Μπαίνοντας στη φυλακή Hoa Lo του Βιετνάμ

Η πασίγνωστη φυλακή του Ανόι κράτησε και βιετναμέζους και Αμερικανούς κρατούμενους

Τίποτα δεν σας προετοιμάζει για το πόσο ανατριχιαστική φυλακή Hoa Lo στο Ανόι, το Βιετνάμ μπορεί να είναι. Μια επίσκεψη στο "Hanoi Hilton" μπορεί να εμπνεύσει θλίψη, αηδία και, ανάλογα με την πολιτική σας, διαφορετικές γεύσεις οργής.

Ξεχάστε το "Hanoi Hilton" που περιγράφεται με έντονες λεπτομέρειες από επιζώντες όπως ο John McCain και Robinson Risner ή ταινίες όπως το Hanoi Hilton . Οι επιδείξεις της φυλακής επικεντρώνονται στα δεινά των Βιετναμέζων επαναστατών, οι οποίοι ήταν περιορισμένοι (και μερικές φορές εκτελέστηκαν) εδώ όταν οι Γάλλοι ήταν κύριοι του Βιετνάμ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες κάνουν εμφάνιση, παρουσιάζονται ως καθαρισμένες, καλυμμένες και καλές με τους κατακτητές τους - όλα σε ένα ενιαίο δωμάτιο που σιωπηλά εποπτεύεται από το παγιδευμένο κοστούμι πτήσης του John McCain.

Παρόλα αυτά, η φυλακή Hoa Lo αξίζει μια επίσκεψη, αν μόνο για να γνωρίσετε την αποικιακή εμπειρία, όπως βλέπουν οι βιετναμέζοι να την πούνε, και μαντέψτε τις ιστορίες ανυπόμονες από τους σιωπηλούς τοίχους και τα δεσμά σε προεξέχουσα προβολή. Περπατώντας μέσα από το παρόν Hanoi Hilton

Αυτό που βλέπετε από τη σημερινή φυλακή Hoa Lo είναι στην πραγματικότητα μόνο το μικρό νότιο τμήμα ολόκληρου του συγκροτήματος των φυλακών την ημέρα. το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής κατεδαφίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 για να ανοίξει ο δρόμος για τους Ανόι Πύργους, ένα γυαλιστερό γραφείο και ξενοδοχειακό συγκρότημα τόσο γεμάτο καπιταλισμό, που θα τρομοκρατούσε το Χο Τσι Μιν.

Το σημερινό συγκρότημα μπορεί να εισέλθει μέσω της πύλης στην οδό Hoa Lo, γνωστής από τους βιετναμέζους κρατούμενους ως "το στόμα του τέρας".

Αυτή η πόρτα είναι διακοσμημένη με τις λέξεις Maison Centrale , ή "κεντρικό σπίτι", ένα κοινό γαλλικό ευφημισμό για τις φυλακές της πόλης. (Η φυλακή στο Conakry της Γουινέας είναι ακόμα γνωστή ως Maison Centrale μέχρι σήμερα).

Έλεγχος στο Hanoi Hilton

Η φυλακή Hoa Lo χτίστηκε από τους Γάλλους μεταξύ 1886 και 1901, με μια επιπλέον ανακαίνιση το 1913. Οι Γάλλοι αποικιακοί διοικητές σκέφτηκαν να αποτελέσουν παράδειγμα βιετναμέζων αναταραχών για ανεξαρτησία και ποιος καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από το να δημιουργηθεί δικαίωμα φυλάκισης στο στο κέντρο της πόλης;

Η διαμονή στο Hanoi Hilton δεν ήταν πικνίκ. Από την πρώτη μέρα, ο Hoa Lo ήταν τρομακτικώς υπερπληθυσμένος - ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του ήταν 600 αιχμάλωτοι, πάνω από 2.000 περιορίστηκαν στα τείχη του μέχρι το 1954.

Οι φυλακισμένοι στο Hoa Lo ήταν κολλημένοι στο πάτωμα και συχνά χτυπήθηκαν από τους φρουρούς. Ο αποθέτης "E" (που απεικονίζεται παραπάνω) στεγαζόταν πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι ήταν μανικευμένοι σε θέση καθισμάτων και ταξινομούνται σε δύο σειρές. Μια λακκούβα βρίσκεται στο ένα άκρο της αποβάθρας, με πλήρη θέα σε άλλους κρατούμενους.

Οι εκτελέσεις διεξήχθησαν στη φυλακή Hoa Lo μέσω κινητής γκιλοτίνης, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στη φυλακή των φυλακών.

Ανυπόμονα, οι Γάλλοι είχαν κατασκευάσει στο Hoa Lo ένα θερμοκοιτίδα για επανάσταση. Οι κρατούμενοι του Hoa Lo έμαθαν για τον κομμουνισμό από στόμα σε στόμα και οι σημειώσεις πέρασαν γύρω και έξω γραμμένες σε αόρατη μελάνη που είχε συνταχθεί από ιατρικές προμήθειες. Τουλάχιστον πέντε μελλοντικοί Γενικοί Γραμματείς του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ θα περάσουν τα εκπαιδευτικά τους χρόνια στη φυλακή Hoa Lo.

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Hanoi Hilton

Καθώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στράφηκε προς την Ινδοκίνα, ο πόλεμος ζύμωσης μεταξύ των δύο ημίσεων ενός πρόσφατα ανεξάρτητου Βιετνάμ θα μετατρέψει ξανά τη Φυλακή Hoa Lo.

Η Κομμουνιστική κυβέρνηση του Βόρειου Βιετνάμ με έδρα το Ανόι είχε την πρόθεση να κρατήσει τη φυλακή Hoa Lo ως υπενθύμιση της γαλλικής βίας. Όμως, αυξανόμενος αριθμός αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων ζήτησε αλλαγή των σχεδίων.

Στη σημερινή φυλακή Hoa Lo, παρουσιάζεται η αμερικανική εμπειρία POW στη φυλακή Hoa Lo - ασβεστωμένη , στην πραγματικότητα - σε δύο οθόνες που φτιάχνονται για να μοιάζουν με άνετους στρατώνες. Πίσω στη μέρα, όμως, αυτή η περιοχή ήταν το τρομακτικό «μπλε δωμάτιο», όπου νέοι φυλακισμένοι ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν αν δεν συμμορφώνονταν. Ο πρώην στρατιώτης Julius Jayroe μιλάει για την πρώτη του εμπειρία στο Blue Room:

"Ήμουν μεταφερθεί στο Ανόι και εισήχθη στο Knobby Blue Room στο τμήμα New Guy Village του περίφημου Hanoi Hilton (Φυλακή Hoa Lo). Η ισορροπία εκείνης της νύχτας την επόμενη μέρα και την επόμενη νύχτα υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μανσέτες, σχοινιά, ξυλοδαρμούς), επειδή αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες πέρα ​​από το όνομα, το βαθμό, το sn και το dob. "

Τίποτα στο σημερινό Blue Room δεν μαρτυρεί τα βασανιστήρια που προκαλούνται στους τοίχους του. Αντίθετα, χαρούμενες εικόνες δείχνουν καθαρά κοπιασμένα στρατεύματα που κάνουν το δείπνο των Χριστουγέννων, παράλληλα με τις απεικονίσεις των απολυμασμένων προσωπικών αντικειμένων των φυλακισμένων.

Η πραγματικότητα του Ανόι Hilton είπε αλλού

Θα χρειαστεί να πάρετε την αμερικανική πλευρά της φυλακής Hoa Lo από βιβλία που γράφηκαν από πρώην επισκέπτες του Hanoi Hilton. Οι επόμενοι στρατιώτες στο Hoa Lo έγραψαν τελικά βιβλία που μιλούσαν για τις εμπειρίες τους.

Ο ναύαρχος James Stockdale κρατήθηκε σε απομόνωση ενώ στο Hoa Lo - τραυματίστηκε για να εμποδίσει τους Βιετναμέζους να τον χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο προπαγάνδας. Μετά την απελευθέρωσή του το 1973, ο Ναύαρχος κυκλοφόρησε μια εμπειρία Βιετνάμ: Δέκα Χρόνια Ανακάλυψης λέγοντας τα χρόνια του στο Hanoi Hilton.

Ο ταξίαρχος Ρόμπινσον Ρίσνερ ήταν ο ανώτερος αξιωματικός του στρατού στη φυλακή Hoa Lo. Ο Risner απελευθέρωσε τελικά μια αυτοβιογραφία, The Passing of the Night: Τα επτά μου χρόνια ως φυλακισμένος του βορειοαυτιεμένου, που περιγράφει τις εμπειρίες του ως αιχμάλωτος πολέμου στο Hoa Lo.

Ο Γερουσιαστής και ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος John McCain το 2008 καταρρίφθηκε το 1967 και περιορίστηκε στο Hoa Lo από και από το 1967 έως το 1973. Οι τραυματισμοί του και οι βασανισμοί ήταν τόσο κακοί, δεν αναμενόταν να ζήσει, αλλά αναρρώθηκε πίσω στην υγεία από τους συναδέλφους του. Ο McCain αργότερα μίλησε για την εμπειρία του Hoa Lo στο βιβλίο του Faith of My Fathers .

Η αμερικανική εμπειρία POW στη φυλακή Hoa Lo ενέπνευσε την ταινία The Hanoi Hilton η οποία χρησιμοποίησε συνεντεύξεις με τους πρώην στρατιώτες ως πηγές για τις βίαιες ακολουθίες βασανιστηρίων που τραβήχτηκαν στην ταινία.

Μετάβαση στο Hanoi Hilton

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στη φυλακή Hoa Lo είναι με ταξί - 1 Pho Hoa Lo βρίσκεται ακριβώς στη γωνία Pho Ha Ba Trung, νότια της λίμνης Hoan Kiem στα χείλη της γαλλικής συνοικίας. Διαβάστε για τη μεταφορά στο Ανόι του Βιετνάμ .

Η φυλακή είναι ανοιχτή από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ., κάθε μέρα της εβδομάδας, με μεσημεριανό διάλειμμα 11:30 π.μ. έως 1:30 μ.μ.