Τι σημαίνει "La Carte";

Μια κοινή φράση που χρησιμοποιείται από τα εστιατόρια

Ο όρος à la carte χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα στοιχεία των μενού των τιμών των εστιατορίων που παραγγέλνετε. Το À la carte σημαίνει "σύμφωνα με το μενού" και είναι μια γαλλική φράση. Ένα εστιατόριο που τα στοιχεία των προϊόντων à la carte μπορεί να απαριθμήσει αυτά σε ένα έντυπο μενού, σε ένα δισκίο, να τα τοποθετήσει σε ένα χαρτόνι ή ακόμα και να παράσχει τις πληροφορίες προφορικά. Δεν πρόκειται τόσο για το πού δημοσιεύονται οι πληροφορίες όσο και για το πώς παρουσιάζονται, είναι μια μέθοδος χρέωσης.

Όταν εξετάζετε ένα κανονικό μενού εστιατορίου, θα δείτε τυπικά τις τιμές που αναγράφονται à la carte. Με άλλα λόγια, κάθε στοιχείο θα έχει μια τιμή που σχετίζεται με αυτό, και μπορείτε να επιλέξετε και να επιλέξετε ποια στοιχεία θα θέλατε να παραγγείλετε. Θα χρεωθείτε για κάθε στοιχείο που επιλέγετε βάσει της τιμής του συγκεκριμένου στοιχείου. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που είναι πάντα; Οχι! Μερικές φορές ένα εστιατόριο θα προσφέρει έναν μπουφέ που μπορεί να σας τρώει, και ανεξάρτητα από το τι τρώτε, ή πόσο, θα πληρώσετε μια καθορισμένη τιμή. Μια τρίτη επιλογή που είναι πολύ συνηθισμένη στα εστιατόρια της περιοχής Phoenix είναι το μεσημεριανό γεύμα, όπου υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός μαθημάτων που προσφέρονται σε μια σταθερή τιμή και μπορείτε να επιλέξετε από μερικά στοιχεία για κάθε μάθημα. Αυτά είναι συνήθως γεύματα τριών, τεσσάρων ή πέντε πιάτων.

Ποιο ειναι το καλυτερο? Απλώς εξαρτάται από το πώς θέλετε να φάτε! Η τιμολόγηση À la carte είναι πιθανώς καλύτερη αν δεν είστε μεγάλος τρώγων, αν έχετε ειδικές διαιτητικές απαιτήσεις ή μπορείτε να απολαύσετε την παραγγελία αρκετών ορεκτικών ως γεύμα σας.

Ένας μπουφές μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας αν σας αρέσει να έχετε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή θέλετε να τρώτε πολλά σε μια συνεδρίαση για να σας διαρκέσει όλη την ημέρα! Μπορεί να σας ζητηθεί ένα μενού fixe, εάν επιθυμείτε να σερβιριστείτε και να μην πάτε σε ένα τραπέζι μπουφέ για να εξυπηρετήσετε τον εαυτό σας, αλλά απολαμβάνετε ένα γεύμα πολλαπλών πραγμάτων. Η συνολική χρέωση για ένα γεύμα prix-fixe είναι συχνά μικρότερη από το εάν θα παραγγείλατε τα ίδια στοιχεία μενού σε à la carte (ή μεμονωμένα) βάση από το κανονικό μενού.

Στις αργίες που είναι δημοφιλείς για οικογενειακές συναντήσεις, όπως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου , το Πάσχα , η Ημέρα της Μητέρας και η Ημέρα του Πατέρα , θα βρείτε όλες αυτές τις επιλογές - à la carte, prix-fixe και μπουφέ.

Για ένα brunch το Σαββατοκύριακο , μπορείτε να βρείτε έναν συνδυασμό δύο ή και των τριών τύπων τιμολόγησης σε ένα μόνο εστιατόριο. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένας μπουφές με γεύμα τριών πιάτων και μια επιλογή à la carte από το κανονικό μενού. Μερικές φορές τα εστιατόρια θα προσφέρουν μπουφέ με ειδικό à la carte κατάλογο πρόσθετων επιμεταλλωμένων αντικειμένων. Αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο όλων των κόσμων για μια μεγαλύτερη ομάδα όπου όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θέλουν να παραγγείλουν. Συνήθως τα ποτά δεν περιλαμβάνονται στο brunch, εκτός εάν το μενού δηλώνει συγκεκριμένα ότι είναι. Μερικές φορές τα εστιατόρια θα προσθέτουν αυτόματα δωρεάν σε γεύματα prix-fixe ή σε μπουφέ, καθώς και σε μεγαλύτερες ομάδες. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλοι οι μπουφέδες που τρώνε όλοι! Μερικές φορές ένα εστιατόριο θα επιτρέψει μόνο ένα ταξίδι σε μπουφέ.

Φόρος και δωρεάν είναι συνήθως χρεώνονται εκτός από την à la carte τιμή στο μενού.

Επιπλέον πληροφορίες

Προφορά: ah lah cart

Επίσης γνωστό ως: pay-as-you-go

Εναλλακτικά ορθογραφικά: a la carte (χωρίς την προφορά)

Κοινή λανθασμένη ορθογραφία: a la cart

Παραδείγματα: Δεν θέλω να φάω πάρα πολύ στο brunch, οπότε θα πάω σε ένα εστιατόριο όπου προσφέρω ένα à la carte μενού και θα επιλέξω ποια μεμονωμένα αντικείμενα θα ήθελα να φάνε από ένα μενού .