Γύρος: Δύο κρεατικά ελληνικά σνακ

Στα ελληνικά, το γυροσκόπιο σημαίνει "πληγή", και εδώ πήρε το όνομά του αυτό το σάντουιτς σνακ στην Αθήνα. Αν και ο όρος αρχικά αναφέρεται στα έντερα κοτόπουλου, χοιρινού κρέατος ή αρνιού που τυλίγονται γύρω από μια σούβλα και ψήνονται σε μια ψησταριά, έχει χρησιμοποιηθεί από τότε στην Ελλάδα για να αναφερθεί στα σάντουιτς ή σε οποιοδήποτε κρέας παρασκευασμένο από ψητό.

Το σάντουιτς ή τα γυροσκόπια γυροσκόπιο είναι πόσοι ταξιδιώτες θα συναντήσουν γυροσκόπια στην Ελλάδα.

Αυτά τα σάντουιτς προετοιμάζονται με έναν από τους δύο τρόπους που σερβίρονται και σε ψωμί πίτα με ένα βούτυρο από σάλτσα σκόρδου λευκό τζατζίκι, μερικές φέτες ντομάτα και μερικές φέτες κρεμμυδιού.

Ο γύρος μπορεί επίσης να αναφέρεται σε σχεδόν οποιοδήποτε είδος κρέατος σε μια σούβλα, μαγειρεμένο μέχρι να είναι τραγανό στο εξωτερικό, στη συνέχεια, είτε κομμένο σε φέτες ή παραδοθεί σε κομμάτια σε ένα πιάτο? μερικές φορές λαχανικά είναι αρμαθιές με το κρέας, καθιστώντας το παρόμοιο με ένα "shish kabob."

Αποκτήστε ένα Γύρο Σάντουιτς στην Ελλάδα

Λάβετε υπόψη ότι το γυροσκόπιο δεν προφέρεται σαν "γυροσκόπιο" αλλά μάλλον σαν "year-oh", οπότε αν παραγγείλετε ένα όταν βρίσκεστε έξω, θα θέλετε να το βεβαιώσετε σωστά.

Τα σάντουιτς Gyros pita συνήθως σερβίρονται σε μικρά καταστήματα ειδικότητας σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που προσφέρουν γεύματα για pick-up, αλλά βρίσκονται και στο μενού σε μερικά εστιατόρια και ταβέρνες. Περιστασιακά, μαγαζιά pita μαζικής αγοράς, όπως το Quick Pita, θα χρεώνουν ένα επιπλέον τραπέζι, αν δεν το πάρετε.

Τα γυροσκόπια που παρασκευάζονται στο σάντουιτς κατασκευάζονται με έναν από τους δύο τρόπους. Μπορεί να τεμαχιστεί από ένα κωνικό κρέας (συνήθως ένα συνδυασμό αρνιού και βοδιού), αναμεμειγμένο με μπαχαρικά και διαμορφωμένο σε κυλινδρικό σχήμα που περιστρέφεται σιγά-σιγά σε μια κάθετη σούβλα σε μια ψησταριά που τραγουδάει το εξωτερικό στρώμα κρέατος.

Από την άλλη πλευρά, το gryos μπορεί να φτιαχτεί από φρέσκες φέτες χοιρινού κρέατος συναρμολογημένες στο κυλινδρικό σχήμα και να τελειώνουν περιστρέφοντάς τους σε μια κάθετη σούβλα.

Και οι δύο εκδόσεις συνήθως σερβίρονται με ψωμί πίτας, η οποία είναι σχεδόν η μόνη φορά που θα συναντήσετε αυτό το ψωμί της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα. Κάποια μέρη τα σερβίρουν με τηγανητές πατάτες, τα οποία συχνά μπαίνουν στην πίτα και συνήθως σερβίρονται τυλιγμένα σε κηρώδες χαρτί. Θα θελήσετε να αρπάξετε πολλές χαρτοπετσέτες αν παίρνετε το σάντουιτς σας για να πάτε καθώς αυτό το χαρτί είναι ανεπαρκές για να κρατήσει τους χυμούς και τις σάλτσες tzatziki από το ντρίμπλα κάτω το πηγούνι και τα χέρια σας.

Ιστορία της Gyro στην Ελλάδα

Οι Γύροι είναι μια σχετικά νέα αντίληψη στην Ελλάδα και αλλού στον κόσμο. Η τεχνική της κάθετης ψησίματος με κρέας που χρησιμοποιείται στα γυροσκόπια ανακαλύφθηκε αρχικά στην Μπούρσα από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα όταν έτρωγαν αρνί σε αυτό που είναι γνωστό ως döner kebabs.

Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μετανάστες της Ανατολίας και της Μέσης Ανατολής έφεραν αυτό το φαγητό στην Αθήνα, όπου οι σεφ ανέπτυξαν τη δική τους παραλλαγή του στυλ, προσθέτοντας κρεμμύδια και άλλα λαχανικά στο μείγμα, το οποίο τελικά έγινε γνωστό ως γυροσκόπιο.

Λίγο αργότερα, τα γυροσκόπια είχαν ήδη εξαπλωθεί στις πόλεις του Σικάγου και της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής κρέατος gyros στο Milwaukee της Μινεσότα από τον John Garlic, Gyros, Inc.

στο Σικάγο.

Μπορείτε πιθανότατα να βρείτε γυροσκόπια στα ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε την υπηρεσία στυλ καλαθιού δρόμου σε ακόμη περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως η Φιλαδέλφεια, το Ώστιν και η Ατλάντα.