Αποφύγετε έναν τυφώνα στις διακοπές σας

Κανείς δεν θέλει να κολλήσει σε έναν τυφώνα στις διακοπές. Αυτά τα σοβαρά καιρικά φαινόμενα είναι άβολα στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνα στο χειρότερο. Για να αποφύγετε τον τυφώνα να καταστρέψει τις διακοπές σας, ξεκινήστε με το να είστε καιρός και να υπολογίζετε μια στρατηγική πριν ταξιδέψετε.

Εποχή τυφώνα στην Καραϊβική και τη Φλόριντα

Οι τυφώνες συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής. Στην Καραϊβική, τη Φλόριντα και σε άλλα κράτη που συνορεύουν με τον Κόλπο του Μεξικού, η περίοδος των τυφώνων εκτείνεται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Δεν είναι όλα τα νησιά της Καραϊβικής υποχρεωτικά αντικείμενο τυφώνων, και εκείνα που είναι λιγότερο πιθανό να χτυπήσουν είναι αυτά που βρίσκονται πιο μακρινά νότια. Τα νησιά που είναι γενικά ασφαλή περιλαμβάνουν την Αρούμπα , τα Μπαρμπάντος , Bonaire, Curaçao , και τους Τούρκους και το Caicos . Με τις τιμές που είναι δελεαστικά χαμηλές, οι ταξιδιώτες που αποφασίζουν να επισκεφθούν τη Φλόριντα ή την Καραϊβική κατά τη διάρκεια της εποχής τυφώνα ενθαρρύνονται να μάθουν αν το ξενοδοχείο τους έχει εγγύηση τυφώνα πριν από την κράτηση. Προτείνεται επίσης να ελέγξετε ποια είναι η πολιτική της αεροπορικής σας εταιρείας σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τις ακυρώσεις πριν φύγετε από το σπίτι σας.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι οι μήνες αιχμής των καταιγίδων. Είναι επίσης οι πιο πολυσύχναστοι καλοκαιρινοί μήνες, επομένως συνιστάται οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον ιστότοπο ευαισθητοποίησης του τυφώνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αυτό θα τους επιτρέψει να κρατήσουν τις καρτέλες σε τυχόν καταιγίδες που μπορεί να εμφανιστούν. Οι τυφώνες έχουν δικό τους μυαλό και μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζουν μόνο ημέρες ή εβδομάδες πριν από ένα ήδη προγραμματισμένο ταξίδι.

Για όσους δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του έντονου καιρού, μπορούν να παραλείψουν τον κίνδυνο εντελώς και να εξετάσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των εποχών των τυφώνων, όπως η Ελλάδα, η Χαβάη, η Καλιφόρνια ή η Αυστραλία.

Τι είναι σαν να ζήσετε έναν τυφώνα

Για όσους δεν το έχουν βιώσει πριν, ένας τυφώνας αισθάνεται σαν μια σούπερ καταιγίδα.

Μπορούν να φθάσουν τα ίδια στοιχεία όπως ο άνεμος, ο κεραυνός, οι κεραυνοί και οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά σε πιο ακραία μέτρα και διάρκεια. Οι πλημμύρες μπορεί να συμβούν και σε περιοχές κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Οι επισκέπτες σε ένα θέρετρο μπορούν απλώς να δουν στη διεύθυνση για οδηγίες και ασφάλεια. Άλλοι θα χρειαστεί να λάβουν περισσότερα προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, εάν έχετε πρόσβαση σε τοπικά μέσα όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι ιστότοποι σε απευθείας σύνδεση και τα κοινωνικά μέσα, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνετε συντονισμένοι. Θα αρχίσετε να ακούτε προειδοποιήσεις σχετικά με το επερχόμενο συμβάν και ενδέχεται να λάβετε ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας. Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τυφώνες μπορούν να αποσύρουν γραμμές μεταφοράς, επομένως οι πληροφορίες μπορεί να αποκόπτονται ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο εκκένωσης, κιτ έκτακτης ανάγκης και ένα διαβατήριο / ταυτότητα για περιοχές που πιθανόν να χτυπήσουν σκληρά. Αν παγιδευτείτε σε έναν τυφώνα, αναζητήστε καταφύγιο στο ψηλό έδαφος και ακολουθήστε τις οδηγίες.

4 Γεγονότα και συμβουλές για τον τυφώνα

  1. Οι τυφώνες βαθμολογούνται με τη σοβαρότητά τους, με τις πιο επικίνδυνες που κατατάσσονται στην κατηγορία 5. Το κέντρο ενός τυφώνα ονομάζεται μάτι και προσφέρει μια ανάπαυλα από την καταρρακτώδη καταιγίδα, αλλά όχι για πολύ.
  2. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τρία κράτη που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή από τους τυφώνες ήταν η Φλόριντα, η Λουιζιάνα (Νέα Ορλεάνη) και το Τέξας (Γκάλβεστον και Χιούστον).
  1. Η διάρκεια του τυφώνα εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και συχνά ταξιδεύει σε κυκλική διαδρομή, έτσι ώστε να αισθανθείτε τον αντίκτυπο δύο φορές.
  2. Ποτέ μην οδηγείτε μέσα από νερό, καθώς δεν υπάρχει λόγος για το πόσο βαθιά είναι. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να βοηθήσετε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.