Εθνικό πάρκο South Luangwa, Ζάμπια: Ο πλήρης οδηγός

Ιδρύθηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1972, ο Εθνικός Δρυμός South Luangwa βρίσκεται στην ανατολική Ζάμπια, στο τέλος της μεγάλης κοιλάδας Rift της Αφρικής. Διάσημο για τα σαφάρι πεζοπορίας, η έκταση της έκτασης 9.059 τετραγωνικών χιλιομέτρων διατηρείται από τον ποταμό Luangwa, ο οποίος ξετυλίγεται από τη μέση του πάρκου, αφήνοντας μια εντυπωσιακή έξοδο και μια πληθώρα λιμνοθαλασσών και βόδιων βότσαλα. Αυτό το πλούσιο τοπίο υποστηρίζει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις άγριας ζωής στην Αφρική και ως τέτοιο το εθνικό πάρκο South Luangwa έχει γίνει ο προορισμός σαφάρι επιλογής για όσους γνωρίζουν.

Άγρια ζωή της Νότιας Luangwa

Το Εθνικό Πάρκο Νότια Λουάνγκβα φιλοξενεί 60 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τα Μεγάλα Πέντε (δυστυχώς, ο ρινόκερος αφανίστηκε στην εξαφάνιση εδώ περισσότερο από 20 χρόνια). Είναι ιδιαίτερα διάσημο για τα μεγάλα κοπάδια του ελέφαντα και του βουβάλου. και για τον άφθονο πληθυσμό ιπποπόταμου που ζει στις λιμνοθάλασσές του. Το λιοντάρι είναι επίσης σχετικά κοινό και το South Luangwa αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα μέρη στη νότια Αφρική για να εντοπίσει την αόριστη λεοπάρδαλη. Υπάρχουν όμως περισσότερα για τη Νότια Luangwa από αυτά τα εικονίδια σαφάρι, ωστόσο. Είναι επίσης το σπίτι του απειλούμενου αφρικανικού άγριου σκύλου, 14 ειδών αντιλόπης και ενδημικών υποειδών, συμπεριλαμβανομένης της καμηλοπάρδαλης του Thornicroft και της ζέβρας του Crawshay.

Πουλιά στη Νότια Luangwa

Το πάρκο είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστό ως προορισμός για πτηνοτροφία . Πάνω από 400 είδη πτηνών (περισσότερα από τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν στη Ζάμπια) έχουν εντοπιστεί εντός των ορίων τους. Εκτός από τα συνηθισμένα πτηνά της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής, το πάρκο παρέχει μια θέση ανάπαυσης για εποχιακούς μετανάστες από την Ευρώπη και την Ασία.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τον σχεδόν απειλούμενο αφρικανικό skimmer. η απίστευτα φευγαλέα αλιεία κουκουβάγια του Pel και τα μεγάλα κοπάδια ρουμπίνιων νεαρών καρμίνων μελισσών που φωλιάζουν στις αμμώδεις όχθες του ποταμού του πάρκου. Το Νότιο Λουάνγκβα φιλοξενεί επίσης όχι λιγότερα από 39 είδη αρπακτικών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ειδών ευπαθών ή απειλούμενων με εξαφάνιση.

Δραστηριότητες στο πάρκο

Το Εθνικό Πάρκο Νότου Λουάνγκβα θεωρείται ο τόπος γέννησης του σαφάρι με τα πόδια, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από εικονικούς χειριστές σαφάρι όπως ο Norman Carr και ο Robin Pope. Τώρα, σχεδόν κάθε κατάλυμα και κατασκήνωση στο πάρκο προσφέρει αυτή την απίστευτη εμπειρία, η οποία σας επιτρέπει να σηκωθείτε κοντά στα ζώα του θάμνου με τρόπο που απλά δεν είναι δυνατό σε ένα όχημα. Ταξιδεύοντας στα καταπράσινα τοπία της πεδιάδας με τα πόδια σημαίνει επίσης ότι έχετε το χρόνο να σταματήσετε και να εκτιμήσετε τα μικρότερα πράγματα - από τα εξωτικά έντομα έως τις ζωοτροφές και τη σπάνια χλωρίδα. Τα σαφάρι περπατήματος μπορούν να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες και συνοδεύονται πάντοτε από έναν ένοπλο προσκοπιστή και οδηγό εμπειρογνωμόνων.

Οι παραδοσιακές κινήσεις παιχνιδιών είναι επίσης δημοφιλείς και όλοι οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν κράτηση τουλάχιστον μία νύχτα . Μετά το σκοτάδι, ξεκινάει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο νυκτερινών ζώων, το οποίο κυμαίνεται από τα αξιολάτρευτα bushbabies μέχρι τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά της νύχτας, τη λεοπάρδαλη. Οι ειδικευμένες πτηνοτροφικές διαδρομές είναι δημοφιλείς στην καταπράσινη εποχή (από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο), όταν η αφθονία των εντόμων που αναδύονται από τις καλοκαιρινές βροχές προσελκύει εκατοντάδες παλαιοκάρντα μεταναστευτικά είδη. Το καλοκαίρι είναι επίσης ο πρώτος χρόνος για τα σαφάρι των σκαφών - ένας θαυμάσιος τρόπος για να παρατηρήσετε τα πτηνά και την άγρια ​​φύση που συγκεντρώνονται στο νερό για να πίνουν και να παρακολουθήσετε τους ιπποπόταμους και τους κροκόδειλους που αξιοποιούν στο έπακρο το υψηλό επίπεδο των υδάτων.

Που να μείνω

Όποια και αν είναι η προτίμησή σας ή ο προϋπολογισμός σας, οι επισκέπτες στο South Luangwa National Park είναι χαλασμένοι για επιλογή από άποψη διαμονής. Τα περισσότερα καταλύματα και στρατόπεδα βρίσκονται κατά μήκος των άκρων του ποταμού Luangwa, προσφέροντας εκπληκτική θέα στο νερό (και τα ζώα που έρχονται εκεί για να πιουν). Μερικά από τα καλύτερα στρατόπεδα περιλαμβάνουν εκείνα που διοικούνται από τους πρωτοπόρους του South Luangwa Robin Pope Safaris και τον Norman Carr Safaris. Η πρώην εταιρεία διαθέτει έξι πολυτελείς επιλογές διαμονής στο πάρκο ή κοντά στο πάρκο, συμπεριλαμβανομένου του υπέροχου σκηνικού Tena Tena και του ιδιωτικού σπιτιού Luangwa Safari. Το κόσμημα στο χαρτοφυλάκιο του Norman Carr είναι το Chinzombo, ένα απίστευτα πολυτελές στρατόπεδο με έξι βίλες και μια πισίνα υπερχείλισης με θέα στον ποταμό.

Το Flatdogs Camp (με τα όμορφα διακοσμημένα σαλέ, τις σκηνές σαφάρι και το αποκλειστικό Jackalberry Treehouse) είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν κάτι λίγο πιο οικονομικό.

Εκείνοι με ένα σφιχτό προϋπολογισμό θα πρέπει να εξετάσουν την παραμονή στο Marula Lodge, μια επιλογή για καταλύματα που είναι φιλικές προς τους ταξιδιώτες που βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών από την κύρια πύλη του πάρκου. Οι επιλογές δωματίων κυμαίνονται από μόνιμες σκηνές και κοινόχρηστο υπνοδωμάτιο έως προσιτά ιδιωτικά σαλέ, ενώ η προαιρετική πλήρης διατροφή συμπεριλαμβάνει όλα τα γεύματα και δύο σαφάρι κάθε μέρα με πολύ λογικές χρεώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αξιοποιώντας στο έπακρο την κουζίνα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων.

Πότε να πάτε

Το Εθνικό Πάρκο South Luangwa είναι ένας προορισμός όλο το χρόνο με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε εποχή. Γενικά, οι ξηροί χειμερινοί μήνες (Μάιος-Οκτώβριος) θεωρούνται ο καλύτερος χρόνος για την προβολή παιχνιδιών, επειδή τα ζώα συγκεντρώνονται στον ποταμό και τις υδατογραφήσεις και επομένως είναι ευκολότερο να εντοπιστούν. Οι ημερήσιες θερμοκρασίες είναι πιο δροσερές και πιο ευχάριστες για τα σαφάρι με τα πόδια. ενώ τα έντομα είναι στο ελάχιστο. Ωστόσο, η καυτή καλοκαιρινή περίοδος (Νοέμβριος-Απρίλιος) έχει επίσης πολλά οφέλη για όσους δεν φοβούνται τις υψηλές θερμοκρασίες και την περιστασιακή κατάποση το απόγευμα. Η ορνιθοπανίδα είναι καλύτερη αυτή τη στιγμή του χρόνου, το τοπίο του πάρκου είναι εκπληκτικά πράσινο και οι τιμές είναι συχνά φθηνότερες.

Σημείωση: Η ελονοσία αποτελεί κίνδυνο όλο το χρόνο, αλλά κυρίως το καλοκαίρι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει προφυλάξεις για να αποφύγετε την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της λήψης προφυλακτικών κατά της ελονοσίας.

Να πάρει εκεί

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο προς το εθνικό πάρκο South Luangwa είναι το αεροδρόμιο Mfuwe (MFU), μια μικρή εσωτερική πύλη με πτήσεις με ανταπόκριση προς Λουσάκα, Λίβινγκστον και Lilongwe. Οι περισσότεροι επισκέπτες πετούν σε Mfuwe, όπου συλλέγονται από έναν εκπρόσωπο από το καταφύγιο ή το στρατόπεδο τους για 30 λεπτά με το αυτοκίνητο στο ίδιο το πάρκο. Είναι επίσης δυνατό να φτάσετε στο πάρκο με αυτοκίνητο μίσθωσης, ή ακόμα και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τους τελευταίους, πάρτε το καθημερινό μίνι λεωφορείο από την πόλη Chipata στην πόλη Mfuwe και συνδέστε το με την μεταφορά του lodge σας εκεί.

Τιμές

Ζάμπια πολίτες K41,70 ανά άτομο ανά ημέρα
Κάτοικοι / υπήκοοι της ΚΑΜΑ $ 20 ανά άτομο ανά ημέρα
Διεθνείς $ 25 ανά άτομο ανά ημέρα