Πού να δείτε το Flamenco στην Ισπανία

Οι κορυφαίες πόλεις για να δείτε μια παράσταση ενώ βρίσκεστε στην πόλη

Το Flamenco είναι πιθανώς η πιο διάσημη μορφή τέχνης της Ισπανίας (είναι σίγουρα πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενη από ότι το άλλο δημοφιλές ισπανικό χόμπι). Υπάρχουν καθημερινές εκδηλώσεις φλαμένκο στις πόλεις της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Ανδαλουσίας, όπως η Σεβίλλη, η Γρανάδα και η Μάλαγα, αν και πολλοί από αυτούς είναι προσανατολισμένοι προς τους τουρίστες και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές.

Κατά κανόνα, εάν ένας χώρος έχει περισσότερες από μία εμφανίσεις ανά διανυκτέρευση, η τελευταία θα είναι εκείνη στην οποία οι περισσότεροι Ισπανοί θα πάνε - και έτσι λιγότεροι τουρίστες - και η απόδοση θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Δεν είναι Flamenco απλά ένας χορός;

Οχι! Υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά στοιχεία για το φλαμένκο - το παιχνίδι κιθάρας, τα φωνητικά, το Flamenco Dancing και το «παλάς» (χειροκρότημα). Από τους τέσσερις από αυτούς, είναι ο χορός που πιθανότατα θα πέσει, αν κάποιο από αυτά.

Εάν είναι ο χορός που είστε πιο πρόθυμοι να δείτε, ελέγξτε ότι θα υπάρξουν πραγματικά κάποια χορό στην παράσταση.

Κανονικά οι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στο φυλλάδιο - "Baile" είναι ο χορευτής, "Cante" είναι ο τραγουδιστής, και "Guitarra" είναι ο κιθαρίστας. Το 99% των τουριστικών παραστάσεων θα έχει και τα τρία.

Τα ανθισμένα φορέματα που εμφανίζονται στα τουριστικά φυλλάδια είναι μόνο για εξαιρετικές περιστάσεις (και για τουριστικές παραστάσεις). πολλές φορές οι χορευτές είναι ντυμένοι με μαύρο χρώμα.

Και έχω δει μόνο έναν χορευτή φλαμένκο να χρησιμοποιήσει κάστανα μια φορά!

Γιατί ονομάζεται "Flamenco";

Μερικοί υποστήριξαν ότι η μουσική δόθηκε σε αυτό το όνομα επειδή ο χορός μοιάζει με την κίνηση ενός φλαμίνγκο, παρόλο που αυτό είναι απίθανο. Η λέξη «φλαμένκο» σημαίνει επίσης και τη φλαμανδική γλώσσα (οι κάτοικοι της ολλανδόφωνης πλευράς του Βελγίου) και έχει ειπωθεί ότι η μουσική μπορεί να έχει μερικές από τις ρίζες της σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Υπάρχει μια τρίτη θεωρία που είναι δημοφιλής, η οποία λέει ότι προέρχεται από το αραβικό «felag mengu» (μερικές φορές λεξικό «fellah mengu») που σημαίνει «χωρικοί χωρίς γη». Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή ήταν η αρχική μορφή της λέξης και αργότερα καταστράφηκε στην παρούσα της μορφή για τους λόγους που εξηγούνται παραπάνω.

Τι είδους φλαμένκο δείχνεις Θέλετε να δείτε;

Μία ερώτηση είναι αν θέλετε να δείτε το φλαμένκο στη Σεβίλλη με το «καλύτερο» ή το πιο «αυθεντικό» του. Ποιά είναι η διαφορά? Λοιπόν, φανταστείτε να βλέπετε τον BB King σε ένα τεράστιο αθλητικό στάδιο. Μπορεί να είναι η καλύτερη συναυλία μπλουζ που βλέπετε ποτέ, αλλά είναι "αυθεντική"; Από την άλλη πλευρά, ένα καπνιστό μπλουζάκι στην πίσω αυλή της Νέας Ορλεάνης είναι πιθανό να έχει πιο αυθεντικά μπλουζ, αλλά μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του γηπέδου του BB King.

Θα πάρετε κάποια απορριπτική σνομπς από τους λεγόμενους οπαδούς φλαμένκο που λένε ότι οι μεγάλες εγκαταστάσεις όπως το El Arenal στη Σεβίλλη είναι «για τους τουρίστες». Η αλήθεια είναι ότι οι πραγματικοί θαυμαστές του φλαμένκο θα πήγαιναν σε τέτοιους χώρους κάθε βράδυ αν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, επειδή εκεί είναι οι καλύτεροι καλλιτέχνες: επειδή οι τουρίστες φέρνουν χρήματα. Αν ο Jay-Z και ο Beyonce μπορούν να διαμαρτυρηθούν για την πτώση των εσόδων καλλιτεχνών στη μουσική, φανταστείτε τι είναι για τους καλλιτέχνες φλαμένκο; Δεν είναι περίεργο οι καλύτεροι καλλιτέχνες να εμφανίζονται σε τέτοιες εμφανίσεις.

Οι «Tablaos» μιλώνται γενικά όπου θα βρείτε μια πολύ επίσημη και εξαιρετική απόδοση, ενώ οι ράβδοι φλαμένκο θα είναι συνήθως λίγο πιο άτυπες και πιο «αυθεντικές».

Δείτε επίσης: