Λίμνη Μαλάουι, Ανατολική Αφρική: Ο πλήρης οδηγός

Η τρίτη μεγαλύτερη από τις Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής, η λίμνη Malawi εκτείνεται σε σχεδόν το ένα τρίτο της μεσόγειας χώρας του Μαλάουι. Η λίμνη είναι περίπου 360 μίλια μακριά και 52 μίλια πλάτος, και ως εκ τούτου είναι ρομαντικά γνωστή από μερικούς ως η λίμνη Ημερολόγιο. Το Μαλάουι δεν είναι η μόνη χώρα που θα συνορεύει με τη λίμνη. Η Μοζαμβίκη και η Τανζανία αγγίζουν επίσης τις ακτές της και στις χώρες αυτές είναι γνωστή ως Lago Niassa και Lake Nyasa αντίστοιχα.

Όπου και αν επισκέπτεστε, τα καθαρά, γλυκά νερά της θάλασσας και οι χρυσαφένιες παραλίες πλέκουν το δικό τους μοναδικό ξόρκι.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

Αν και δεν είναι βέβαιο πόσο παλιά είναι η λίμνη, ορισμένοι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λεκάνη της λίμνης άρχισε να σχηματίζεται πριν από 8,6 εκατομμύρια χρόνια. Θα παρείχε μια ανεκτίμητη πηγή γλυκού νερού και τροφής για όσους ζουν στις όχθες της από την εποχή των πρώτων ανθρώπων στην Αφρική. Ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει τις ακτές του ήταν πορτογάλος έμπορος το 1846. και 13 χρόνια αργότερα, ο διάσημος εξερευνητής David Livingstone έφτασε. Έδωσε στη λίμνη το όνομα της Τανζανίας, τη λίμνη Nyasa, και επίσης έδωσε δύο από τις άτυπες μαρτυρίες της - τη Λίμνη των Αστέρων και τη Λίμνη των Θύελλων.

Το 1914, η λίμνη Μαλάουι έγινε η περιοχή μιας από τις πρώτες αψιμαχίες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένα βρετανικό πυροβόλο όχημα που σταθμεύει στη λίμνη άνοιξε φωτιά σε ένα γερμανικό πυροβόλο όπλο στην ίδια περιοχή. Το γερμανικό πυροβόλο όπλο είχε αναπηρία, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να χαιρετήσουν το γεγονός ως την πρώτη ναυτική νίκη του πολέμου.

Σήμερα, η λίμνη είναι ίσως πιο γνωστή για την απίστευτη βιοποικιλότητα της. Το Εθνικό Πάρκο της λίμνης Malawi δημιουργήθηκε για να διατηρήσει τα πολύχρωμα κιχλίδες της λίμνης, των οποίων υπάρχουν πολλές εκατοντάδες διαφορετικά είδη, σχεδόν όλα ενδημικά. Αυτά τα βαριά προσαρμοσμένα ψάρια αποτελούν σημαντικό κλειδί για τη σύγχρονη κατανόηση της εξέλιξης.

Η νότια ακτή

Η νότια ακτή είναι η πιο επισκέψιμη περιοχή της λίμνης Μαλάουι, επειδή είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη από το Lilongwe και το Blantyre. Η όμορφη παραλία στον κόλπο Senga, για παράδειγμα, απέχει μόλις 1,5 ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα, ενώ η περιοχή του Mangochi της λίμνης είναι πιο εύκολη πρόσβαση μέσω του Blantyre. Ο τελευταίος φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα καταλύματα της λίμνης και είναι γνωστός για τις ειδυλλιακές παραλίες και τα ήρεμα νερά. Ο πιο διάσημος προορισμός στη νότια όχθη της λίμνης Μαλάουι είναι το ακρωτήριο Maclear. Σκαρφαλωμένο κοντά στην άκρη της χερσονήσου Nankumba, το ακρωτήριο Maclear είναι αγαπημένο για τις λευκές ακτές της άμμου, κρυστάλλινα νερά και συναρπαστικά παράκτια νησιά.

Οι κεντρικές και βόρειες ακτές

Οι κεντρικές και βόρειες ακτές της λίμνης Malawi είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες και επομένως κάνουν μια απολαυστική απόδραση για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μεγάλο μέρος της δράσης σε αυτή την περιοχή περιστρέφεται γύρω από την αλιευτική πόλη του κόλπου Nkhata, της οποίας η παραλία Chikale είναι γνωστή για τα καθαρά νερά της και την άφθονη ζωή των ψαριών. Υπάρχουν πολλά καταλύματα για να διαλέξετε εδώ. Ακριβώς νότια του κόλπου Nkhata βρίσκονται οι τέλειοι θύλακες της παραλίας Kande και της Chintheche. ενώ το Nkhotakota είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης. Συνδυάστε τη διαμονή σας με μια επίσκεψη στο Nkhotakota Wildlife Reserve, που φιλοξενεί πληθυσμό μετακινούμενων ελεφάντων και πάνω από 130 είδη πουλιών.

Νήσος Λικόμα

Βρίσκεται στο κεντρικό ανατολικό τμήμα της λίμνης, το νησί Likoma ανήκει στο Μαλάουι αλλά εμπίπτει στα χωρικά ύδατα της Μοζαμβίκης. Είναι το σπίτι ενός τεράστιου καθεδρικού ναού που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και με λίγα μόνο αυτοκίνητα είναι γνωστός ως ένας από τους πιο ειρηνικούς προορισμούς στη λίμνη. Υπάρχουν πολλές υπέροχες παραλίες για να απολαύσετε την ηλιοφάνεια, ενώ τα καγιάκ ταξίδια και βόλτες στο εσωτερικό είναι μεγάλες προσθήκες σε οποιαδήποτε περιπέτεια Likoma. Τα καταλύματα ποικίλλουν από χαλαρωτικά σακίδια σε πολυτελή καταλύματα πέντε αστέρων. Η μετάβαση στο νησί Λίκομα είναι το ήμισυ της διασκέδασης. Κάντε κράτηση με προγραμματισμένη πτήση από το Lilongwe ή κάντε το ταξίδι στο θρυλικό MV Ilala.

Δραστηριότητες στη λίμνη Μαλάουι

Η λίμνη Malawi είναι ένας παράδεισος για όσους απολαμβάνουν δραστηριότητες με βάση το νερό, όπως ιστιοπλοΐα, κολύμπι, ιστιοσανίδα και θαλάσσιο σκι. Τα περισσότερα καταλύματα και τα ξενοδοχεία προσφέρουν αλιευτικά ταξίδια, ενώ εκείνα που προτιμούν να βρίσκονται κάτω από το νερό και όχι σε αυτό μπορούν να επιδοθούν σε κάποια πραγματικά μοναδική ψαροντούφεκο και καταδύσεις.

Τα νερά είναι ως επί το πλείστον ήρεμα και κρυστάλλινα, καθιστώντας το αυτό το ιδανικό μέρος για να αποκτήσετε πιστοποίηση κατάδυσης. Το καγιάκ ανταμείβει ιδιαίτερα γύρω από το νησί Mumbo (κοντά στο ακρωτήριο Maclear), και κάθε χρόνο, η λίμνη φιλοξενεί μια τριήμερη μουσική υπερβολή, γνωστή ως Φεστιβάλ Λίμνης των Αστέρων. Στο τέλος μιας γεμάτης μέρα, δοκιμάστε την τοπική κουζίνα, ενώ θαυμάζετε το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, την μπύρα του Μαλάουι.

Λίμνη Μαλάου

Η λίμνη Malawi είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους backpackers εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που αντανακλάται από την εντυπωσιακή επιλογή της οικονομικής διαμονής. Στο νησί Likoma, το Mango Drift Lodge προσφέρει μια σειρά οικονομικά προσιτών παραθεριστικών θέσεων, κοιτώνες και κάμπινγκ και διαθέτει δικό του beach bar και εστιατόριο. Το Kande Beach είναι μια εξαιρετική επιλογή στην κεντρική δυτική ακτή, με επιλογές για κατασκήνωση και αυτόνομη διατροφή. Εκείνοι που κατευθύνονται προς το ακρωτήριο Maclear θα πρέπει να ελέγξουν το Gecko Lounge, ένα δημοφιλές backpacker καταφύγιο με ένα μπαρ, ένα εστιατόριο και μια σειρά από δραστηριότητες με βάση το νερό.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το καταφύγιο Kaya Mawa του νησιού Likoma είναι ένας φάρος πολυτέλειας, με φιλικά προς το περιβάλλον εξοχικά σπίτια διακοσμημένα σε εκλεπτυσμένο ρουστίκ στιλ. Ορισμένα διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες με καταδύσεις και όλοι οι επισκέπτες επωφελούνται από το σπα, το μπαρ και το εστιατόριο. Pumulani είναι μια παρομοιά παρακμιακή επιλογή κοντά στο Cape Maclear με πισίνα υπερχείλισης και 10 ξεχωριστά σχεδιασμένες βίλες. ενώ το Makuzi Beach Lodge στο Chintheche είναι ένα υπέροχο καταφύγιο στην κεντρική δυτική ακτή που είναι γνωστή για την γκουρμέ κουζίνα και την τέλεια θέα στη λίμνη.

Να πάρει εκεί

Αν κατευθυνθείτε προς τη νότια ακτή, μπορείτε να πάρετε ένα τοπικό λεωφορείο για το Mangochi ή το Monkey Bay και από εκεί οργανώστε μια παραλαβή με το καταφύγιο ή το ξενοδοχείο σας. Μπορεί επίσης να μπορείτε να ταξιδέψετε με τοπικό ταξί. Το νησί Likoma είναι προσβάσιμο μέσω αεροσκάφους ή μέσω του MV Illala, ενός θεσμού της λίμνης Malawi αγκυροβολημένο στο Monkey Bay, το οποίο παρέχει επίσης υπηρεσίες ακτοπλοϊκών μεταφορών σε άλλους προορισμούς γύρω από την ακτή της λίμνης. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε οδικώς στη βόρεια ακτή, πάρτε ένα τοπικό λεωφορείο για το Mzuzu, Karonga ή τον κόλπο Nkhata. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια άλλη επιλογή, καθώς οι δρόμοι είναι συνήθως σχετικά καλά συντηρημένοι.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 7 Νοεμβρίου 2017.