Χάρτης και ταξιδιωτικός οδηγός για Friuli Venezia Giulia

Η περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Ιταλίας. Το Friuli Venezia Giulia συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, με τη Σλοβενία ​​προς τα ανατολικά και με την περιφέρεια Veneto της Ιταλίας προς τα δυτικά. Αν και έχει την ονομασία Venezia, η πόλη της Βενετίας βρίσκεται στην γειτονική περιοχή του Βένετο. Το νότιο τμήμα της περιοχής συνορεύει με την Αδριατική Θάλασσα.

Το βόρειο τμήμα της Friuli Venezia Giulia αποτελείται από τα βουνά του Δολομίτη, τα οποία ονομάζονται Prealpi Carniche (το ψηλότερο τμήμα) και το Guilie του Prealpi , που καταλήγουν στα βόρεια σύνορα.

Υπάρχει καλό σκι σε αυτά τα βουνά των Άλπεων και οι τέσσερις μεγάλες περιοχές σκι εμφανίζονται στο χάρτη ως κόκκινα τετράγωνα.

Σημαντικές πόλεις της πόλης Friuli-Venezia Giulia

Οι τέσσερις πόλεις που εμφανίζονται στον χάρτη με κεφαλαία γράμματα - Pordenone, Udine, Gorizia, και Trieste - είναι οι τέσσερις επαρχιακές πρωτεύουσες της Friuli-Venezia Giulia. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε με το τρένο.

Η Τεργέστη , η μεγαλύτερη πόλη, βρίσκεται στην ακτή και ο πολιτισμός και η αρχιτεκτονική της αντικατοπτρίζουν την αυστριακή, ουγγρική και σλαβική επιρροή της. Η Τεργέστη και η Πορντενόνε, καθώς και μερικές από τις μικρές πόλεις, είναι καλές θέσεις για αγορές Χριστουγέννων . Το Udine είναι γνωστό για τα φεστιβάλ του Carnevale , που πραγματοποιήθηκαν συνήθως τον Φεβρουάριο και το Φεστιβάλ Μανιταριών του Σεπτεμβρίου.

Το Grado και το Lignano είναι διάσημες παραθαλάσσιες πόλεις στο νότιο τμήμα της περιοχής κοντά στη θάλασσα. Η λιμνοθάλασσα του Grado και του Marano είναι γεμάτη βασιλικούς γλάρους, χελιδόνια της θάλασσας, λευκούς ερωδιούς και κορμοράνους, καθιστώντας το μια δημοφιλής εκδρομή από το Grado ή το Lignano.

Η περιοχή αυτή επισκέπτεται καλύτερα το αυτοκίνητο.

Το Piancavallo , η Forni di Sopra , το Ravascletto και το Tarvisio είναι ορεινές πόλεις με μεγάλες περιοχές σκι. Το καλοκαίρι υπάρχουν μέρη για πεζοπορία. Οι μικρότερες ορεινές πόλεις είναι καλά μέρη για να πάτε για τα Χριστούγεννα και Epiphany εκθέσεις , ή presepi viventi .

Το San Daniele del Friuli είναι γνωστό για το ιδιαίτερο στυλ του προσούτοτο ή ζαμπόν που ονομάζεται San Daniele και είναι Cittaslow ή αργή πόλη, γνωστή για την ποιότητα ζωής του.

Το San Daniele del Friuli πραγματοποιεί ένα Φεστιβάλ Prosciutto την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Κοντά στην πόλη Aquileia είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, μια ρωμαϊκή πόλη που λέγεται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της αυτοκρατορίας. Το Aquileia είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .

Το Tango Italia έχει μια καλή λίστα με τα φεστιβάλ Friuli-Venezia Giulia.

Το κρασί και τα τρόφιμα Friuli-Venezia Giulia

Παρόλο που η περιοχή Friuli Venezia Giulia παράγει μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής κρασιού της Ιταλίας, το κρασί είναι πολύ υψηλής ποιότητας και συχνά συγκρίνεται με τις προσφορές του Piemonte και της Τοσκάνης, ιδίως των κρασιών της ζώνης DOL Colli Orientali del Friuli .

Επειδή ήταν κάποτε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, το φαγητό της περιοχής επηρεάζεται από την ιστορία της και έχει ομοιότητες με αυστριακή και ουγγρική κουζίνα. Το Orzotto , παρόμοιο με το ριζότο αλλά με κριθάρι, είναι κοινό σε αυτόν τον τομέα. Φροντίστε να δοκιμάσετε το περίφημο San Daniele prosciutto . Το Strucolo , παρόμοιο με το αυστριακό στρίντ, μπορεί να είναι είτε μια αλμυρή έκδοση ως μέρος του γεύματος είτε ένα γλυκό επιδόρπιο.

Friuli-Venezia Giulia Μεταφορές

Αεροδρόμιο Trieste No-Borders - Αεροδρόμιο FVG: Το αεροδρόμιο βρίσκεται στον χάρτη Aeroporto FVG (Friuli Venezia Giulia) και ονομάζεται αεροδρόμιο Trieste No-Borders. Βρίσκεται 40 χλμ. Από την Τεργέστη και την Ούντινε, 15χλμ. Από τη Γκορίτσια, 50χλμ. Από την Πορντενόνε.

Τα πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στο Ronchi dei Legionari (3χλμ. Από το αεροδρόμιο) ή στο Monfalcone (5χλμ. Από το αεροδρόμιο).

Γραμμές Σιδηροδρόμων Βορειοανατολικής Ιταλίας: Η περιοχή εξυπηρετείται καλά με το τρένο, δείτε το Trenitalia για δρομολόγια.