Η παράδοση Μάρτιζορ

1η Μαρτίου στη Ρουμανία και τη Μολδαβία

Το Martisor, το οποίο εμφανίζεται την 1η Μαρτίου, είναι διακοπές που γιορτάζεται στη Ρουμανία και τη Μολδαβία . Ο "Μάρτισερ" είναι ένας παλιός τρόπος να λέει "μικρός Μάρτιος", και παρατηρείται με την παράδοση των φυλαχτών πριμοδότησης.

Η παράδοση του μαρσώρ φούστα

Οι Μάρτιοι είναι μικρές μάρκες φιλίας ή αγάπης που δίνονται στις διακοπές του Μάρτισερ. Παραδοσιακά, μάρτιοι έχουν δοθεί από άντρες στις γυναίκες στη ζωή τους, οι οποίες στη συνέχεια φορούν το μάρσιπορ πλεγμένο στις μπλούζες τους.

Αλλά η 1η Μαρτίου στη Ρουμανία και τη Μολδαβία δεν αφορά μόνο την αγάπη, και οι μάρτιοι έχουν νόημα που μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να ανιχνευθούν χιλιάδες χρόνια πίσω.

Στο παρελθόν, οι μάρτιοι έγιναν με μαύρα και άσπρα νήματα για να σηματοδοτούν τις αντίθετες δυνάμεις του κόσμου: το καλό και το κακό, τη ζωή και το θάνατο, το σκοτάδι και το φως. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές, αν και έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα χρώματα της αγάπης. Σήμερα, οι μάρτιοι είναι κατασκευασμένοι με κόκκινα και λευκά νήματα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη γυναίκα και το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύει το αρσενικό πνεύμα και το χιόνι, τον συνδυασμό τους με νόημα για τις σχέσεις.

Οι μαρτσορσοί μπορεί να είναι απλώς στριμμένα ή υφαντά νήματα, αλλά συχνά επισυνάπτεται ένα μικρό μέταλλο ή κέρμα, δίνοντας τον ατομικό χαρακτήρα του φυλακτή. Σε μερικές περιπτώσεις, το μενταγιόν ή το διακοσμητικό μέρος του μαρσόρ μπορεί να εκλείψει τα κόκκινα και λευκά σπειρώματα που είναι ενσωματωμένα στο κομμάτι. Αυτό το μετάλλιο μπορεί να πάρει τη μορφή ενός άνθιου, ενός κελύφους, μιας πασχαλίτσας, μιας καρδιάς ή οποιουδήποτε άλλου σχήματος που προτιμά ο κατασκευαστής.

Φορώντας το Μάρτιζορ

Παραδοσιακά, οι μάρτιοι φοριούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιοχές, φοριούνται για τις πρώτες 12 ημέρες του Μαρτίου. σε άλλους, ο φορέας τους κρατάει μέχρι το τέλος Μαρτίου ή το πρώτο σημάδι της άνοιξης. Όπως και η παράδοση της μαρτενίτσας της Βουλγαρίας, οι μαρτίσσες, που φοριούνται, μπορούν να μεταφερθούν σε ένα δέντρο που ανθίζει ως τρόπος αναγνώρισης της εμφάνισης της άνοιξης.