Ο καλύτερος καφές της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι κυριολεκτικά χάλια

Ο λόγος για τη νυφίτσα στην τσάντα σας μπορεί να σας προκαλέσει αηδία

Αν έχετε περιπλανήσει ποτέ στους δρόμους του Ανόι, του Βιετνάμ, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει έναν ολόκληρο δρόμο αφιερωμένο στην πώληση τοπικά καφέ. Ίσως έχετε παρατηρήσει επίσης τα πολύχρωμα ονόματα των καφέδων, με το πιο πολύχρωμο να είναι "Weasel Coffee", ένα μανικιούρ που συχνά συνοδεύεται από μια φωτογραφία νυφίτσας.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, εκτός κι αν η περιέργειά σας έχει οδηγήσει να εμβαθύνετε βαθύτερα στους λόγους της περίεργης ονοματολογίας αυτού του καφέ, είναι ακριβώς γιατί ονομάζεται Weasel Coffee.

Προειδοποίηση: Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε - κυριολεκτικά.

Ο καφές Weasel έρχεται από πού;

Ονομάζεται επίσημα ως Kopi Luwak , μια ινδονησιακή φράση που σημαίνει κυριολεκτικά "Civet Coffee", ο λεγόμενος καραμέλανος καφέ αναπτύσσεται σε όλη τη ζώνη καφέ της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων πεδίων Da Lat, Βιετνάμ και Σουμάτρα της Ινδονησίας. Παρόλο που η πώληση του είναι το πιο πανταχού παρόν στο Ανόι, μπορείτε να το βρείτε στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της περιοχής, από την Τζακάρτα, την Μπανγκόκ, στην Κουάλα Λουμπούρ.

Όσο για το σημείο από το οποίο προέρχεται ο Weasel Coffee ... καλά, αυτό είναι ένα πιο βρώμικο θέμα, μπορείτε να πείτε. Και είναι σοβαρά "βρώμικη ύλη": Ο καφές Weasel περιλαμβάνει καφέ κόκκους που τρώγονται και ξεχειλίζουν από το ασιατικό Palm Civet, ένα είδος νυφίτσας ιθαγενών στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η λογική του καφέ Weasel

Για καλύτερα ή χειρότερα, η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια περιοχή γνωστή για τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες, οπότε ίσως να μην το βρείτε πολύ συγκλονιστικό εάν ακούσατε ότι οι ντόπιοι απλά ήθελαν να κάνουν καφέ έξω από το πόδι.

Αλλά ο λόγος Weasel Coffee είναι τόσο βραβευμένος είναι εκπληκτικά υγιεινό - τολμούν να πω "καθαρό";

Η σκέψη πηγαίνει έτσι. Τα Civets είναι έξυπνα πλάσματα, και γενικά τρώνε μόνο τα πιο γευστικά από τα μούρα καφέ, από τα οποία προέρχονται τα φασόλια. Λοιπόν, μέρος αυτής της διαδικασίας είναι δυσάρεστο: Πιστεύεται ότι η ίδια η πέψη (δηλαδή μετατρέποντας τα τρόφιμα σε ποπ) είναι πολλά από αυτά που προκαλούν την εμφάνιση της λεπτή γεύση του Weasel Coffee.

Αμφισβήτηση καραμελών καφέ

Εάν ο Weasel Coffee ακούγεται ψαροκόβκα σε σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί ταξιδιώτες και ντόπιοι δεν βρίσκουν την ίδια αδυναμία να δοκιμάσουν τη διαφορά μεταξύ της γεύσης του Weasel Coffee και άλλων καφέδων. Αυτό προκαλεί μερικούς να αναρωτηθούμε αν υπάρχει πράγματι ένα σημείο να το καταναλώνουμε, ενώ άλλοι απλά αμφιβάλλουν αν ο καφές τους είδε ποτέ το εσωτερικό του σώματος ενός πολιτικού.

Η πιο θλιβερή διαμάχη αφορά τη θεραπεία των ζώων. Τις προηγούμενες μέρες, πριν γίνει η διάδοση του καφέ Weasel, η ζήτηση ήταν αρκετά χαμηλή ώστε οι άνθρωποι να συγκομίσουν το Weasel Coffee κάθε φορά που ήταν "διαθέσιμοι". Αυτές τις μέρες, όμως, πολλοί παραγωγοί Weasel Coffee έκαναν την καλλιέργεια, μετατρέποντας αυτά τα άγρια, εκλεπτυσμένα πλάσματα σε ζώα μεγέθους pint, για να μην πούμε τίποτα από τα συχνά βάναυσα καταλύματα που τα κρατούσαν να μην σπάσουν.

Πόσο ακριβό είναι καφές Weasel;

Εάν έχετε ψωνίσει ποτέ για καφέ σε μια αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ξέρετε ότι τείνει να είναι φθηνή, είτε από την τσάντα είτε από το κύπελλο. Ca phe sua da , βιετναμέζικος παγωμένος καφές, μπορεί να αγοραστεί σχεδόν καθολικά για λιγότερο από ένα δολάριο μια μερίδα, με τσάντες των φασολιών που χρησιμοποιούνται για λιγότερο από αυτό σε πολλές περιπτώσεις.

Ο καφές νυφίτσας αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό και σε μεγάλο βαθμό.

Δεν είναι ασυνήθιστο η τιμή του δρόμου να ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια βιετναμέζικα dong ανά κιλό, κάτι που είναι λίγο λιγότερο τρομακτικό όταν μετατρέπετε τα ποσά αυτά σε δολάρια ΗΠΑ και λίρες: Η τιμή του καφέ Weasel από το Βιετνάμ υπερβαίνει τα $ 300 ανά λίβρα, αν και εσείς μπορεί να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ότι κάτω ελαφρώς, ανάλογα με τις δεξιότητές σας και την δεκτικότητα του πωλητή.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, ο ακριβότερος καφές νυφίτσας προέρχεται από εξημερωμένους νυφίτσες, αφού οι παραγωγοί μπορούν να επαληθεύσουν την πηγή των δειγμάτων. Ο καπνιστής καραμέλα που παράγεται με άγρια ​​γη είναι φθηνότερος, αλλά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι - πώς θα το πούμε αυτό ευγενικά; - καθαρό.