Πώς να επισκεφθείτε το Stonehenge: Ο πλήρης οδηγός

Πριν επισκεφθείτε, ανακαλύψτε τις τελευταίες θεωρίες

Το Stonehenge βρίσκεται στο Salisbury Plain, μαζικό, απομονωμένο και μυστηριώδες. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καταλάβουν το νόημα και την ιστορία των πιο εντυπωσιακών και σημαντικών πέτρες του Ηνωμένου Βασιλείου - και ίσως και του κόσμου - για τουλάχιστον 800 χρόνια.

Τώρα, η έρευνα ξεκινάει μερικές νέες ιδέες για το Stonehenge. την προέλευση και τους σκοπούς της. Οι τελευταίες θεωρίες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε για αυτό το μαγικό τόπο.

Και μετά από ένα μεγάλο remake των εγκαταστάσεων επισκεπτών πριν από μερικά χρόνια, οι ιστορίες -και τα μυστήρια- του Stonehenge είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Τι να περιμένετε όταν πηγαίνετε

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε σχετικά με το κέντρο επισκεπτών του Stonehenge είναι πόσο λίγο παρατηρείτε. Το κτίριο, από τους αρχιτέκτονες Denton Corker Marshal, σχεδόν εξαφανίζεται στο τοπίο. Η καμπυλωτή οροφή του ταιριάζει στους κυματισμούς και φαίνεται να επιπλέει σε ένα δάσος από νεαρά δέντρα - τους περίεργους πόλους που το υποστηρίζουν.

Εκτός από το κέντρο, ένα σχεδόν αθόρυβο ηλεκτρικό τρένο σας μεταφέρει στις αρχαίες πέτρες μισό μίλι μακριά. Αν επιλέξετε να περπατήσετε, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταλάβετε πώς το μνημείο ταιριάζει στο αρχαίο, τελετουργικό του τοπίο. Στο παρελθόν, οι επισκέπτες του Stonehenge δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να παρατηρήσουν όλα τα προϊστορικά ανάχωμα που διασκορπίστηκαν γύρω από το χώρο. Όμως, η οδήγηση σε όλο το τοπίο, κάτω από τους μεγάλους ουρανούς της Salisbury Plain , είναι ένας πραγματικά υποβλητικός τρόπος για να φτάσετε.

Στη συνέχεια, πάρτε χρόνο για να εξερευνήσετε το ίδιο το κέντρο επισκεπτών. Μέσα σε αυτό, δύο περίπτερα στεγάζουν ένα καφέ και ένα κατάστημα, καθώς και ένα μικρό, εξαιρετικό μουσείο και έκθεση. Η οθόνη δείχνει ένα πραγματικό κρέας στα οστά μιας επίσκεψης στο Stonehenge, εξερευνώντας τους μύθους και τις θεωρίες του παρελθόντος καθώς και τα τελευταία συμπεράσματα των ερευνητών που εργάζονται στο χώρο.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία:

Και πώς το ξέρουν αυτό;

Αυτό είναι το καλύτερο μέρος μιας ιστορίας που πηγαίνει μέχρι τις πρώτες εικασίες για το μυστήριο μνημείο.

Σύμφωνα με την Αγγλική Κληρονομιά η οποία, μαζί με την Εθνική Εμπιστοσύνη, διαχειρίζεται το χώρο περίπου 90 μίλια νοτιοδυτικά του Λονδίνου, έχουν βρεθεί πρώτες αναφορές στα γραπτά του 12ου αιώνα του Henry of Huntingdon, κληρικού Lincoln που έγραψε ιστορία της Αγγλίας.

Κάλεσε τη θέση Stanenges και έγραψε για τις πέτρες με "θαυμάσιο μέγεθος ... που δημιουργήθηκε με τον τρόπο των θυρών, έτσι ώστε η πόρτα φαίνεται να έχει ανασηκωθεί στην πόρτα και κανένας δεν μπορεί να συλλάβει πόσο τέτοιες μεγάλες πέτρες έχουν ανυψωθεί τόσο ψηλά, γιατί χτίστηκαν εκεί ".

Οι ερωτήσεις του - πώς κατασκευάστηκε το Stonehenge, γιατί επιλέχθηκε η θέση του και από ποιον - έχουν προκαλέσει αμηχανία γενεών συγγραφέων, ερευνητών και επισκεπτών. Τώρα, στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, αρχαιολόγοι αρχίζουν να έρχονται με κάποιες νέες απαντήσεις - καθώς και πολλές νέες ερωτήσεις.

Ερωτήματα όπως:

Πώς κατασκευάστηκε το Stonehenge και από ποιόν;

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια του Stonehenge είναι η πραγματική του δημιουργία. Ορισμένες από τις βαρύτερες πέτρες της προέρχονται από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στους λόφους Preseli της Ουαλίας.

Πώς μεταφέρθηκαν από μια κοινωνία που δεν χρησιμοποίησε τον τροχό; Και ονομάζοντας το μνημείο "τον πιο αρχιτεκτονικά περίπλοκο προϊστορικό πέτρινο κύκλο στον κόσμο", η αγγλική κληρονομιά επισημαίνει ότι ενώ άλλα νεολιθικά πέτρινα μνημεία αποτελούσαν ουσιαστικά σωρούς φυσικών λίθων και ογκόλιθων, το Stonehenge είναι φτιαγμένο από κομμένες πέτρες, αρθρώσεις.

Όταν όλες οι πέτρες του εξωτερικού κύκλου ήταν στη θέση τους, σχημάτισαν έναν τέλεια οριζόντιο, αλληλοσυνδεόμενο κύκλο, παρόλο που το μνημείο βρίσκεται σε κεκλιμένο έδαφος.

Οι πρώτοι συγγραφείς θεωρούν ότι το μνημείο χτίστηκε από τους Ρωμαίους, άλλοι το έβαλαν στην καρδιά των θρύλων του Arthurian και πρότειναν ότι η Merlin είχε ένα χέρι για να την οικοδομήσει. Υπάρχουν ιστορίες του Merlin που φέρουν τα bluestones από την Ουαλία και τους φέρνουν στην κορυφή του μνημείου. Και φυσικά, υπάρχουν πολλές ιστορίες αλλοδαπής εμπλοκής.

Οι τρέχουσες θεωρίες είναι εξίσου εντυπωσιακές αν και πιο κάτω στη γη. Περίπου δεκαπέντε χρόνια, στο έργο του Riverside Stonehenge, ομάδες αρχαιολόγων από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ, Μάντσεστερ, Σαουθάμπτον και Μπόρνμουθ, μαζί με το University College του Λονδίνου, μελετούν το μνημείο και το γύρω τοπίο. Υποστηρίζουν ότι χτίστηκε ως σχέδιο ενοποίησης μεταξύ αγροτικών φυλών Ανατολικών και Δυτικών Βρετανών, οι οποίοι, μεταξύ 3.000 π.Χ. και 2.500 π.Χ., μοιράζονταν μια κοινή κουλτούρα.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Mike Parker Pearson του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου, Λονδίνο συγγραφέας του Stonehenge, μια νέα κατανόηση: Επίλυση των Μυστηρίων του Μεγαλύτερου Μνημείου της Εποχής της Πέτρας εξηγεί:

"... υπήρχε ένας αυξανόμενος πολιτισμός σε ολόκληρο τον νησί - οι ίδιοι τύποι σπιτιών, αγγειοπλαστικής και άλλων μορφών υλικών χρησιμοποιήθηκαν από το Orkney στη νότια ακτή ... Το ίδιο το Stonehenge ήταν μια τεράστια επιχείρηση που απαιτούσε την εργασία χιλιάδων ... Μόνο η ίδια η εργασία, που απαιτεί την κυριολεκτική συσχέτιση όλων, θα ήταν πράξη ενοποίησης ».

Και ένας οικισμός που ανασκάπτεται περίπου δύο μίλια βορειοανατολικά από το μνημείο Durrington Walls υποστηρίζει αυτή τη θεωρία με στοιχεία που έφεραν μέρος 1.000 κατοικίες και 4.000 άνθρωποι από όλη τη Βρετανία - σε μια εποχή που ο εκτιμώμενος πληθυσμός ολόκληρης της χώρας ήταν περίπου 10.000.

Το χωριό των οικοδόμων ήταν ίσως το μεγαλύτερο νεολιθικό χωριό στην Ευρώπη. Το ανθρώπινο δυναμικό για να αναλάβει τόσο πολλή σκληρή δουλειά ήταν εκεί. Οι πέτρες μετακινήθηκαν από την Ουαλία, μέσω ιχνών και με βάρκα, όχι από τις σκοτεινές τέχνες ή τις μυστικές επιστήμες. Αν και το επίπεδο οργάνωσης που απαιτείται σε τόσο πρώιμο χρονικό διάστημα, είναι μάλλον εκπληκτικό.

Και αυτή είναι μια μόνο θεωρία. Ένας άλλος είναι ότι οι ουαλικές πέτρες μεταφέρθηκαν από τους παγετώνες της εποχής των παγετώνων και βρήκαν φυσικά την πεδιάδα όταν οι οικοδόμοι του Stonehenge περπατούσαν στη γη.

Πόσος χρόνος είναι ο Stonehenge;

Η κοινή σοφία είναι ότι το μνημείο είναι περίπου 5.000 ετών και χτίστηκε σε διάφορες φάσεις για μια περίοδο 500 ετών. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του βασικού κτηρίου του Stonehenge, που είναι ορατό σήμερα, ήταν πιθανώς χτισμένο εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

Αλλά η χρήση του χώρου του Stonehenge για σημαντικούς και πιθανώς τελετουργικούς σκοπούς πηγαίνει πολύ πιο μακριά - ίσως από 8000 έως 10.000 χρόνια. Οι ανασκαφές γύρω από το χώρο στάθμευσης του μνημείου στη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια στη δεκαετία του 1980 βρήκαν κοιλότητες που κράτησαν ξύλινες θέσεις που φυτεύτηκαν μεταξύ 8500 π.Χ. και 7000 π.Χ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές σχετίζονται άμεσα με το Stonehenge, αλλά αυτό που γίνεται όλο και πιο προφανές είναι ότι το τοπίο της Salisbury Plain ήταν σημαντικό για τους πρώτους Βρετανούς για χιλιάδες χρόνια.

Γιατί το Salisbury Plain;

Οι ανόητοι θεωρητικοί της εποχής υποδεικνύουν ότι ο κάμπος είναι ένας πολύ καλός χώρος προσγείωσης για διαστημόπλοια και ότι οι γραμμές και οι αύλακες που είναι ορατές από τον αέρα και μέσω γεωφυσικών ερευνών είναι γραμμικές γραμμές.

Είναι πολύ πιθανότερο ότι το τοπίο επέλεξε τον εαυτό του. Η αρχαία Βρετανία καλύπτεται από δάση. Ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος, χιλιάδες στρέμματα άγριων χορτολιβαδικών εκτάσεων, θα ήταν σπάνιος και ειδικός. Ακόμη και σήμερα, η οδήγηση σε όλη την πεδιάδα του Salisbury στο σκοτάδι της νύχτας, οι μυστηριώδεις χωματουργικές εργασίες που απειλούνται με ένα αστέρι στον ουρανό, μπορεί να είναι μια υπερβατική, σχεδόν υπερφυσική εμπειρία.

Και οι γραμμές, που είναι γνωστές ως διαγώνιες ρίγες που συμπίπτουν με τον άξονα του ηλιοστάτη, είναι φυσικά γεωλογικά χαρακτηριστικά. Οι καλλιεργητές που εγκατέστησαν την περιοχή και παρακολουθούσαν στενά τα εποχιακά σημάδια παρατήρησαν την ευθυγράμμιση με την αλλαγή των εποχών και επέλεξαν τον τόπο και τη θέση του Stonehenge εξαιτίας αυτών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα του καθηγητή Pearson. Είπε: «Όταν ξεπεράσαμε αυτή την εκπληκτική φυσική διάταξη της διαδρομής του ήλιου που επισημάνθηκε στη γη, συνειδητοποιήσαμε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι επέλεξαν αυτό το μέρος για να χτίσουν το Stonehenge λόγω της προκαθορισμένης σημασίας του ... Ίσως είδαν αυτό το μέρος ως κέντρο του κόσμου. "

Για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε το Stonehenge;

Πάρτε την επιλογή σας: λατρευτική λατρεία, ταφές, φεστιβάλ συγκομιδής, θυσίες ζώων, εορτασμοί για ηλιοστάσια, κοινωφελείς τελετουργίες, κέντρο θεραπείας, αγροτικό ημερολόγιο, αμυντικό χωματουργικό έργο, σήμα προς τους θεούς, αλλοδαπός προσγείωση. Υπάρχουν δεκάδες θεωρίες σχετικά με το τι χρησιμοποιήθηκε το Stonehenge. Και με τα χρόνια, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρει στοιχεία για τις περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες (εκτός από αλλοδαπούς - μέχρι στιγμής). Η ανακάλυψη τουλάχιστον 150 ταφών στην περιοχή είναι ένα σχετικά πρόσφατο εύρημα, για παράδειγμα.

Το γεγονός είναι ότι το τελετουργικό τοπίο στο οποίο ανήκει το Stonehenge χρησιμοποιήθηκε από διάφορες ανθρώπινες κοινωνίες για χιλιάδες χρόνια. Είναι πιθανό να έχει ποικίλες διαφορετικές χρήσεις κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως αυτό το μυστηριώδες μέρος, αλλά αρχαιολόγοι και ιστορικοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

Πότε να πάει

Κάθε χρόνο, οι Wiccans, οι Neo Pagans, οι New Agers και οι περίεργοι τουρίστες συρρέουν στο Stonehenge για το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο . Είναι η μοναδική φορά που επιτρέπεται στους επισκέπτες να κάθονται γύρω από την περιοχή και να περάσουν όλη τη νύχτα περιμένοντας την αυγή.

Αλλά τα ευρήματα στους τοίχους Durrington υποδηλώνουν ότι το μεσημέρι, όχι το καλοκαίρι ήταν το πιο σημαντικό και ο χρόνος για τελετουργίες και πανηγύρια. Τα περισσότερα από τα άλλα μνημεία στην περιοχή του Stonehenge ευθυγραμμίζονται με τη μέση του χειμώνα με την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Αυτή η θεωρία κάνει ακόμα πιο νόημα όταν εξετάζετε τις φεστιβάλ πυρκαγιών και τις διαβεβαιώσεις της μέσης νύχτας σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Stonehenge οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Πηγαίνετε το χειμώνα και δεν χρειάζεται να σηκωθείτε πολύ νωρίς για να δείτε την ανατολή του ηλίου, πάντα ένα εντυπωσιακό θέαμα στο μνημείο. Τον Δεκέμβριο ο ήλιος ανατέλλει εκεί στις 8 π.μ. Το μνημείο δεν είναι ανοιχτό, αλλά μπορείτε να το δείτε σε μικρή απόσταση από το A303. Το site είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο γεμάτο επίσης. Η κάτω πλευρά είναι ότι η πεδιάδα Salisbury είναι κρύα, ανεμοδαρμένη και, τα τελευταία χρόνια, είτε καλύπτεται από χιόνι είτε είναι υγρά, έτσι ώστε η πρόσβαση στην άλλη, οι σχετικές τοποθεσίες είναι περιορισμένες.

Εάν πηγαίνετε το καλοκαίρι, θα συναγωνίζεστε με ορδές των άλλων και, αν θέλετε να δείτε την ανατολή του ηλίου, θα πρέπει να είστε πρώιμος ανερχόμενος. Τον Ιούνιο, οι ανατολές πριν από τις 5 το πρωί. Στην πλευρά συν, μπορείτε να περπατήσετε άνετα από το κέντρο επισκεπτών στο χώρο χωρίς να παγώσετε. Και με τις πολύ μεγαλύτερες ώρες φυσικού φωτός, έχετε περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσετε τα κοντινά προϊστορικά αξιοθέατα και την πόλη Salisbury.

Τι είναι κοντά

Ο Stonehenge, ο πιο αρχιτεκτονικά περίπλοκος πέτρινος κύκλος στον κόσμο, είναι μόνο ένα μνημείο στο κέντρο ενός συναρπαστικού προϊστορικού τοπίου γεμάτου με λεπτές ορόσημα. Οι ιστοί της Stonehenge, Avebury και των συνδεδεμένων χώρων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνουν:

Επίσης κοντά: Η μικρή πόλη Salisbury με τον καθεδρικό ναό της, που φιλοξενεί το καλύτερα διατηρημένο πρωτότυπο αντίγραφο της Magna Carta και The Medieval Clock - το παλαιότερο ρολόι που υπάρχει είναι περίπου 20 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο ή το τοπικό λεωφορείο.

Βασικά στοιχεία επισκεπτών