Τι είναι Dolmen; - Γλωσσάριο προϊστορικών μνημείων στη Βρετανία

Πώς να καταλάβετε τα Προϊστορικά Κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανία είναι γεμάτη με μυστηριώδεις δομές από άνθρωπο που είναι χιλιάδες χρόνια, καθένα με το δικό της ειδικό όνομα.

Οι οδηγοί μας οδηγούν σε dolmens, brochs, cromlechi, menhirs σαν να ξέρει ο καθένας τι είναι. Αλλά ποια είναι αυτά τα πράγματα ούτως ή άλλως; Τι γνωρίζουμε γι 'αυτούς; Και το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε να πείτε τι βλέπετε όταν βλέπετε ένα;

Αυτό το αλφαβητικό γλωσσάριο των όρων που χρησιμοποιούνται για τα προϊστορικά μνημεία στη Βρετανία θα πρέπει να σας βοηθήσει να καταλάβετε μερικά από αυτά τα μυστήρια.

Χειράμαξα

Ανυψωμένη γη και πέτρες πάνω σε έναν τάφο ή μια ομάδα τάφων. Επίσης ονομάζεται ανάχωμα ή τύμβος.

Broch

Κτίριο της εποχής του σιδήρου, που βρίσκεται στη βόρεια και τη δυτική Σκωτία. Είναι ένας τεράστιος, στρογγυλός πύργος χτισμένος με διπλός, ξηροί πέτρινοι τοίχοι. Οι δύο τοίχοι το ένα μέσα στο άλλο, είχαν ένα κενό μεταξύ τους και ήταν δεμένες μεταξύ τους σε διάφορα σημεία. Αυτό το χαρακτηριστικό σήμαινε ότι οι πύργοι θα μπορούσαν να ανέλθουν σε πάνω από 40 πόδια. Κάποτε θεωρούνταν ότι είναι για άμυνα, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι είχαν διαφορετικό σκοπό. Υποδεικνύουν ότι ήταν απλώς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή παρουσίας στη γη που είχαν ως στόχο να εντυπωσιάσουν τους ξένους. Τουλάχιστον 50 έχουν ανακαλυφθεί στο Orkney, αν και λίγες από αυτές έχουν ανασκαφεί. Δείτε το Broch του Gurness .

Σταύλος

Βρετανική περίοδος για ένα καμπαναριό. Οι προϊστορικοί βίοι θα είχαν προστατεύσει άλλα ζώα, και μερικές φορές και σιτηρά.

Σωρός από πέτρες

Στην πιο βασική του μορφή, μια σπηλιά είναι μια διάταξη μεγάλων πετρών τοποθετημένων ως μνημείο, δείκτης ή προειδοποίηση.

Στη Βρετανία, μια δακτυλιοειδής σπηλιά είναι μια τελετουργική περιοχή της Εποχής του Χαλκού - ένας μεγάλος κύκλος λίθων, που βρίσκεται κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της Αγγλίας, ίσως με διάμετρο 50 ή 60 πόδια. Οι ανασκαφές έχουν βρει ενδείξεις για πυρκαγιές και ανθρώπινες ταφές μέσα σε αυτές. Οι κάμπιες, που είναι κοινές στα μέσα της Ουαλίας, είναι μικρές κυκλικές ανάχωμα, που περιβάλλεται από ένα πεζοδρόμιο που είναι υψηλότερο από το ανάχωμα.

Υψωμένη οδός

Οι προϊστορικές διαδρομές ήταν τα μονοπάτια της εποχής του σιδήρου σε όλη την τροπική γη. Τοποθετήθηκαν με ξύλινα δοκάρια για να παρέχουν σταθερή βάση. Η Causeway του Fiskerton στην κοιλάδα Witham του Lincolnshire δημιουργήθηκε γύρω στο 600 π.Χ.

Επιμελημένος τάφος

Ταφικά μέρη που προσεγγίζονται μέσω κάποιου είδους πύλης και χωρίζονται σε ένα ή περισσότερα δωμάτια για άτομα, όπως ένα σύγχρονο μαυσωλείο, που υποδηλώνει ταφή υψηλού επιπέδου. Οι μη εξεζητημένοι τάφοι με θάλαμο μοιάζουν με ανάχωμα στο τοπίο. Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι οι μεγαλύτεροι θάλαμοι με αίθουσα σερβιρίσματος εξυπηρετούσαν μια τελετουργική λειτουργία όπως κάνουν οι σύγχρονοι καθεδρικοί ναοί.

Cist

Μια πρώιμη μορφή ταφής "φέρετρου" σε ένα θωρακικό ή πέτρινο κουτί. Δείτε μια ταφή από την εποχή του Χαλκού.

Γέφυρα Clapper

Γέφυρες χτισμένες από μεγάλες πέτρινες πλάκες υποστηριζόμενες από δοκούς από ξηρό πέτρα. Λόγω των μεγάλων κατασκευών τους, μπορεί να έχουν κατασκευαστεί για να επιτρέπουν στα πακέτα άλογα να περνούν μικρά ρέματα. Οι γέφυρες Clapper υπάρχουν σε Dartmoor και Exmoor καθώς και στη Snowdonia στην Ουαλία. Ορισμένοι χρονολογούνται από τα μεσαιωνικά και πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κανονικά σε μονοπάτια περιπατητών.

Crannog

Ένα μικρό τεχνητό νησί, τόπος προϊστορικού καταφυγίου ή οικίας και βρίσκεται σε λίμνες και εκβολές στη Σκωτία και την Ιρλανδία. Στα δυτικά της Σκωτίας, οι κρανιογράφοι έχουν θεμέλια πέτρας και συνήθως είναι κατάφυτοι με βλάστηση επειδή τα ζώα δεν πέφτουν πάνω τους.

Σε κάποιες θέσεις οι κρονόγοι χτίστηκαν σε ξύλινα στηρίγματα. Δείτε μια εικόνα ενός crannog στο Loch Awe.

Cromlech

Μια λέξη που χρησιμοποιείται στην Ουαλία για να περιγράψει έναν επιμελημένο τάφο ή την είσοδο ενός θαλάμου επιμελητηρίου. Είναι παρόμοιο με ένα dolmen (βλ. Παρακάτω).

Dolmen

Μια μεγάλη επίπεδη πέτρα υποστηριζόμενη από κάθετες πέτρες με τη μορφή πύλης. Τα Dolmens είναι τα ερείπια των τάφων της Εποχής της Πέτρας, αφού τα ανάχωμα (ή οι τύμβοι) που σχετίζονται με αυτά έχουν διαβρωθεί. Είναι επίσης πιθανό ότι τα dolmens ήταν μόνο συμβολικές πύλες.

Henge

Ένας κυκλικός ή ωοειδής χωματουργικός χώρος με ενσωματωμένη τράπεζα και ένα χαντάκι μέσα στην τράπεζα που χρησιμοποιείται για τελετές ή για τον υπολογισμό του χρόνου και των εποχών. Το όνομα henge προέρχεται από το Stonehenge , το πιο διάσημο παράδειγμα. Το όνομά του προέρχεται από το Anglo Saxon για κρεμασμένη ή αρθρωτή πέτρα. Πολλά από αυτά είναι η ευθυγράμμιση του ήλιου ή του φεγγαριού με διάφορες διαμορφώσεις ενός henge.

Στο καλοκαιρινό ηλιοστάσιο , φτάνουν στο Στόουνχεντζ πλήθος ανθρώπων για να γιορτάσουν τη βραδύτερη βραδιά του έτους. Αλλά, στην πραγματικότητα, ο σκοπός αυτών των ευθυγραμμίσεων εξακολουθεί να είναι, σχεδόν όλοι υποθέτουν.

Hill Fort

Μαζικές χωματουργικές εργασίες, από την Εποχή του Σιδήρου ή νωρίτερα, με απότομες πλαγιές και περίτεχνα συστήματα ράμπας. Αν και είναι προφανώς αμυντικοί, συχνά χτισμένοι στο ψηλότερο έδαφος σε μια περιοχή, τα οχυρά των λόφων του Σιδήρου στήριζαν επίσης τους μικρούς οικισμούς των σπιτιών και των εργαζομένων. Το κάστρο Maiden στο Dorset και το Old Sarum, κοντά στο Stonehenge, είναι και τα δύο παραδείγματα λόφων λόφων.

Menhir

Μια μεγάλη πέτρα, μερικές φορές σκαλισμένη με τέχνη και σύμβολα της Εποχής της Πέτρας. Οι Menhirs μπορεί να είναι μονές βαθμολογίες πέτρες, όπως το τεράστιο Rudston Monolith στο Yorkshire Wolds. Περίπου 26 πόδια ψηλά, αυτό το menhir, στο All Saint 'εκκλησία στο Rudston, είναι η ψηλότερη πέτρα στη Βρετανία και ανεγέρθηκε περίπου το 1600 π.Χ. Άλλοι mehirs μπορεί να είναι σε ομάδες ή ακόμα και πέτρινα κύκλους. Οι μόνιμοι λίθοι της Στανάς είναι μια ομάδα menhirs.

Τάφος διέλευσης

Παρόμοια με τους επιτύμβιους τάφους, οι τάφοι διέλευσης έχουν ένα εσωτερικό πέρασμα, επενδεδυμένο με πέτρες και στεγασμένο με πέτρινες επάλξεις, οδηγώντας σε ένα εσωτερικό, τελετουργικό θάλαμο. Το Maeshowe στο Orkney είναι ένας αξιοθαύμαστος τάφος που διασώθηκε κάτω από ένα μεγάλο κυκλικό ανάχωμα. Το Orkney έχει πολλές παρόμοιες, επί του παρόντος ανεξερεύνητες ανάχωμα.

Τιμόνι

Μια κατοικία στρογγυλής κατοικίας που βρίσκεται στα δυτικά νησιά της Σκωτίας. Μια προϊστορική τιμονιέρα έχει εξωτερικούς πέτρινους τοίχους και πέτρινους πεσσούς, διατεταγμένους όπως οι ακτίνες ενός τροχού, που στηρίζουν πέτρινες επάλξεις και μια πέτρινη οροφή.