτες που έφτασαν στο Hue έπρεπε να κρατήσουν τα αυτιά τους φλούδες για την ανακοίνωση ότι το τρένο έφτασε στον προορισμό μας.

Στις 9 το πρωί, ο Χουε φαινόταν μάλλον καταιγμένος, αλλά ευτυχώς ξηρός. Οι επιβάτες αποβιβάζονται με τις αποσκευές τους κατευθείαν στις πίστες, βγαίνοντας από ένα πλήθος οδηγών ταξί που ικετεύουν για την επιχείρησή σας. Περίμενα για λίγο το ταξί του ξενοδοχείου - οι προκαθορισμένες βόλτες σας εξοικονομούν την επιδείνωση της αντιμετώπισης ταξί ταξί.

Συνολικά, η διαδρομή με το τρένο Livitrans στο Βιετνάμ από το Ανόι προς το Χουέ ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, η οποία υποβαθμίστηκε μόνο από την έλλειψη τροφής στην αμαξοστοιχία. Φέρτε το δικό σας δείπνο, να είστε ευχάριστοι στους καλεσμένους σας και να απολαύσετε τη θέα.

Livitrans με μια ματιά