Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Το Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Μνημείο των Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης) είναι ένα από τα πιο υποβλητικά και αμφιλεγόμενα μνημεία του Ολοκαυτώματος . Το εντυπωσιακό αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου μεταξύ της πλατείας Potsdamer Platz και της Πύλης του Βρανδεμβούργου και βρίσκεται σε 4,7 στρέμματα. Κάθε βήμα της ανάπτυξής του είναι αμφισβητήσιμο - όχι ασυνήθιστο για το Βερολίνο - όμως αποτελεί ζωτική στάση σε μια περιοδεία στο Βερολίνο.

Ο Αρχιτέκτονας του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Peter Eisenmann κέρδισε το έργο το 1997 μετά από μια σειρά διαγωνισμών και διαφωνιών σχετικά με το τι ήταν το κατάλληλο σχέδιο για ένα τόσο σημαντικό μνημείο. Ο Eisenmann έχει πει:

Το μέγεθος και η κλίμακα της φρίκης του Ολοκαυτώματος είναι τέτοια που κάθε προσπάθεια να εκπροσωπείται με παραδοσιακά μέσα είναι αναπόφευκτα ανεπαρκής ... Το μνημόσυνο προσπαθεί να παρουσιάσει μια νέα ιδέα της μνήμης ξεχωριστά από τη νοσταλγία ... Μπορούμε μόνο να γνωρίζουμε το παρελθόν σήμερα μέσα από μια εκδήλωση στο παρόν.

Ο σχεδιασμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Το κεντρικό κομμάτι του μνημείου του Ολοκαυτώματος είναι το "Field of Stelae", ένα κυριολεκτικό πεδίο δραστικών 2.711 γεωμετρικά διατεταγμένων πυλώνων από σκυρόδεμα. Μπορείτε να εισέλθετε σε οποιοδήποτε σημείο και να περπατήσετε μέσα από το άνισα επικλινές έδαφος, περιστασιακά χάνοντας χώρο από τους συντρόφους σας και το υπόλοιπο Βερολίνο. Οι επίσημες στήλες, διαφορετικές ως προς το μέγεθός τους, προκαλούν μια αποπροσανατολιστική αίσθηση που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνο όταν κάνετε το δρόμο σας μέσα από αυτό το γκρίζο δάσος από σκυρόδεμα.

Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην παράνομη αισθητική απομόνωσης και απώλειας για ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Μεταξύ των πιο αμφισβητήσιμων αποφάσεων ήταν η επιλογή εφαρμογής ανθεκτικής σε γκράφιτι επίστρωσης. Ο Eisenman ήταν εναντίον του, αλλά υπήρχε μια έγκυρη ανησυχία ότι οι νεοναζί θα παραβίαζαν το μνημείο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει όταν τελειώνει η ιστορία.

Η εταιρεία Degussa που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία της κάλυψης είχε εμπλακεί στην εθνικοσοσιαλιστική δίωξη των Εβραίων και - ακόμη χειρότερα - η θυγατρική της, Degesch, παρήγαγε το Zyklon B (το αέριο που χρησιμοποιείται στους θαλάμους αερίων).

Συμπεριφορά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Πρόσφατα, υπήρξαν περισσότερες κριτικές σχετικά με το μνημείο - αυτή τη φορά σχετικά με τη συμπεριφορά των επισκεπτών. Αυτό είναι ένα μέρος της μνήμης και ενώ οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν κάθε ίντσα του χώρου, στέκεται στις πέτρες, τρέξιμο ή γενική πάρτι αποθαρρύνεται από φύλακες. Υπήρξε ακόμη και ένα έργο παρωδίας από τον Εβραίο καλλιτέχνη Shahak Shapira που ονομάζεται Γιολοκαύστη που μαστίζει τους ασεβείς επισκέπτες.

Μουσείο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες ότι το μνημείο δεν ήταν αρκετά προσωπικό και χρειάστηκε να συμπεριλάβει ιστορίες των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που επλήγησαν, προστέθηκε ένα κέντρο πληροφοριών κάτω από το μνημείο. Βρείτε την είσοδο στα ανατολικά σύνορα και κατεβείτε κάτω από το πεδίο των πυλώνων (και προετοιμάστε τον εαυτό σας για την ασφάλεια των ανιχνευτών μετάλλων με ντουλάπια για τα αντικείμενα).

Το μουσείο προσφέρει έκθεση για τον ναζιστικό τρόμο στην Ευρώπη με πολλαπλά δωμάτια που καλύπτουν διάφορες πτυχές της ιστορίας. Διαθέτει όλα τα ονόματα των εβραϊκών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που λαμβάνονται από τον Yad Vashem, προβάλλονται στους τοίχους μιας αίθουσας ενώ μια σύντομη βιογραφία διαβάζεται πάνω από μεγάφωνα.

Όλα τα ονόματα και το ιστορικό μπορούν επίσης να αναζητηθούν σε μια βάση δεδομένων στο τέλος της έκθεσης.

Όλα τα κείμενα στο εκθεσιακό κέντρο είναι στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Πληροφορίες επισκεπτών για το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Διεύθυνση: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Βερολίνο
Τηλέφωνο : 49 (0) 30 - 26 39 43 36
Ιστοσελίδα : www.stiftung-denkmal.de/en/memorials/the-memorial-to-the-murdered-jews-of-europe

Μετάβαση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος: Σταθμός Μετρό: "Potsdamer Platz" (γραμμές U2, S1, S2, S25)

Είσοδος: Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά οι δωρεές εκτιμώνται.

Ώρες Λειτουργίας: Το "Field of Stelae" είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή. Το Μουσείο είναι ανοιχτό Απρίλιο - Σεπτέμβριο: 10:00 - 20:00. Οκτώβριος - Μάρτιος 10:00 - 19:00. κλειστές τις Δευτέρες, εκτός από τις επίσημες αργίες.

Ξεναγήσεις: Δωρεάν περιηγήσεις το Σάββατο στις 15:00 (Αγγλικά) και την Κυριακή στις 15:00 (γερμανική). Διάρκεια 1,5 ώρας

Άλλα μνημεία του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Όταν το μνημείο ανεγέρθηκε, υπήρξε διαμάχη για το γεγονός ότι κάλυπτε μόνο τα εβραϊκά θύματα, καθώς πολλοί άνθρωποι επλήγησαν από το Ολοκαύτωμα.

Άλλα μνημεία έχουν δημιουργηθεί για να τιμήσουν την απώλειά τους: