Προορισμός Περιπέτειας: Η Ρόδο-Κόκκινη Πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν είναι κάθε ταξιδιωτικός προορισμός να ζει μέχρι τη διαφημιστική εκστρατεία. Ορισμένες είναι πιο τουριστικές από ό, τι θα περίμενε κανείς, με ενοχλητικούς ντόπιους που προσπαθούν να σας πουλήσουν φτηνές tchotkes σε κάθε στροφή. Άλλοι είναι λιγότερο καλά διατηρημένοι ή μικρότεροι από ό, τι είχατε φανταστεί, καταστρέφοντας την ψυχική εικόνα που είχατε πριν από την άφιξή σας. Ορισμένα μέρη είναι απλώς το θύμα της δικής τους υπερβολικά φουσκωμένης φήμης, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα απίστευτα υψηλά πρότυπα που θέσαμε γι 'αυτά πριν επισκεφτούμε πραγματικά τον τόπο.

Μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι η Πέτρα δεν είναι ένας από τους τόπους αυτούς, γι 'αυτό και με τόσο μεγάλη απογοήτευση διάβασα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αρχαία περιοχή έχει δει ξαφνική και δραματική κάμψη στους επισκέπτες μετά από αναταραχές στην περιοχή.

Γνωστή ως "Rose-Red City" λόγω του τρόπου που λάμπει στο πρωινό φως, η Πέτρα είναι ένας διάσημος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στη νότια Ιορδανία. Χτισμένο στο τέλος ενός στενού περιστρεφόμενου φαραγγιού, η πόλη ιδρύθηκε αρχικά περίπου γύρω στο 300 π.Χ. ως πρωτεύουσα των Nabataeans, ένας πρώην νομαδικός αραβικός λαός που εγκαθίδρυζαν τη δική τους βασιλεία την εποχή εκείνη. Η μοναδική του θέση καθιστούσε την Πέτρα εύκολη στην υπεράσπιση από τους εισβολείς στρατούς, και με την πάροδο των χρόνων μεγάλωσε σε μια μεγάλη, ακμάζουσα μητρόπολη που έγινε κέντρο εμπορίου στην περιοχή.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι θα απορροφούσαν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής στην αυτοκρατορία τους, φέρνοντας μαζί της την Πέτρα.

Κάτω από τη ρωμαϊκή κυριαρχία, οι μακρόπνοες εμπορικές διαδρομές άλλαξαν δραματικά και η πόλη υποχώρησε. Οι σεισμοί εξασθένησαν περαιτέρω την υποδομή της Πέτρας και το 665 μ.Χ. Έχει παραμείνει μια περιέργεια για τους αραβικούς ταξιδιώτες για αιώνες μετά, ωστόσο, αλλά δεν θα γίνει ευρέως γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να ανακαλυφθεί από τον ελβετικό εξερευνητή Johann Ludwig Burckhardt το 1812.

Από εκείνη την εποχή, η Petra ενθουσιάστηκε και μαγέψει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθιστώντας εύκολα τη δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή της Ιορδανίας στη διαδικασία. Έχει επίσης χρησιμεύσει ως φόντο σε μερικές διάσημες ταινίες, όπως η Indiana Jones και η τελευταία σταυροφορία και οι μετασχηματιστές 2 . Εικόνες από τις εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές που έχουν χαραχθεί από τους τοίχους των φαραγγιών έχουν γίνει εικονικές, καθιστώντας το ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέρη στον πλανήτη. Και το 1985 η Πέτρα κηρύχθηκε κληρονομιά της UNESCO λόγω της σημαντικής πολιτιστικής και ιστορικής αξίας της, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ανάστημα της.

Για τους επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Ιορδανία, η Πέτρα είναι ένα από τα μέρη που δεν θέλετε να χάσετε. Απλά περιπλάνηση κάτω από το μακρύ, λεπτό φαράγγι - γνωστό ως Siq - που οδηγεί στην κύρια είσοδο είναι μια εμπειρία που θα αφήσει τους πιο σφοδρούς ταξιδιώτες περιπέτειας στο δέος. Και όταν το φαράγγι ανοίγει για να αποκαλύψει την εντυπωσιακή παρουσία του διάσημου Treasury, το θαύμα της Petra αρχίζει πραγματικά να μπαίνει.

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι το εικονιστικό σύμβολο της Πέτρας. Ένας αρχαίος τάφος που ανήκε σε μια πλούσια οικογένεια που κάποτε ζούσε στην πόλη. Διαθέτει πανύψηλους πυλώνες και περίτεχνα σκαλισμένα αγάλματα και τοιχογραφίες που συνδυάζουν τις επιρροές πολλών πολιτισμών, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σύροι και οι Έλληνες.

Είναι ένα θρίλερ που εμπνέει θέαμα να βλέπεις, και κάποιος αναρωτιέται τι πρέπει να ήταν όπως για τον Burckhardt όταν σκόνταψε τον τόπο πριν από περισσότερα από 200 χρόνια.

Για πολλούς επισκέπτες, το Υπουργείο Οικονομικών είναι η Πέτρα. Όμως, όπως είναι διάσημο και εντυπωσιακό όπως αυτή η δομή, είναι ένα μόνο κτίριο στην ογκώδη ένωση που αποτελεί ολόκληρη την πόλη. Πολλοί εκπλήσσονται που ανακαλύπτουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών απλώς σηματοδοτεί την είσοδο στην αρχαία περιοχή, όπου θα βρουν επίσης πολυάριθμους τάφους, σπίτια και θρησκευτικές δομές. Υπάρχουν υπαίθρια θέατρα, τα λείψανα μιας βιβλιοθήκης και αμέτρητα άλλα κτίρια για να εξερευνήσετε επίσης. Και εκείνοι με δυνατά πόδια μπορούν ακόμη και να ανεβαίνουν σε μια πτήση 800+ σκαλοπατιών, χονδρικά από το πέτρωμα ψαμμίτη, για να φτάσουν στο Μοναστήρι, ένα άλλο διάσημο κτίριο που αντιπαραβάλλει το Θησαυροφυλάκιο από την άποψη της μεγαλοπρέπειας.

Η επίσκεψη στην Petra απαιτεί τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα, αν όχι περισσότερο. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν περάσματα για μία ή δύο ημέρες και ενώ είναι δυνατό να βλέπεις ένα μεγάλο μέρος του ιστότοπου με ένα μόνο πάτημα, ο επιπλέον χρόνος σας επιτρέπει να το κάνετε με πιο χαλαρό ρυθμό. Η διεξαγωγή διήμερου ταξιδιού μπορεί επίσης να σας δώσει πρόσβαση στην Πέτρα στις πρώτες πρωινές ώρες, επιτρέποντάς σας να εισέλθετε ακόμα και πριν έρθει ο ήλιος. Την αυγή, καθώς οι πρώτες ακτίνες φωτός αρχίζουν να διαπερνούν το Θησαυροφυλάκιο, θα καταλάβετε γιατί ονομάζεται Ρόδο-Κόκκινη Πόλη. Καθώς το φως της ημέρας φτάνει στο φαράγγι, οι τοίχοι από ψαμμίτες και οι αρχαίες κατασκευές παίρνουν μια ζεστή κόκκινη λάμψη που είναι θαυμάσια.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Πέτρα είναι ένας από εκείνους τους σπάνιους προορισμούς που ζει μέχρι τη διαφημιστική εκστρατεία. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει την ιστορία και τον πολιτισμό σε ένα θεαματικό φυσικό περιβάλλον, παρέχοντας μια εμπειρία ταξιδιού που θα μείνει μαζί σας για μια ζωή. Για μένα, είναι ισοδύναμο με οτιδήποτε έχω δει στην Αίγυπτο, μια χώρα που είναι γνωστή για τα αρχαία θαύματα της.

Εάν επισκεφθείτε την Petra δεν είναι στη λίστα κουβά σας, θα πρέπει να είναι. Είναι ένα απίστευτο μέρος που θα σας θαμπώνει με αυτό που έχει να προσφέρει. Θα είναι επίσης ευπρόσδεκτοι από τους απίστευτα ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους της Ιορδανίας, οι οποίοι θα ενισχύσουν μόνο την εμπειρία περαιτέρω.