Νέα Ορλεάνη "Μιλήστε"

Πηγαίνετε στη Νέα Ορλεάνη για διακοπές; Θα πρέπει να μάθετε κάποια γλώσσα πριν προχωρήσετε στο The Big Easy. Από το "ντυμένο" στο "όπου y'at, πώς είναι ya momma και dem;", σας έχουμε καλύψει.

Ντυμένος

Μόλις πήγες στη Νέα Ορλεάνη και είσαι στη γαλλική συνοικία . Αισθάνεστε καλά για όλα και ακόμη και εξετάζοντας κάποια ωμά στρείδια. Αλλά, αποφασίζετε να ξεκινήσετε με ένα τηγανισμένο στρείδι Po-Boy . Κοιτάζετε την σερβιτόρα και παραγγέλνετε με σιγουριά.

Στρέφεται σε σας και ρωτάει "ντυμένος"; Στέκεται υπομονετικά με μολύβι τοποθετημένο πάνω από το μαξιλάρι παραγγελιών ενώ κοιτάζετε γύρω από έναν πανικό. "Με συγχωρείτε?" λες. Η σερβιτόρα λέει: "Θέλετε ντυμένο το Po-Boy σου;" Συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στη Νέα Ορλεάνη και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει με μαρούλι, ντομάτες και μαγιονέζα». Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός από τα quirks στη Νέα Ορλεάνη "μιλούν". Πάντα παραγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή σάντουιτς ντυμένη ή απλή (αλλά ποτέ γυμνή!).

Lagniappe

Περπατάτε στη γαλλική αγορά απολαμβάνοντας τη φασαρία των αγροτών και των αγοραστών. Αποφασίζετε να αγοράσετε μερικές φρέσκες ντομάτες από κρέολα και ζητήστε από τον αγρότη μία λίβρα. Σας λέει να επιλέξετε εκείνα που θέλετε και να τα παραδώσετε σε αυτόν για να ζυγίσει. Στρέφεται σε σας και λέει, "σας δίνω lagniappe." (Lan-yap) Πρέπει να τρέξετε, να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με μια χειρουργική μάσκα; Όχι, το "Lagniappe" σημαίνει "κάτι λίγο παραπάνω". Έτσι, η αγορά σας μπορεί να έχει ζυγιστεί πάνω από μία λίβρα, αλλά σας έδωσε το πρόσθετο δωρεάν.

Ουδέτερο έδαφος

Ζητάτε οδηγίες για την στάση του τραμ από ένα φιλικό μητρική, σας λέει να περάσετε το δρόμο και να περιμένετε στο ουδέτερο έδαφος στη γωνία. Είμαστε σε πόλεμο; Όχι, ένα "ουδέτερο έδαφος" στη Νέα Ορλεάνη είναι ένας διάβολος από όπου και αν βρίσκεστε. Είναι η λωρίδα γης μεταξύ των δύο πλευρών ενός διαιρεμένου δρόμου.

Όπου Y'at, πώς είναι Ya Momma και Dem;

Πραγματοποιείτε μια ξενάγηση στην περιοχή Garden. Δύο ντόπιοι που είναι προφανώς παλιοί φίλοι συναντιούνται ο ένας στον άλλον στο κοντινό δρόμο. Κάποιος λέει στον άλλον, "Πού είστε;" και οι άλλες απαντήσεις, "Πώς είσαι μαμά και ντεμ;" Αυτός είναι ο τυπικός χαιρετισμός πολλών νέων Ορλεάνων. Απλά σημαίνει "Γεια σας, πώς είσαι εσύ και η οικογένειά σου;" (Ειδική σημείωση: συχνά ένα "th" στο μπροστινό μέρος μιας λέξης αντικαθίσταται με ένα "d." Έτσι, δεν είναι "πώς είναι ya momma και αυτοί," είναι "πώς είναι ya momma και dem.")

Ενορία

Παίρνετε οδηγίες οδήγησης από το θυρωρείο στο ξενοδοχείο σας για να δείτε μερικές φυτείες. Σας λέει πώς να φτάσετε στο I-10 προς τα δυτικά και σας λέει να περάσετε τη γραμμή ενορίας. Είναι αυτό θρησκευτικό; Εν μέρει. Επειδή η Νέα Ορλεάνη εγκαταστάθηκε από τους Γάλλους και τους Ισπανούς αντί των Αγγλικών, δημιουργήθηκαν πολιτικές υποδιαιρέσεις κατά μήκος καθολικών γραμμών. Αυτές οι αρχικές γραμμές έχουν αλλάξει, αλλά η παράδοση της χρήσης της λέξης ενορία δεν έχει. Έτσι, μια ενορία στη Λουιζιάνα είναι ισοδύναμη με μια κομητεία του κράτους σας.

Μακαρόνια

Είστε προσκεκλημένοι στο σπίτι ενός τοπικού για δείπνο. Σας λέει να έρθετε στα έξι και να ντυθείτε τυχαία. Τότε λέει ότι πρέπει να φύγει για να «κάνει παντοπωλεία». Μην πανικοβληθείτε - θα συνεχίσετε να τρώτε.

Απλώς σημαίνει ότι πηγαίνει στο μπακάλικο για να αγοράσει προμήθειες για να μαγειρέψει το βραδινό γεύμα. Συνήθως, οι ντόπιοι «κάνουν» τα τρόφιμα αντί να τα αγοράζουν. Αυτή είναι μια επιστροφή από τα αρχικά γαλλόφωνα Creoles που χρησιμοποίησαν το ρήμα "faire", που σημαίνει "να κάνει" ή "να κάνει". Σε μια σχετική διαμάχη του λεξιλογίου, οι Νιου Ορλεάνες "περνούν" από το σπίτι σας όταν έρχονται για να σας δουν. π.χ. "Πέρασα από το σπίτι του αδελφού μου χθες το βράδυ". Μετάφραση, «πήγα να επισκεφτώ τον αδελφό μου χθες το βράδυ».

Go-Cup

Έχετε έρθει στο Mardi Gras για πρώτη φορά και είστε αρκετά τυχεροί για να σας προσκαλέσουν στο σπίτι ενός τοπικού στη διαδρομή παρέλασης. Είστε έκπληκτοι που κανείς δεν αναβοσβήνει για τις χάντρες και υπάρχουν παιδιά που συμμετέχουν. Είναι μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από ό, τι βλέπετε στην τηλεόραση. Αλλά αρχίζετε να το απολαμβάνετε και υπάρχουν πολλά φαγητά και ποτά, έτσι όλα είναι καλά.

Τότε κάποιος φωνάζει "ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΡΟΛΟΙ". Ο καθένας αρπάζει ένα πλαστικό κύπελλο, γράφει το όνομά του σε αυτό με ένα σημάδι-ένα-lot, ρίχνει μια υγιεινή βοήθεια από το ποτό τους επιλογής, και βίδες προς St. Charles Avenue. Αυτό είναι ένα go-cup. Μπορείτε να πιείτε στους δρόμους εάν δεν χρησιμοποιείτε μηχανοκίνητο όχημα και δεν έχετε γυάλινα δοχεία. Απολαμβάνω!