Το καλύτερο τουρσί της Γερμανίας: Spreewaldgurken

Λίγα προϊόντα της Ανατολικής Γερμανίας ξεπέρασαν την πτώση του Τείχους, αλλά το σφουγγαράκι Spreewald ήταν ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα του Ostalgie που ήταν αρκετά καλό για την επανενωμένη Γερμανία. Εναλλακτικά, το Spreewald Gherkin και το Spreewaldgurken , αυτό το τουρσί δεν είναι απλώς μια πηγή απόλαυσης, αλλά ένα σημείο υπερηφάνειας και απασχόλησης. Ανακαλύψτε τη σημασία του Spreewald Gherkin και πώς μπορείτε να γιορτάσετε την ύπαρξή του με τις πιθανότητες.

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο για το Spreewald Pickle;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με αυτό το τουρσί είναι η περιοχή του. Μια ώρα νοτιοανατολικά από την πόλη, το Spreewald είναι γνωστό ως ο "πράσινος πνεύμονας" του Βρανδεμβούργου , της περιοχής γύρω από το Βερολίνο. Αυτή η δασική περιοχή φαίνεται πως ξεπήδησε από τα παραμύθια των αδελφών Grimm και είναι προστατευμένη από την UNESCO βιόσφαιρα. Χιλιάδες ανθρωπογενείς υδάτινες οδοί διασχίζουν γραφικά λιβάδια και το 3% των Spreewalders εργάζονται στη βιομηχανία τουρσί.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τεράστιες αλλαγές που σημειώθηκαν στη Γερμανία ήταν πιο αργές να αγγίξουν αυτή την ήσυχη γωνία. Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες συρρέουν στο Spreewald για να επιπλέουν τα ηρεμούντα κανάλια σε κανό, που ονομάζονται Kanadiers ή βόλτα με τα τράπουλα με τα τραπέζια και τα πολιτισμένα σταχτοδοχεία.

Και μαζί με το να είναι πανέμορφο, οι πλούσιες σε μεταλλικά συνθήκες, η υψηλή υγρασία στον αέρα και στο έδαφος και το νερό με υψηλά οξείδια σιδήρου είναι ιδανικά για τουρσιά.

Υπάρχουν μόνο περίπου 20 τοπικοί αγρότες που παράγουν 1 εκατομμύριο βάζα ή πάνω από 2.000 τόνους Spreewaldgurken ανά ημέρα. Αυτό είναι περίπου τα μισά αγγουράκια που πωλούνται στη Γερμανία!

Και τι είναι ένα ημερήσιο ταξίδι χωρίς γεύμα πλήρωσης; Το Spreewald δεν σας αφήνει να περάσετε με μια ποικιλία από λιχουδιές, όπως η έκδοση του Blutwurst (λουκάνικο αίματος), το Grützwurst , με Sorbian sauerkraut και μια πλευρά του Leinölkartoffeln (Πατάτες από λιναρόσπορο).

Αλλά το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι το τουρσί. Υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτό (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω), εμφανίζονται σε περίεργα προϊόντα όπως Senf (μουστάρδα) και το αλκοόλ, και κοσμούν τις αλυσίδες και τα ρούχα. Gherkin πωλούνται παντού στο Spreewald, ακόμη και σε μικρά περίπτερα δίπλα στα κανάλια με προγραμματισμένες στάσεις από τα σκάφη περιηγήσεων. Εάν τους χάσετε στο δικό τους περιβάλλον του Spreewald, τα Spreewaldgurken πωλούνται σε κάθε παντοπωλείο . Επιλέξτε από τις τρεις κύριες ποικιλίες του γκουρκενέ, με φρέσκο ​​άνηθο (χωρίς ξύδι ή ζάχαρη), Senfgurken (γεμιστό με σπόρους μουστάρδας, ζάχαρη και ξύδι) και Gewürzgurken (μπαχαρικά, ζάχαρη και ξύδι). Απολαύστε τους ως πλευρά σε ένα κλασικό ανατολικογερμανικό γεύμα ή κομμένο σε φέτες και τοποθετείται σε μαύρο ψωμί με Schmalz (χοιρινό λίπος).

Ιστορία του Spreewaldgurken

Οι Ολλανδοί άποικοι πιθανότατα καλλιέργησαν αρχικά το Spreewald Gherkin ήδη από τον 14ο αιώνα. Η ανάπτυξη ήταν αργή, αλλά στον συγγραφέα του 19ου αιώνα, ο Θεόδωρος Φοντάνε, απέκτησε ποιητική εικόνα για τη μαρμελάδα στο Wanderungen durch den Mark Brandenburg και έστειλε ένα βαρέλι στο σπίτι του στο Βερολίνο κάθε χρόνο.

Η επίδραση του μαρουλιού επεκτάθηκε κάτω από τη ΛΔΓ με παραγωγή του κρατικού Spreewaldkonserve Golßen . Η αφοσίωση του λαού στο Spreewaldgurken απεικονίζεται στη δημοφιλή ταινία του 2003, Good Bye, Lenin!

, όπου ο γιος αναζητά απεγνωσμένα τα τουρσιά μετά την ξαφνική κατάρρευση της ΛΔΓ.

Το 1999, το Spreewaldgurken κέρδισε προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), με την έννοια ότι μόνο αυτά που καλλιεργούνται στην περιοχή μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο με αυτό το όνομα. Πρέπει επίσης να στερούνται τεχνητών γλυκαντικών (αν και επιτρέπονται οι "αρτυματικές ουσίες").

Το 2006 εισήχθη μια οργανική έκδοση. Οι παραγωγοί όπως ο Rabe από το Lübbenau παράγουν τα τουρσιά για πάνω από 100 χρόνια, αλλά πρόσφατα άρχισαν να πειραματίζονται με εναλλακτικές γεύσεις όπως το γλυκό τσίλι και το κάρυ.

Gurkenradweg και Μουσείο Gurken

Το Spreewaldgurken συγκομίζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Φωτεινά πράσινα φυτά μπορούν να εντοπιστούν σε όλο το Spreewald, και ειδικότερα κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου Gurkenradweg . Ένα μονοπάτι 260 χιλιομέτρων μέσω του Spreewald, αυτό το ποδήλατο είναι όμορφο για μεγάλο μέρος του χρόνου, αλλά είναι πραγματικά ένδοξο κατά τη διάρκεια αυτών των υψηλών μηνών.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας στην ευρύτερη πόλη του Lübbenau εξερευνώντας το Gurkenmeile , μια σειρά από πάγκους που απομακρυνθούν από το λιμάνι και προσφέρουν όλα τα πράγματα (σημειώστε ότι αυτό είναι συχνά κλειστό την Κυριακή). Δείξτε τα πολλά είδη και αγοράστε αρκετές ποικιλίες για να πάρετε σπίτι.

Τοποθετήστε επάνω για να οδηγήσετε μέσα από τα χωράφια και θαυμάστε τους 40.000 τόνους του αγγουριού whizzing από. Οι αναβάτες μπορούν επίσης να δουν τις μονάδες επεξεργασίας όπου το ταπεινό αγγούρι γίνεται το μπισκότο με ζύμωση σε αεροστεγή δοχεία από ίνες υάλου ή δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα για περίπου πέντε εβδομάδες. Το προϊόν στη συνέχεια διατηρείται σε ξύδι και ζάχαρη με προαιρετικές προσθήκες κρεμμυδιού, άνηθο, χρένο και Gewürz (αρωματικά βότανα) ή άλμης αλμυρού νερού για την παρασκευή του Salzgurke .

Περίπου 15 λεπτά μακριά βρίσκεται το Lehde, ένα αλιευτικό χωριό με περισσότερους τουρίστες από τους ντόπιους. Εδώ η ζωή του Spreewald μπορεί να διερευνηθεί στην καθαρότερη μορφή του. Μαζί με τα γραφικά σπίτια που λαμβάνουν το ταχυδρομείο τους με βάρκα, υπάρχει ο ναός στο pickle, το Gurkenmuseum (An der Dolzke 6, 03222 Lehde). Για εισιτήριο 2 €, οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν μια αυτο-περιοδεία της ζωής του χωριού του 19ου αιώνα στο Spreewald. Ένα διαμέρισμα εμφανίζει ένα υπνοδωμάτιο με μια εικόνα των πολλών βασιλικών Gherkin που κέρδισαν το στέμμα στο ετήσιο φεστιβάλ Gurkentag . Ο γεωργικός εξοπλισμός προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τη γεωργία στην περιοχή.

Αν θέλετε να μάθετε όλα τα Gurken, υπάρχει μια περιηγημένη περιήγηση του Lübbenau. Διατίθεται σε διάφορες γλώσσες καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών και να ξεκινήσετε στις 10:00 για 7 ώρες περιπάτου, μιλώντας, διασκεδάζοντας με τουρσί.

Spreewälder Gurkentag

Αν θέλετε να ζήσετε την κορυφή του Spreewaldgurken -ness, πηγαίνετε στο ετήσιο φεστιβάλ του Spreewälder Gurkentag . Τώρα, στο 18ο έτος της, η πόλη Golßen διοργανώνει το φεστιβάλ των παραστάσεων, των χειροτεχνιών, της αγοράς και φυσικά του Gurken. Θα υπάρχουν πάνω από 100 πωλητές και ένας βασιλικός βασιλιάς και βασίλισσα για να προεδρεύουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.